19.10.15

Cortana može slati za vas SMS preko PC na telefone

Cortana Lumia

Cortana je jedna od dobrih strana Windows ekosistema, posebno otkako je dostupna za Windows 10 PC. Povezivanje telefona i PC Microsoft je sebi postavio kao zadatak jer prijašnje verzije kao Windows 7 i WP7 nisu dobro surađivale niti su imale nekakvu sinkronizaciju ili olakšanja za korisnika.

 

Windows 10 je te stvari preokrenuo i sada korisnik može skoro bilo šta započeti na bilo kojem Windows 10 uređaju i nastaviti na bilo kojem drugom Windows 10 uređaju. Bilo to PC, tablet ili telefon. Naravno pod uslovom da koristi isti Microsoft račun koji umrežava sve funkcije i postavke.

 

Tako smo bili svjedoci zadnjih Windows 10 Mobile buildova koji su donijeli Skype integraciju u poruke na PC i telefone. Iste te poruke se mogu koristiti i uputama kroz Cortanu glasom ili na PC glasom/mišem + tastaturom i upotrijebiti tako da Cortana pošalje SMS za vas. Pogledajmo ispod klip koji je snimila ekipa sa WMPU kako to funkcionira.

 

 

Kao što vidimo korisnik će moći jednostavno napisati poruku u Cortani i odabrati kontakt koji je svakako sinkroniziran u oblaku (i to je razlog zašto nije više sve na SIM karticama), te poslati poruku istom putem SMS. Pored toga vidimo na Emulatoru koji koristi demonstrator sa WMPU desno da korisnik dobije obavijest od Cortane da je poruka uspješno poslana. Ova funkcija koja je demonstrirana dostupna će biti u jednom od narednih buildova za PC. Do tada Cortana ipak može slati Email ili izvršavati druge radnje za vas.

 

message-3

Još jedna novost narednog Windows 10 builda za PC jeste da će vas obavijestiti o propuštenim pozivima kao što vidite na fotografiji iznad. Obavijest možete ignorirati ili ipak odgovoriti porukom na istog direktno sa PCa.

 

message-1

 

windows10message

 

Ostaje samo još jedan korak, a to je uvezivanje poziva na bilo kojem Windows 10 uređaju. Znamo da su ovakve funkcije bile dostupne na Symbian (i drugim OS) davno nekada ali po prvi put na Windowsu bez ikakvih dodatnih programa ili kabala koji su spojeni na telefon sinkronizacija je na nivou. Do sada Windows korisnici to nisu imali i osjećali su se kao trećerazredni korisnici vlastitog ekosistema.

 

Šta vi mislite o ovoj funkciji?!

 

izvor: WMPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar