1.10.15

Microsoft slavi prvu godinu Windows Insider programa

windows-insider

Danas je tačno jednu godinu od kako je Microsoft pokrenuo Windows Insider program za sve korisnike koji su željeli uvid u razvoj novog operativnog sistema. Od tada su ponudili prvu verziju Windows 10 koja se još zvala Technical Preview. Početkom ove godine su također pustili Windows 10 Mobile u Insider programu i do sada smo u zadnjih 12 mjeseci imali 27 buildova za PC i telefone. U prvih 12 mjeseci Windows Insider program koristi dana 7 miliona korisnika širom svijeta.

 

Windows 10 oficijelno je pušten za PC prije dva mjeseca i danas broji već preko 100 miliona korisnika i ima globalni udio oko 6.6% tržišta što je više nego sve OSX verzije zajedno. Windows Insider program se nastavlja iako je oficijelna verzija izašla i tako korisnici mogu još uvijek „diktirati“ svoje želje i kako smo vidjeli Microsoft je dosta njih ispunio kao npr. Cortana na Desktopu ili Notifikacijski centar na Desktopu, aplikacije sa trgovine da se otvaraju u prozorima i mnogo drugih stvari i implementacija.

 

windows-insider-logo_story

Windows Insideri su prvi koji vide nove stvari u operativnom sistemu koje će možda biti ugrađene u oficijelnu verziju. Insajderi su ključ cijelog sistema jer su davali vrijedan feedback Microsoftu kroz telemetrijske podatke i raporte. Microsoft također već gleda unaprijed na narednu godinu i raduju se sa novim stvarima koje će nama korisnicima donijeti za PC i telefone.

 

Kratka napomena o Windows 10 Mobile, iako će novi Windows 10 Mobile uređaji kao Lumia 950 i 950XL biti prezentirani za 5 dana ne znači da će direktno sa prezentacije u prodavnice i to ne znači da će Windows 10 Mobile tada biti finalni proizvod, još imamo vremena do toga i očekujemo da će prodaja tih uređaja početi tek krajem oktobra – početkom novembra tako da ekipa iza Windows 10 Mobile može još dosta srediti operativni sistem po pitanju stabilnosti i generalne svakodnevne korisnosti.

 

Radujete li se drugoj godini besplatnog Windows Insider programa gdje imamo uvid u sami proces pravljenja operativnog sistema koji će koristiti milioni, pa čak i milijarda korisnika jer na to cilja Microsoft za 3 godine.

 

Ako ste Windows Insider otvorite Windows Feedback aplikaciju koju imate na spisku svih aplikacija i pregledajte sav feedback koji su dali korisnici na regiji na kojoj je i vaš računar/telefon. Jezik Windows feedbacka nije ograničen tako možete pisati i na našem jeziku iako ste na drugoj regiji. Samo što je bitno ako postoji već pitanje ili problem koji vi želite dodati onda glasajte za njega i ne stvarajte duplikate.

 

Ko želi postati Windows Insider to može uraditi ovjde i prijavom osigurati sebi mjesto za Windows 10 PC i Mobile već danas.

 

izvor: Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar