5.10.15

Telefonska aplikacija dostupna i za Windows 10 PC?!

Windows 10 setup novi 2 (2)

Microsoft je kao što znamo sa Windows 10 pretvorio skoro pa cijeli operativni sistem u aplikacije. Tako već znamo da su kalendar, poruke, Outlook email, kontakti, pa i pozivi samo aplikacija koja se po volji može ažurirati sa novim funkcijama bez nadogradnje operativnog sistema.

 

Sada vidimo nove/stare aplikacije sa telefona kao poruke, pozive i „Skype video beta“ koje su dostupne na Windows 10 Mobile i na najnovijem Windows 10 PC buildu (10588) koji je procurio nedavno. To jeste i cilj Windowsa 10, da sve aplikacije rade svugdje bez obzira na uređaj i izgleda da ćemo uskoro dobiti pozive na PC kao i poruke i tako integracija telefona i PC postaje stvarnost za Windows korisnike. Odavno su Windows Phone korisnici tražili ovu funkciju ali Microsoft je evo vjerovatno sada donosi sa Windows 10.

 

Ispod vidite par fotografija sa Windows Central jer su oni preuzeli novi Windows 10 build radi testiranja i otkrili su ovu novost. Vidi se da aplikacija dijeli potpuno dizajn one na Windows 10 Mobile.

 

phone-install

 

phone2

 

Za sada su to samo glasine ali vjerovatno ćemo sutra na prezentaciji novih Windows 10 uređaja vidjeti i saznati više. Šta vi mislite?! Da li bi voljeli primati pozive i poruke na vašem Windows 10 PC, a da telefon miruje pored i nije ni povezan kablom sa računarom?! Zvuči dobro? Sa univerzalnim aplikacijama koje ima Windows 10 znamo da je to moguće i potpuna komunikacija između aplikacija (poruke na telefonu i poruke na PC) je tako jedan od aduta nove platforme.

 

Telefonska app na Windows 10

 

I za kraj nešto zanimljivo, link do aplikacije „telefon“ ima u nazivu „Have-Fun-Windows-Insiders“ u prijevodu „Zabavite se lijepo Windows Insajderi“ što je vjerovatno znak da ovo nije bug nego će ta funkcija zaista i doći prvobitno Windows Insajderima i ako se pokaže kao dobra onda će Microsoft ugraditi i u oficijelne verzije Windowsa 10.

 

telefonska app dokaz 1

Još jedan dokaz da je aplikacija zaista napravljena i za PC jeste da je moguće pokretati istu i na x64 ili x86 sistemima. Do sada su telefonske aplikacije bile pravljene za ARM platformu i to je dokaz da će ova app stići i na PC zvanično.

 

Windows 10 PC je već dva mjeseca dostupan dok je Windows 10 Mobile još u izradi, sutra ćemo saznati više detalja o svemu na prezentaciji Microsoft-a koja nosi temu „Windows 10 uređaji“.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar