7.10.15

Pogledajte sve važne vijesti i video prezentacije Windows 10 uređaja od jučer

Windows-10-Devices1

Oni koji nisu bili u mogućnosti da prate prezentaciju Microsoft-a jučer na kojoj je predstavljeno šest novih uređaja, a to su Lumia 550, Lumia 950, Lumia 950XL, Surface Pro 4, Surface Book i Microsoft Band 2. Sama vijest da je predstavljeno šest novih uređaja od kojih je pet High End je dobra vijest i pokazuje i kakvoj je formi trenutno Microsoft kao hardverski proizvođač. Najveća vijest jučer nisu bile Lumije što je neke razočaralo ali Lumia biznis za Microsoft je još uvijek gubitak i zbog toga nisu na sceni dobili pozornost koliku su neki očekivali.

 

Ali ako pogledamo realno Surface je Microsoft-ov najbolji hardverski biznis trenutno (od uređaja za krajnje korisnike), a Lumia je nakon prošle godine novi biznis koji tek treba da stane na noge sa sasvim novim Lumia telefonima koji su krenuli u tačnom smjeru sa Continuum funkcijom kao i biometrijskim načinom otključavanja, naprednijom kamerom, boljom izradom što se tiče hardverskih specifikacija.

 

Surface Book

 

snip_20151006173410

Glavni uređaj jučer nije bio ni Surface Pro 4 koji je zaista radna mašina i tablet u jednom nego je to nešto novo što je Microsoft uzeo sebi za cilj i zove se Surface Book, a to je High End laptop da bude konkurencija Macbook-u najnovijem i po njihovoj izjavi je 50% brži što ne vjerujemo da bi spominjali da nije tako jer ipak mnogo težine ima u toj izjavi i ako nije osnovana mogli bi pucati tom izjavom sami sebi u koljeno.

 

 

Surface Book utlimativni laptop

 

 

Prezentacija je protekla onako kako smo i očekivali, manje-više znali smo sve o telefonima, o Microsoft Band 2 fitnes narukvici smo znali da će imati zaobljen zaslon, a o Surface Pro 4 nismo ništa znali. Na kraju nas Microsoft iznenadi čak sa Surface Book i s tim su se daleko odmakli od „samo softverske“ kompanije u polje „kompjuterske kompanije“ koje proizvodi High i Low End uređaje za širu masu, kao i odličan softver kao Windows 10 što pokazuje broj od preko 110 miliona korisnika Windows samo nakon 2 mjeseca.

 

Novi Microsoft jučer je pokazao na bini da imaju novu volju za prezentacijom koju dugo nismo vidjeli do sada. Do sada su prezentacije bile pretežno dosadne i pričalo se samo o specifikacijama i o tome kada će koji uređaj gdje doći u prodaju, a ova je prezentacija bila odrađena u stilu Apple od prije par godina. Publika koja je inače anemična na Microsoft-ovim prezentacijama ovaj put je aplaudirala na svaku izjavu, na svaki detalj pa čak su dali i stojeće ovacije.

 

 

Pogledajte videozapis iznad o svim novim uređajima koje je predstavio Microsoft jučer u jednom klipu koji odlično pokazuje šta se može uraditi sa Microsoft-ovim uređajima. Vizija je jasna – Microsoft ima uređaj za vas da uradite sve što želite. Glas u videozapisu govori o novom Microsoftu, personalnom i veoma prijatnom –

 

„Postoje oni koji će vam reći da je teško i čak preteško da uopšte pokušate, ali vi ne prihvaćate nikakve limite i vi imate velike ideje i volju da ih ostvarite“

 

„Taj duh koji vas tjera da radite više nije samo u vama nego u svima nama“

 

„To je zato što gradimo i istražujemo, to je zašto kreiramo i tjeramo sami sebe dalje da idemo dalje“

 

„To je isti duh koji nas inspirira da se spajamo“

 

„Za one koji su dovoljno jaki da pokušaju stvarati velike stvari Microsoft uređaji će vam pomoći da postignete više jer ako ne postoje limiti šta vaši uređaji mogu napraviti onda nema limit za vas šta vi možete napraviti s njima!“

 

Lumia

 

Da se osvrnemo malo i na Lumia uređaje. Novi telefoni nose jednostavan naziv i zovu se samo Lumia i pored toga broj oznake kao 950XL. Prezentacija istih jučer je trajala samo 20 minuta ali u samoj prezentaciji je poruka prenesena na pravi način. Pored izjava koje za širu masu spomenuli su i procesore u telefonima, tečno hlađenje procesora i unutrašnjosti telefona koja je ranije bila primijenjena u Surface Pro.

 

Ali ono što je najvažnije, nisu prezentirane sve specifikacije ali pokazano je da je Lumia telefon koji vama treba. Pogledajte video ispod još jednom ako ste propustili jučer. Na videozapisu ispod ima i prezentacija Windows Hello i Continuum funkcija koja pretvara vaš telefon u radnu mašinu ali i hardver za konzumaciju svih mogućih medija.

 

I samo Windows trenutno ima ovakvu funkciju gdje se Continuum odvija na zasebnom monitoru, a na telefonu odvojeno možete nesmetano raditi bilo šta drugo. Bitka oko kamere je bila jučer i dokazano je da Lumia telefoni imaju već dobre kamere, danas je bitka oko produktivnosti i novih funkcija i mislimo da je Microsoft po tome jučer ispunio očekivanja.

 

 

Ko želi da pogleda svu prezentaciju još jednom to može uraditi ovdje.

 

Hololens

 

hololens02

Sa novim Lumia Surface uređajima nije kraj, Hololens je također prezentiran sa boljom prezentacijom nego ikad do sada. Microsoft je unaprijedio sve i sa Hololens je moguće pomiješati stvarni svijet sa hologramima. Pogledajte ispod video i vidjet će te šta mislimo.

 

 

Hololens razvijački kit koji dolazi sa uređajem se može naručiti već sada za 3.000$. Cijena uređaja jeste velika ali Microsoft ima novca da ovu tehnologiju usavrše do toga da postane na kraju pristupačan uređaj za svakog korisnika. Više informacija o Hololens možete dobiti ovdje.

 

Microsoft Band 2

 

ms-band-2_thumb

Microsoft Band 2 fitnes narukvica je također jučer predstavljena i samo je jedan u nizu novih uređaja Microsoft-a. Microsoft Band 2 ne samo da vama pomaže da dostignete svoje ciljeve što se fitnesa tiče nego će vam pružiti i osnovne funkcije kao čitanje i pisanje emaila, kalendar, obavijesti sa telefona, Cortanu i mnogo drugih funkcija.

 

Po ovom se vidi da je Lumia postala samo jedan dio (manji dio) Microsoft porodice uređaja gdje se moraju dokazati da su vrijedni kako bi ih Microsoft plasirao kao što to radi sa Surface Pro 4 ili Surface Book.

 

Šta vi mislite o prezentaciji jučerašnjoj?! Koji uređaj je vas najviše oduševio?!

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar