1.10.14

Microsoft predstavio Windows 10 operacijski sustav

Windows_10_Product_FamilyMicrosoft je danas predstavio operacijski sustav koji nosi naziv “Windows 10”, a koji nam je do sada bio poznat pod kodnim imenom “Treshold” čija je glavna značajka univerzalnost. Dakle, univerzalni sustav za mobitele, tablete i osobna računala.

windows_10_business

Windows 10 operacijski sustav je napravljen kao mješavina veoma dobro prihvaćenog Windows 7 i slabije prihvaćenog Windows 8 operacijskog sustava, to možemo vidjeti u klasičnom start izborniku kojemu su dodane žive pločice iz Windows 8 OS-a. Kako je navedeno, sustav će podržavati zaslone veličine od 4” do 80”. Osim toga, sustav je dobio i 6 novih mogućnosti:

  • Start- klasični start izbornik s prostorom za žive pločice.
  • Sve se odvija na jednom zaslonu- Aplikacije iz Windows Store trgovine se sada otvaraju u istom formatu kao i obične aplikacije. Mogu se pomicati po zaslonu, a imaju traku na vrhu sa ikonama za povećati, minimizirati i zatvoriti aplikaciju.
  • Višestruka sučelja- Možete kreirati različita sučelja za različite namjene. Također, možete se lako prebacivati između sučelja i na svakom sučelju nastaviti gdje ste stali.
  • Brže pronalaženje datoteka- pretraživač datoteka prikazuje nedavno korištene datoteke i često posjećene datoteke kako bi pretraga bila što lakša i brža.
  • “Task button”- omogućuje brzi prelazak između otvorenih datoteka i kreiranih sučelja.
  • Poboljšano slaganje aplikacija- sada je moguće koristiti četiri aplikacije na istom zaslonu u isto vrijeme, sustav će također predlagati koje otvorene aplikacije dodati na preostali zaslon.

 

Windows 10 “Technical preview” verzija sustava će uskoro biti dostupna na serverima, a prijave za preuzimanje se mogu obaviti putem preview.windows.com stranice. Napomena, “Technical preview” verzija nije za svakoga, zato dobro razmislite želite li ju preuzeti. Preporuka je da pričekate početak 2015. godine kada će biti objavljena “Consumer preview” verzija sustava koja je namijenjena većem broju korisnika, a službeni izlazak Windows 10 OS-a za sve uređaje se očekuje sredinom 2015. godine.

 

I sad ono najvažnije, mnogi se pitaju hoće li Windows 10 biti operacijski sustav i za mobilne uređaje. Odgovor je kratak i jasan- Hoće, ali imat će sučelje prilagođeno za mobilne uređaje.

 

Nažalost, današnja prezentacija nije otkrila puno novih informacija o Windows 10 sustavu na mobilnim uređajima, ali najavljena je dobro nam poznata Build konferencija koja će se održati u travnju/aprilu 2015. godine kada ćemo biti upoznati sa svim detaljima.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar