24.2.16

Windows Insider: Dva nova Windows 10 builda dostupna od sada (14271 i 14267.1004)

Windows 10 hero picture
Microsoft je upravo pustio dva nova builda za Windows Insajdere na bržem načinu primanja nadogradnji. Prije svega i prije daljeg čitanja članka želimo svima još jednom ponoviti, ako niste do sada koristili Windows Insider ili beta verzije operativnih sistema, nemojte ni sada jer nije ni sigurno niti je za svakoga. Mi ne želimo preuzimati negativne komentare ili kritike zato što vi ne znate šta je Beta verzija operativnog sistema. Za one koji znaju i sigurni su u sebe ugodno korištenje želimo.
 
Naime dva nova builda su dostupna, za PC/tablete 14271 i to na bržem načinu Windows Insider programa koji donosi nekoliko ispravki, novosti i poboljšanja. Ovo je naredni Redstone build kojeg dobivaju Windows Insajderi.
 
Novi Mobile build nosi verziju 14267.1004 i dolazi samo za nove uređaje koji su i došli fabrički sa Windows 10 Mobile kao Lumia 550, 650, 950/950XL i Xiaomi Mi 4 (ne fabrički ali ima oficijelni ROM od Microsofta pa se smatra fabričkim Windows 10 uređajem).
 
Šta je sve novo u PC buildu:
  • Ispravljena greška obruča aplikacija koja je umjesto boje akcenta bila crna nakon nadogradnje na svaki novi build.
  • Poboljšane kontrole muzičke koje se pojavljuju na task traci u aplikacijama kao Groove ili sličnima, sada su dosta oštrije i prilagođene većim rezolucijama.
  • Ispravljena greška gdje task traka se ne sakriva automatski i prikazuje se iznenadno kada je program/video/igra u full screen modusu.
  • Ispravljena greška kada se opcija „sakrij obavijesti tokom prezentacije“ „izgubi“ nakon nadogradnje na novi build.
  • Cijeli gornji dio obavijesti Action Centra je sada moguće klikati desnim klikom gdje stoji ime aplikacije umjesto samo „x“.
  • Lakše uklanjanje obavijesti određenih aplikacija u Action Centru uz bolji dizajn.
  • Ispravljena greška gdje nekad obavijest nije imala polje za unos teksta kao u aplikacijama Poruke + Skype
  • Brza promjena korisnika za računarom je sada moguća ako se koristi otključavanje pomoću fotografije.
  • Ispravljena greška nedostajanja nekoliko win32 programa sa Start menija.
  • Ispravljena greška gdje se boja akcenta nije automatski mijenjala sa pozadinom ako je odabrana opcija da se prilagodi boja spram fotografije.

Poznate greške ovog builda:
  • Postoje greške sa hibernacijom jer se neki PC smrznu ili prikažu BSOD prilikom povratka iz hibernacije. Isključite hibernaciju dok Microsoft ne ispravi ovu grešku u jednom od narednih buildova ili nadogradnjom kumulativnom.
  • Ako koristite Kaspersky antivirus, Internet Security ili Kaspersky Total Security Suite na vašem PC postoje greške sa drajverima koji će onemogućiti korištenje tih programa. Microsoft radi već sa Kaspersky na prilagođavanju drajvera sa novom verzijom operativnog sistema. Preporučujemo korištenje Windows Defendera ili nekog trećeg programa do tada.
  • Korištenjem opcije „prikaži uvijek sve ikone u notifikacijskoj traci“ će korumpirati raspored notifikacijskog polja (to je meni sa malom strelicom u obliku V).
  • Kada koristite Microsoft edge grafikoni prikazani pomoću D3.js datotekom neće biti prikazani kako treba, prikazivat će se kao crna polja ili pogrešno pozicionirani na zaslonu. Poznate stranice koje su pogođene ovim problemom su Cortana, Bing.com i PowerBI.com

Šta je novo u Windows 10 Mobile buildu:
 
Ovaj build je isti kao što je pušten prošli petak (19.02.), za više informacija o tome što donosi pratite link prethodni. Uz novosti koje su tamo opisane danas dolaze samo ispravke veoma važnih grešaka koje je Microsoft uvidio nakon puštanja.
 
Novosti ovog builda su:
  • Ispravljena greška gdje se uređaji kao Lumia 550 ili 650 nisu punili ili bili prepoznavani preko USB-a. ako ste vi zahvaćeni ovim problemom i niste mogli napuniti vašu Lumiju 550 onda pratite ove upute kako bi vratili telefon „u život“.
  • Ispravljena greška koja je sprječavala Visual Voicemal obavijesti da se prikažu.
  • Dodatna opcija Visual Voicemail za Dual-Sim uređaje kao Lumia 950XL.
  • Puštena je nova verzija kontakata aplikacije (osobe) koja donosi nazad funkciju „historije“ sa otvorenim kontaktom gdje možete vidjeti telefonate ili SMS koje ste obavljali sa tim kontaktom do sada. Ta funkcija je bila prisutna u WP8.1 ali tek sada je portovana na Windows 10 kako treba. Ipak Skype poruke se još neće prikazivati u toj historiji ali Microsoft radi na tome da osposobi u budućnosti.
 
Poznate greške ovog builda su:
  • Ako imate Windows Feedback aplikaciju na Start zaslonu nakon nadogradnje sa 10586.107 na ovaj build neće biti prikačena aplikacije više.
  • Microsoft je upućen u probleme sa Windows Insajderima koji se ne mogu povezati na wireless zaslone i rade na ispravljanju.
  • Ako koristite Lumia 950XL trackpad u Continuumu (zamjena za miš na zaslonu) ne radi kako je zamišljena.

Ovaj build također dodaje Alcatel OneTouch Fierce XL u podržane uređaje jer je oficijelno na Windows 10 Mobile. Za starije uređaje Microsoft najavljuje kao želite ovaj novi build ostanite na bržem načinu primanja nadogradnji i pričekajte „samo malo“. Za sve ostale koji ne žele ovaj build, a koriste Windows Insider možete koristiti „Release Preview“ unutar Windows Insider programa kako bi učestvovali samo u kumulativnim nadogradnjama aktualnog builda 10586.
 
Još jednom ponavljamo, Windows Insider je beta verzija operativnog sistema koju korisnici dobrovoljno koriste kako bi vidjeli kako se razvija sistem. Niko ne tjera korisnika niti mu preporučuje ko korištenje istog, za sve štete na vašem uređaju prouzrokovane kroz korištenje Windows Insidera odgovorni ste samo vi. Za one koji nisu još pročitali mi ih molimo iskreno i dobronamjerno da pročitaju TOS (terms of use / uslove korištenja) Windows Insider programa kako bi bili svjesni svih rizika i posljedica ovdje.
 
Izvor: Windows Blog



















0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar