19.2.16

Windows 10 Mobile 14267 Redstone pušten preko Windows Insider programa

Windows 10 setup novi 14
Microsoft je danas iznenadio Windows 10 Mobile korisnike sa novim buildom za telefone na bržem načinu nadogradnji. Radi se prvom „Redstone“ buildu koji je pušten već za PC jučer. Isti taj build je sada dostupan i za telefone pod istim brojem – 14267 (10.0.14267) i skok je sa 10586 jer predstavlja novi segment Windows Insider programa koji ide prema narednoj velikoj nadogradnji koja se interno zove Redstone.
 
Važna napomena za korisnike koji nisu pročitali naš zadnji članak o Windows 10 Mobile buildovima, stariji telefoni koji su došli sa WP8.1 za sada nisu u mogućnosti primati novi buildove Redstone verzije preko Windows Insidera, kada bude oficijelno dostupan Windows 10 Mobile za starije modele ti modeli koji imaju Windows 10 mobile dostupan moći će tek koristiti i Windows Insider Redstone buildove. Jedno objašnjenje zašto su to uradili je da korisnici imaju lagan prelazak sa Redstone na Windows 10 Mobile oficijelni jer vjerovatno nije moguće uraditi update sa WP8.1 na ovaj najnoviji build bez problema sa vraćanjem unazad na WP8.1.
 
Redstone će spojiti PC i Mobile verziju u narednom periodu još više i Microsoft će „pospremiti“ dosta koda u pozadini koji je prvo napisan na brzinu, a kasnije se taj kod sredi kako bi radio najbolje na svim uređajima. Redstone nadogradnja oficijelnim putem se očekuje za par mjeseci, a do tada glasine kruže da će Microsoft ugraditi nekoliko novih funkcija koje će povezati Windows 10 PC i Mobile verziju još uže nego što su danas povezane.
 
Prije nego što nadogradite, nove nadogradnje preko bržeg načina primanja nadogradnji Windows Insider programa će biti malo i bagovite spram dosadašnjih koje su bile relativno „normalne“. Microsoft savjetuje svima koji ne žele ovaj build da se prebace na Release Preview jer će oni ostati na 10586 i dobivati u naredno vrijeme ispravke za taj build.
 
Ko god želi najnovije funkcije (pa i bagovite) neka ostane na bržem načinu nadogradnji i preuzme sada novi build koji je dostupan.
 
Novosti ovog builda su:
  • Pretraga muzike u Cortani kao što smo pisali u PC verziji, identično je ugrađena i u ovu verziju Windows 10 Mobile.
cortana-music-search-715x1024
  • Word Flow tastatura sada radi i u traci za URL u Microsoft Edge. Microsoft je privremeno bio ugasio tu funkciju jer predložene riječi nisu se baš slagale sa već posjećenim stranicama pa je korisničko iskustvo bilo loše koristeći Word Flow u traci za unos stranice ali je Microsoft poslušao svoje korisnike i vratio tu funkciju i dodatno je poboljšao.
  • Otvarajte od sada InPrivate tabove direktno sa aplikacijske trake na zaslonu gdje su tabovi bez otvaranja dodatnog menija.
new-tabs-inprivate-1024x784
  • Poboljšani pop-up za download koji će korisnicima dati kontrolu da otkažete nepoželjni download kojeg započinju određene stranice bez pitanja i pitat će korisnika sada da li želi preuzeti nešto. Mala stvar ali od velikog značaja za korisničko iskustvo.
  • Poruke+Skype aplikacija sada može slati fotografije, lokaciju ili napraviti fotografiju direktno iz kamere i spolati u poruci.

Šta je dodatno ispravljeno:
  • Ispravljena greška sa Word Flow brisanjem/pisanjem po tastaturi unutar bilo koje web stranice gdje druga riječ bila ignorirana.
  • Nakon instalacije Poljske tastature brisanje riječi koje bi trebalo izbaciti „miłość“ sugestija je izbacivala samo „milosc“, takve sitnice su ispravljene također.
  • Ispravljena greška gdje se softverske tipke nisu mogle sakriti u aplikacijama koje su napravljene za WP8.1, kao WhatsApp, Twitter, Weibo, Flixter i mnoge druge.
  • Ispravljena greška gdje videozapisi snimljeni na SD kartice su imale loš kvalitet snimka i imale manje fps nego što je trebalo biti.
  • Ispravke grešaka koje su dovodile aplikacije do rušenja, pokretanje aplikacija također bi trebalo biti sada brže te povremeni restarti bi trebali sada biti riješeni.
  • Ispravljene greške oko živih pločica, animacije živih pločica bi trebale sada biti popravljene te sva logika oko živih pločica je sada pouzdanija.
  • Dodatne popravke i poboljšanja za tastature sa dužim rječnicima kao Hinglish.

Poznate greške ovog builda su:
  • Visual Voicemail obavijesti i dospijeće ne radi na ovom buildu. Manualno ipak možete pregledati.
14267-3

14267-1

14267

Ovaj build trenutno kao što smo na početku članka napisali mogu preuzeti samo uređaji koji su došli standardno sa Windows 10 Mobile ili im je Windows 10 Mobile bila prva verzija, ti uređaji su - Lumia 550, 650, 950/950XL i Xioami Mi 4. ako vam se i pojavi nadogradnja na kojoj piše samo “Insider fast configuration update” to nije novi build. Novi build nosi oznaku 10.0.14267.1002

izvor: Windows blog













0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar