21.2.16

Prvi Redstone build za telefone ima neočekivanu grešku za određene Lumije 550 i 650

Microsoft-Lumia-550-Render

Microsoft je pustio prvi Redstone build za telefone preko Windows Insider programa, i još jednom želimo ovom prilikom ponoviti da Windows Insider nije igra niti bi trebao biti shvaćen kao oficijelna nadogradnja. Naime Windows Insider je beta program na dobrovoljnoj bazi i kako je Microsoft rekao da će ubrzati slanje novih verzija sa još ne testiranim verzijama operativnog sistema kroz brži način na Windows Insideru upravo to se dogodilo i nekoliko korisnika je odmah primijetilo probleme sa novim buildom 14267.

 

Problem je što nekim korisnicima ne prepoznaje USB telefon nikako ni na PC-u ni na punjaču što je veoma opasna situacija jer ako se isprazni telefon i nemate način da ga napunite onda je veoma teško ga povratiti u život bez nove baterije ili slično. Ne želimo reći da su korisnici krivi ali želimo reći upozorili smo vas i još jednom želimo istaći Windows Insider nije igra i ako vam se pokvari telefon u korištenju istog za sve posljedice ste samo vi krivi, nije Microsoft niti smo mi (Windows Novosti).

 

Da ne bude da samo kritiziramo korisnike pronašli smo i način kako se vratiti u slučaju kao sa Lumia 550 i 650 kada ih ne prepoznaje PC pa samim tim i povratak nije tako jednostavan i želimo vam ga objasniti ispod.

 

Šta vam je potrebno?!

 

Prvo što je potrebno jeste Product Code telefona koji se nalazi uvijek otisnut negdje na telefonu ili unutar telefona, u slučaju novih Lumia on se nalazi ispod poklopca kao što vidite na fotografiji ispod. Zabilježite taj broj negdje.

 

650-coveroff2-800x553

 

  • Poslije toga možete posjetiti stranicu lumiafirmware.com na kojoj će te odabrati u prvoj kolumni Model vašeg telefona pomoću RM- broja koji je otisnut na kutiji telefona ili u postavkama > extras > extras & info pod Manufaturer Name piše skoro uvijek i ime modela telefona u obliku „RM-****“. Zabilježite i taj broj i potražite ga na stranici u prvoj kolumni.
  • U drugoj kolumni potražite Product Code koji ste pronašli ispod poklopca telefona ili kod starijih telefona se taj code pronalazi u SIM utoru ili na sličnim mjestima. Taj Code je u obliku „059*234“.
  • Nakon što pronađete uspješno svoj model pojavit će se desno u trećoj kolumni spisak raznih firmvera, vi odaberite najveći broj ako se nalazi više za izbor.
  • Sada će vam se pojaviti na vrhu svi podaci koji pripadaju u jedan obični ROM za svaku Lumiju, preuzmite sve te podatke i spremite ih u jednu mapu najbolje na neko mjesto gdje će te ih brzo pronaći.
  • Nakon preuzimanja selektirajte podatke koje ste preuzeli i deblokirajte ih jer SmartScreen zaštiti sistem od nepoznatih podatak blokirajući ih. To uradite desnim klikom na podatak svaki, zatim properties i otkačite zakačku „blocked“.
  • Ugasite telefon i ne spajajte ga još na PC.
  • U slučaju da imate Windows 32 bit verziju otvorite C:\Program Files\Microsoft Care Suite\Windows Device Recovery Tool
  • U slučaju da imate windows 64 bit verziju otvorite C:\Program Files (x86)\Microsoft Care Suite\Windows Device Recovery Tool
  • Otvorite sada Command prompt u toj mapi WDRT alata pomoći Shift + desni klik u prazno mjesto te mape što će otvoriti Command prompt direktno na tu mapu.
  • Sada pripremite slijedeću komandu ali to morate za sebe uraditi jer mi ne znamo gdje ste smjestili podatke ROMa. U slijedećem obliku treba komanda da bude kao iznađu „“ znakova - „thor2 –mode vpl –vplfile „C:\Downloads\(link do vašeg ROMa kojeg ste preuzeli)....*.vpl“ –reboot“ Jedino što vi morate zamijeniti link C:\…. Do vaše mape gdje je novi ROM i do podatka koji završava na .vpl i njegovo ime i sve upisati u komandu (ne zaboraviti –reboot na kraju u komandi). Zatim pritisnite Enter i priključite telefon na računar.
  • Telefon će se restartovati i fleširati na oficijelni ROM koji ste maloprije preuzeli sa oficijelnog izvora WDRT alata. Nakon završetka Lumia će se restartovati par puta ali će raditi i to je što je bitno.

 

Ako niste nikad koristili Windows Device Recovery Tool onda ga možete preuzeti ovdje i instalirati na vaš PC.

 

Veoma važno je samo da znate da Windows Insider nije igra, i vidite i sami kako korisnici iz dana u dan mogu onemogućiti potpuno punjenje ili prepoznavanje telefona. I uz ovu metodu bitno je napomenuti da pronađete pravi link do vašeg *****.vpl podatka u mapi gdje ste smjestili ROM jer bez pravog linka Command Prompt ne zna šta treba da flešira na telefon.

 

Dodatna napomena: sve ovo kao i učestvovanje u Windows Insideru radite dobrovoljno i mi ne odgovaramo za eventualne štete nastale na vešem uređaju.

 

Izvor: MSPU

 

Dodatak

 

Korisnici ipak mogu dopuniti bateriju iako je ispod 50% koji su preporučeni za bilo kakvu instalaciju na sistemu i postupak je relativno jednostavan. Ugasite telefon i nakon što se ugasi držite tipke power + pojačavanje zvuka dok se ne pojavi simbol munje na zaslonu to će omogućiti korisnicima da dopune telefon kako bi mogli vratiti preko Windows Device Recovery Tool na oficijelnu verziju koja je dostupna.

 

Ipak u većini slučajeva će pomoći i samo Windows Device Recovery program za one kojima se ne prepoznaje telefon jednostavno ga priključite na PC/Laptop gdje imate program instaliran, pokrenite program WDRT i pritisnite „my phone is not recognized“ (moj telefon nije prepoznat), zatim ugasite ručno telefon i on će se sam uključiti tokom podizanja sistema će prepoznati telefon ponovno. Ipak se ne preporučuje instaliranje Windows Insider programa na telefone korisnicima koji nisu upućeni u značaj istog i veoma je bitno da pročitate uslove koje potpisujete prilikom instalacije softvera na vašem telefonu.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar