12.2.16

Microsoft navodno ukida dalja radna mjesta povezana sa Microsoftovom mobile divizijom

nadella-microsoft

Prema novoj glasini koja kruži i prema portalu Helsigin Sanomat Microsoft planira ukidanje daljih radnih mjesta u cijeloj kompaniji ali i u mobilnoj diviziji koju su preuzeli od Nokije. Preuzimanjem telefonskog odjela Nokije nisu samo došle u kompaniju dobre stvari kao Lumije i tehnologija, isto tako i loše strane kao ekonomska neodrživost koju je Nokia sama osjetila na „koži“ i zbog čega su uopšte prodali odjel za mobilne telefone.

 

Microsoft je u zadnjih par godina već umanjivao broj svojih uposlenika u svrhu restrukturiranja koji je doveo ipak do veće zarade cijele kompanije i ovaj put glasine mogu isto tako biti tačne da će iz divizije za mobilne uređaje (Microsoft Mobile OY sa sjedištem u Finskoj). U prošloj godini je Microsoft iz kompanije otpustio oko 7800 ljudi od njih je 2300 iz finskoj odjela Microsoft Mobile OY.

 

Navodna dalja rezanja korisnika će biti također u odjelu za mobilne telefone što prikazuje i ono što je sam Microsoft izjavio da ne žele pratiti procentualnu prodaju mobilnih telefona, ali i da ne odustaju od njih u smislu daljeg razvijanja softvera i hardvera. Neki smatraju da je ovo i Nokia trebala uraditi svojevremeno i da bi mogla ostati barem neko vrijeme dalje ali se to nije moglo dogoditi iz više razlog, jedan su financije jer je Nokia znatno manja kompanija od Microsofta i padove prodaje kao što je Lumia podnijela u zadnje vrijeme ne bi mogli tek tako apsorbirati i nastaviti.

 

Nedavna izvješća o prodaji Lumia modela koja je u zadnjem kvartalu bila veoma „niska“ sa samo 4.5 miliona prodanih Lumia je jedan od razloga za smanjivanje radnih mjesta ali je i direktna posljedica odustajanja od trošenja novca na dio kompanije koji ne unosi dovoljno. Pojedinci pa i mi s njima ne možemo razumjeti kretanje i odluke jedne gigantske kompanije kao Microsoft i protumačiti njihove odluke tako da svako bude zadovoljan ali znamo da su oni orijentirani prema zaradi i uspjehu i isto tako znamo da ne odustaju od svojih vizija tek tako. Jedan primjer je samo Surface gdje se desila restruktura cijele ekipe i otkazi su „padali“ u dnevnim intervalima kako bi sada odjel Surface-a (u koji spadaju i Windows 10 Mobile telefoni sada) postao uspješan.

 

Ostaje da vidimo je li istina ova vijest jer direktno od Microsofta nismo čuli o ovome ništa i može biti isto tako izmišljeno ili pogrešno protumačeno.

 

Izvor: ZDNet

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar