15.2.16

Danas prije šest godina predstavljen Windows Phone 7 Series

WP7-green

Danas je „rođendan“ Windows Phone operativnom sistemu jer je na današnji dan Microsoft predstavio „Windows Phone 7 Series“, ovo Series su kasnije ubrzo uklonili jer je naziv bio previše dug. Danas prije tačno šest godina je objavljen prvi videozapis oficijelni sa Windows Phone, a oficijelno u prodaju je došao tek u decembru 2010. pogledajte videozapis ispod kako je izgledao Windows Phone 7 (par scena je lažirano, posebno animacije u nekim dijelovima).

 

 

Sa Windows Phone 7 ubijen je Windows Mobile 6.5 tada i Microsoft je započeo nešto novo u drugom smjeru od multifunkcionalnog džepnog računara do potrošačkog uređaja Windows Phone 7. Na videozapisu iznad vidimo i prvu verziju Metro dizajna čiji naziv je Microsoft morao promijeniti zbog tužbe radi imena „Metro“.

 

Windows Phone 7 još ima neke važne aspekte prisutne danas na Windows 10 Mobile, a glavni su pločice koje su se promijenile od tada sa samo dvije dostupne veličine na danas tri, a povremeno smo imali na Windows Insideru sa Windows 10 Mobile i pet različitih veličina sa uskom dužom ili ogromnom 4x4 pločicom.

 

Windows Phone 7 je imao i logotip zakrivljenog Windowsa (prozora) kojeg je dizajnerica jedna kasnije ispravila za Microsoft jer prozori nisu zakrivljeni.

 

Proizvođači

 

dell-venue-pro1

Dell Venue Pro, 2010. Blackberry Priv u 2016. izgleda veoma slično ovom uređaju i sve pohvale Dell-u jer je ovo bio jedan od ljepših modela u 2010. godini i zapravo je ovo bio prvi Windows Phone 7.

 

windows-phone-mango

Windows Phone 7 je počeo prodaju sa četiri proizvođača, Dell, HTC, LG i Samsung koji su izdavali raznolike telefone za svačiji džep, kasnije su se pridružili Acer, Toshiba, Nokia i drugi proizvođači. Sistem je tada imao mnoštvo ograničenja kako za razvijače tako i za korisnike jer npr aplikacije nisu radile u pozadini, nikako. Jedine aplikacije koje su to mogle bile su kalendar, fotografije i Zune (muzička aplikacija tada) pored poziva i poruka naravno.

 

toshibawp7mango

 

Toshiba uređaji i prvi 64-bitni Windows Phone uređaji sa WP7.5.

 

Windows Phone 7.5

 

Windows-Phone-Mango (1)

Prva veća nadogradnja za Windows Phone nazvana 7.5 (Mango) donijela je preko 500 novih funkcija i ispravki sistemu koji na početku nije imao ni copy/paste funkciju, čak Skype pozive nije sistem mogao primati, a da aplikacija nije bila otvorena. Iako je sistem imao manje nadogradnje u međuvremenu jedina bitna u historiji Windows Phone 7 poslije 7.5 jeste 7.8 kojom je zapečaćena sudbina da WP7 korisnici neće moći nadograditi na Windows Phone 8 na kojoj je Microsoft najavio promjenu kernela sa Windows CE na NT. Ta promjena tada je bila nužna kako bi danas Windows 10 i Windows 10 Mobile mogli biti jedan te isti sistem.

 

Windows Phone 8 je kasnije stigao sa mnoštvom novih funkcija i aplikacije su konačno bile slobodnije i imale su više funkcija, pored mogućnosti sa koriste i široku pločicu jer to nisu mogli na WP7, sve do 7.8 (a i to je bilo ograničeno i skoro neupotrebljivo).

 

Windows Phone 7.8

 

windows-phone-7.8

 

Promjena između WP7.8 i 8 je udarila jako korisnike koji su kupili tada Nokia Lumia 900 sa WP7 jer su saznali šest mjeseci poslije da nadogradnju neće dobiti na novi sistem.

 

Windows Phone 8 i 8.1

 

Windows-Phone-8-pantalla-inico

 

windows-phone-8-1-7455-001

 

Od tada je Microsoft ostao vjeran i svi su korisnici dobili WP8.1 sa stotinama ispravki i poboljšanja, kao notifikacijski centar, Cortana i Word Flow tastatura, odvojene kontrole zvuka melodije i aplikacija i drugih funkcija koje danas koristimo svakodnevno i zaboravljamo olako da ih Windows Phone 7 nije imao.

 

Windows 10

 

Windows 10 setup novi 12

 

Windows 10 Mobile je uskoro također jednu godinu u razvijanju i imamo priliku da svjedočimo u tom procesu kroz Windows Insider program koji tada nije bio dostupan, ali i tada se sistem razvijao „dugo“ kao i danas što potvrđuje činjenica da je video iznad izašao 15. februara a sistem je oficijelno pušten u prodaju u decembru, ako se uzme u obzir da na videozapisu vidimo skoro gotov sistem onda ne čudi što Windows 10 Mobile još nije gotov.

 

Jeste li vi imali Windows Phone 7 i koji ste koristili? Moj je bio HTC 7 Pro, slajder sa tastaturom koja se izvlačila na stranu, elegantan ali debeo telefon spram današnjih “manekena” od 6-7mm.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar