29.2.16

Microsoft objavio dostupnost i pred narudžbe za HoloLens [Dodatak: hardver]

MSHoloLens_GroupShot_wAcc_WhtBG_V2_RGB-1024x444

HoloLens je Microsoftov pokušaj i prvi korak u budućnost kao moderna i agilna kompanija stvorili su prošle godine prototip HoloLens VR Headset koji omogućava interakciju sa nestvarnim objektima koje procesuiraju ove naočale. HoloLens je potpuno odvojena jedinica koja procesuira sve samostalno i nije potreban priključak na dodatni uređaj kao PC.

 

snip_20160229154409

Sada je Microsoft objavio prvu pred narudžbu verzije za razvijače koja će koštati 3000$. Partneri na HoloLens projektu za sada su Volvo, Autodesk, univerziteti ili bolnice, Trimble pa i NASA. Pred narudžbe za uređaj su otvorene od danas, a isporuka je 30 mart. Krajnjim korisnicima ovaj uređaj danas ništa neće značiti jer ima malo dostupnih aplikacija za isti tako da je i primjena još limitirana.

 

Microsoft smatra da je budućnost u hologramima i to ne na nekim uređajima kao na telefonima u 2D nego u stvarnom svijetu gdje se sastaju sa stvarnim objektima, to i omogućava HoloLens. Univerzalne aplikacije koje su sada napravljene za Windows 10 radit će i na HoloLens uz minimalne prilagodbe koda radi korisničkog zaslona kojeg ima HoloLens spram PC-a ili telefona.

 

Ako ste razvijač i zanima vas dokumentacija za razvijanje za HoloLens, istu možete pogledati od danas ovdje.

 

Kao što smo iznad napisali HoloLens je potpuno samostalna jedinica i nije potrebno spajanja na bilo kakav eksterni uređaj kako bi radio. Uređaj ima senzore koji razumiju okolinu, za HoloLens je Microsoft napravio vlasiti procesor kojeg nazivaju HPU (Holographic Processing Unit) ali HoloLens sadrži i Intelov procesor (32 bit arhitekture). HPU omogućava da uređaj razumije i raspoznaje pokrete i gestike korisnika i to sve u stvarnom vremenu bez čekanja.

 

Naočale u HoloLens imaju naprednu tehnologiju projekcije i prenose multi-dimenzionalnu sliku u boji sa veoma malim latency (kašnjenjem). HoloLens također posjeduje i kamere koje mogu snimati „pomiješanu realnost“ tj. stvarni video okoline i video koji korisnik vidi koji nosi naočale tako da se može podijeliti sa korisnicima koji ne nose naočale.

 

Pored gestika HoloLens također ima mikrofone s kojima možete zadati komande ili ipak koristiti u aplikacijama kao Skype. Uz mikrofone naravno ne smiju nedostajati i zvučnici koji će vam dati zvukove u „3D“ tak oda znate odakle koji hologram dolazi.

 

snip_20160229154440

 

Pogledajmo videozapis ispod kako Skype već radi u 3D prostoru i kakve nove funkcije ima za HoloLens.

 

 

Pored Skype-a pogledajte ispod igre koje su već u izradi za HoloLens. Igre su naprednije nego dosadašnje jer zahtijevaju od korisnika da se kreće i da koristi više nego samo svoje ruke kako bi igrao nešto.

 

 

Druga igra Young Conker je primjer kako će se igre adaptira prema vašoj okolini i ivica na pravom objektu će biti i ivica u igri i karakter će se ponašati prema tome. To je nešto sasvim novo što donosi samo HoloLens.

 

 

Treća igra koju Microsoft demonstrira je RoboRaid u kojoj vas napadaju roboti u vašem domu. Roboti u toj igri će se također adaptira vašoj okolini i neće letjeti kroz stvari nego okolo njih. RoboRaid je također primjer kako je stvarni svijet novo platno za razvijače u pravljenju aplikacija i igara.

 

 

Pored ovih primjera Microsoft je pripremio i niz drugih ali ipak je bitno napomenuti da su razvijači sada ti koji trebaju stvarati sadržaje za HoloLens. Za sada uz cijenu od 3000$ mi ne vidimo da će obični korisnik kupiti HoloLens samo da ga testira i eksperimentira ali kako se nastavlja razvijanje cijena uređaja će padati, posebno iz generacije u generaciju.

 

Za kraj nešto za razvijače, prvi HoloLens emulator će izgledati ovako, i tu vidimo i korisničko sučelje HoloLensa koje je optimizirano na dodir u zraku, ali što je bitno vidimo, Edge, Windows trgovinu, fotografije i druge važne komande što sugerira da je HoloLens već daleko napredovao od prve verzije koju smo vidjeli prople godine.

 

HoloLens emulator

 

Dodatno je Microsoft napomenuo kako će razvijačima koji učestvuju u razvijanju za HoloLens otvoriti resurse svojih uwp aplikacija kao poruke, kontakte, pozive, Outlook email i kalendar, MSN vrijeme, MSN vijesti i druge, pa vjerovatno i bolji uvidu sam sistem. Šta vi mislite o HoloLens?!

 

Dodatak

 

Hardverske specifikacije su sada također poznate pa ih dodajemo ispod:

 

  • Zaslon: 2x HD zasloni 16:9 sa automatskom kalibracijom za važe zjenice, 2.3 miliona tački svjetlosnih (holografska rezolucija), 2.5k svjetlosnih tački po radijanu.
  • Senzori: interni instrumenti za mjerenje, 4x kamere koje razumiju okolinu, mixed reality „snimač“ 4 mikrofona, senzor ambijentalnog osvjetljenja
  • Procesor: Microsoft HPU 1.0, Intel 32-bit arhitektura
  • RAM: 2 GB
  • Memorija: 64GB
  • Težina: 579g
  • Kamera: 2MP, HD video
  • Zvuk: Eksterni zvučnici, 3.5mm utor za slušalice
  • Povezanost: Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.1 LE, Micro USB 2.0
  • Baterija: 2-3 sata aktivnog korištenja, 2 sedmice standby vremena.
  • OS: Windows 10 sa Windows Store, sa specijalnim funkcijama koje prepoznaju ljudsku prirodu u zvuku, dodiru i gestikama.

 

Izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar