1.2.16

Windows 10 prestigao Windows 8.1 i XP

Windows 10 setup novi 3

Prema NetMarketShare-ovim zadnjim brojkama Windows 10 dostigao je 11.85% udjela na globalnom tržištu operativnih sistema na Desktop računarima i pri tome prestigao Windows 8.1 (10.4%) i Windows XP (11.42%). Windows 10 je prema tome postao drugi najveći Desktop operativni sistem na planeti. Windows 7 polako također pada, sa 60% iz juna 2015. ostalo je danas još 52.47% u januaru 2016. Taj pad se ogleda u rastu Windows 10 jer je još uvijek ponuda važeća sa Windows 7, 8 i 8.1 korisnike da mogu nadograditi na Windows 10 besplatno.

 

windows-10-netmarketshare

Prema drugim statistikama Windows 10 sada drži preko 200 miliona uređaja, uz to možemo dodati i 19 miliona Xbox One konzola jer Xbox One nema mogućnost izbora da li da nadogradi ili ne na novu verziju, i također par miliona Windows 10 Mobile korisnika i imamo preko 220 miliona uređaja na Windows 10 u roku od 5 mjeseci.

 

Puštanjem oficijelne nadogradnje za starije uređaje (WP8.1) koja je još uvijek na čekanju će se taj broj još povećati jer je adopcija novih verzija na Windows Phone veoma dobra. Microsoftov cilj je stvaranje unificiranog sistema uz što manju fragmentaciju kroz sve uređaje od TV-a, kućanskih uređaja, telefona, tableta, laptopa i računara do konzola Windows 10 postaje novi „Android“ što se tiče rasprostranjenosti i po tome mislimo da su veoma dobro uspjeli.

 

Dalji cilj Microsofta jeste 1 milijarda Windows 10 uređaja u roku tri godine od nastanka Windows 10, ostalo je još dvije godine i 7 mjeseci i mislimo da su na dobrom putu ispunjavanja tok cilja.

 

Microsoft ipak ima koristi od što većeg broja korisnika na Windows 10 jer kroz druge servise kao OneDrive, trgovinu, Office, Groove, Filmovi i TV i ostale usluge planiraju imati i imaju već zaradu s kojom kompenziraju gubitak od besplatne dostupnosti Windows 10 za starije korisnike. To je proces tranzicije Windowsa iz operativnog sistema koji se kupuje jednokratno u servis koji je dostupan ali unosi na drugačiji način kompaniji.

 

Izvor: WMPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar