18.2.16

Windows Insider build 14267 dostupan za PC

Windows 10 setup novi 7
Microsoft je upravo pustio novi build za Windows 10 PC (14267) za korisnike na bržem načinu primanja nadogradnji. Prije nego što pogledamo šta je novo u ovom buildu želimo prenijeti šta je Microsoft u toj izjavi za novi build napisao o novom načinu primanja nadogradnji „Relese Preview“ i o nadogradnjama uopšte.
 
Microsoft je predstavio novi Release Preview način primanja nadogradnji koji je najsporiji od svih dostupnih. I koji se trenutno nalazi na Buildu 10586. Taj Release Preview će dobivati samo kumulativne nadogradnje i ispravke grešaka tj. 10586.107 .112 i dalje. Ovaj način primanja je dobar za korisnike koji ne žele svaki put instalirati novi build nego samo ispravke grešaka i ovaj način će imati korak pred oficijelno puštanje najnoviji softver tako da ste ipak dio Windows Insider programa.
 
Dodatno su promijenili kriteriji za puštanje novih buildova kako je bilo i obećano. Korisnici/Insajderi su tražili malo brže ili češće puštanje nadogradnji i novi Fast i Slow načini će brzo dobivati nove nadogradnje/buildove, mnogo brže nego do sada i moglo bi se očekivati sedmično i to sa dijelovima softvera koji nisu testirani i koji mogu imati mnogo više grešaka nego do sada Windows Insider program što je imao. Zbog toga savjetuju korisnicima koji ne žele riskirati da se prebace na sporiji način u postavkama vašeg uređaja > update & security > Windows Update > Advanced options > tu na dnu ima slajder kojeg morate povući na stranu gdje piše sporiji način. Za one koji žele i dalje primati najnovije stvari prvi mogu ostati na brzom načinu.
 

Insider Preview buildovi i Windows 10 edukacijska varijanta

 
Ako ste student ili učitelj/nastavnik sa Windows 10 Education verzijom možete otvoriti postavke > update & security > Advanced options i uključiti primanje Insider buildova. Uključivanjem u Windows Insider program i koristeći Windows 10 edukacijsku verziju sistema možete pomoći u ispravljanju grešaka ili oblikovanju sistema za buduće verzije. Korisnici/studenti DreamSpark programa mogu preuzeti također Windows 10 Education verziju sa DreamSpark webstranice ako je vaša škola u kooperaciji sa Microsoftom.
 
Novosti u ovom buildu su:
 
Cortana od sada može pretraživati muziku i pritiskom na tu ikonu novu će Cortana kao na telefonima slušati pjesmu koju čuje preko mikrofona i izbaciti rezultat o izvođaču i link do pjesme/albuma ako postoji u trgovini.
 
cortana-music-searrchPC
 
Favoriti su poboljšani u Microsoft Edge i od sada možete desnim klikom na traci favorita direktno stvoriti mapu ili skratiti prikaz na samo ikone ili ga produžiti u stilu ikone + ime webstranice.
 
edge-favorites-bar2-1024x572
 
Pored ove funkcije Edge sada može izbrisati posjećene stranice nakon što ga zatvorite. To možete uključiti u postavkama i odabrati šta da izbriše Edge tokom gašenja. Download pop up je također poboljšan u Edge tako što će vam omogućiti da spremite to što preuzimate gdje vi želite i to se također može namjestiti u postavkama Microsoft Edge pod „Download Settings“.
 
Poruke + Skype poboljšanja: Od sada se mogu prikačiti fotografije u Skype poruke pritiskom na zakačku i uz to se može direktno pokrenuti kamera da se napravi fotografija koja bi se proslijedila dalje. Slanje lokacije je također omogućeno, sada nedostaje samo još slanje svih ostalih podataka kao .zip, exe, mp3, mwa i svih ostalih formata koje bi korisnici voljeli poslati porukama.
 
Šta je sve ispravljeno:
  • Ako odaberete da uradite reset računara u postavkama pod > update & security > recovery funkcija bi sada trebala raditi kako je predviđeno jer nije od sada radila na Windows Insider.
  • Od sada ne bi se trebala pojavljivati poruka sa WSClient.dll greškom nakon prijave u Windows.
  • Ispravljena greška gdje sistem prijavljivao pogrešno stanje Hard Diska gdje je Windows smješten.

Poznate greške:
 
U ovom buildu ima samo jedna poznata greška i ona je povezana sa Hyper V i ako koristite više nego jedan virtualni switch ili više virtualnih mrežnih adaptera onda možete izgubiti internet povezanost nakon nadogradnje na ovaj build. Ipak ima način kako to ispraviti:
  • Uklonite sve virtualne mrežne adaptere spojene na virtualni switch, izbrišite i virtualni switch i kreirajte ih ponovno. Spojite se sa virtualnim NIC na novi virtualni switch.
  • Koristiti admin ovlasti na command prompt i unesite „netcfg –d“ to će izbrisati sve postavke virtualnih switcheva kako bi mogli početi ispočetka.

Izvor: Windows Blog



























0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar