7.9.14

Uskoro samo jedan Windows?

windows-one-experience-100412477-large

Microsoft je na Build 2014 konferenciji najavio ujedinjivanje Windows i Windows Phone sustava što je djelomično već napravljeno sa univerzalnim aplikacijama za Windows 8.1 i Windows Phone 8.1 sustav, a već neko vrijeme kruže i glasine o Microsoftovom Windows 9 sustavu  kodnog imena “Treshold” bi uskoro trebao biti dostupan u “preview” verziji.

 

Ako malo razmotrimo Microsoftovu novu kampanju pod parolom: “Jedno iskustvo. Na svakom uređaju. Za sve u životu.”, izjavu Satya Nadelle: “Jedan operacijski sustav koji pokriva sve veličine ekrana.” i to da riječ “Treshold” u prijevodu znači “prag”- lako dolazimo do zaključka da je u pripremi operacijski sustav koji će biti prekretnica i koji će korisnicima ponuditi nešto novo (ili bi barem trebao?).

 

Nova reklama za Lumia 930 uređaj na kraju videa govori u kontekstu “..Lumia za Windows”, a riječ “Phone” je izostavljena. Također, nedavni izlazak HTC One M8  for Windows uređaja je isto zanimljiv jer se u imenu uređaja izostavlja riječ “Phone”.

 

Sustav kodnog imena Treshold bi trebao, sudeći po najavama i glasinama, Microsoftove sustave Windows RT i Windows Phone ujediniti u jedan sustav koji će se zvati samo “Windows”, a to bi trebalo osigurati prepoznatljivost i manje komplikacija oko raspoznavanja. Mnogima je komplikacija i oko raspoznavanja Windows PC i Windows Phone sustava, a još ako se tu doda i Windows RT onda nastaje još veća zbunjenost.

 

U Microsoftu za sada ne govore puno o sustavu kodnog imena “Treshold”, ali poznato je da bi već do kraja 9. mjeseca trebao biti dostupan u “preview” verziji kada ćemo sigurno znati više o tome kakve promjene donosi novi sustav. Nadamo se da će “Treshold” zaista biti prekretnica koja će osigurati opstanak i daljnji razvoj kako Windows Phone tako i Windows sustava u pozitivnom smjeru.

 

izvor: PCWorld

11 komentara :

  1. Preview verzija za telefon ili pc ili oboje

    ReplyDelete
  2. "operacijski sustav koji će biti prekretnica i koji će korisnicima ponuditi nešto novo (ili bi barem trebao?" Do sad su bili nepogresivi kad je nesto novo....uvek noz u ledja :P da li ce svi dobiti ovo? Najgpre mogu da prodju vlasnici 1020 lumia i novijih modela. Zvuci nemoguce da 1520 ne dobije ovo ali isto tako nije normalno da se Nokia X ugasi cim je izasla, ko bi rekao da se lumia 900 prodaje za 400e i da nece da dobije wp8, Nokia N9 zaboravljena, dabas izbace Nokia 808- sutra odustanu od Symbiana.
    Iskustvo nas uci da ne treba da im verujemo, vole oni da zeznu stvar :)

    ReplyDelete
  3. Ako bi bio samo jedan widnows onda bi telefon izgubio smisao telefona,mada i sad je malo telefon sve je drugo vise

    ReplyDelete
  4. Ja sam dobio noz u bateriju zbog nokia camera

    ReplyDelete
  5. Moguce za oboje. Sve cemo vidjeti na vrijeme.

    ReplyDelete
  6. telefon nikad ne gubi smisao, telefon je telefon.. mi danas većinom koristimo smartphone, a njihova namjena je najmanje da budu "telefon" xD

    zašto misliš da će izgubiti smisao?

    ReplyDelete
  7. Ja u lumiji imam sim karticu koja ne moze ostvariti telefonski poziv niti primiti isti kartica je iskljucivo za internet vec pomalo i nije telefon(ali je vise)ako bi na telefonu imao windows office ako bi na "start"iskljucivao tel.ako bi imao control panel i sve ono sto ima windows meni bi bio premali ekran 6 inca morao bi da bude najmanje 9 ,kada sam u kuci tel.nebih trebao da koristim jer windows desktop sve to ima i prakticnij je sa misem i tastaturom po meni telefon bi postao manje intresantan

    ReplyDelete
  8. neman ni ja baš neku najjasniju ideju kako bi to ujedinjenje trebalo izgledati ali poprilično sam siguran da neće biti takvo da ćeš imati control panel na mobitelu.

    ReplyDelete
  9. Auuuu, bruka kako je dobar wp8.1 :P ie11 svaki put ponovo ucitava stranu, office dokument isto. Unakazili su sistem. Nije cudo sto ostale app pucaju, wp8.1 ima problem sa stvarima koje su deo sistema. Zbog par kozmetickih promena ovoliko da unakaze sistem - neverovatno!

    ReplyDelete
  10. Nikako da prestanem razmisljati,,,nece to moci bar ovako bukvalno kako ja zamisljam,procesor i ram memoria u telefonu i mom lap topu su isti dovoljno bi bilo da spojim na telefon monitor i dobijam mocan compiuter dali to Microsoftu odgovara...mozda to i nebi bilo lose

    ReplyDelete
  11. Pre 20ak minuta sam koristio fon. Sad pogledam ekran i dalje radi. I ovako wp8.1 kida bateriju, a sa ovim ispadom mi se bas ogadio. Pa jrl ima stavka koju nisu upropastili. Videcu veceras da vratim wp8 koji je stabilan i pouzdan sistem. Bolje dva sata da se mucim nego ovu nedovrsenu nakazu od sistema da trpim.

    ReplyDelete

Ostavite komentar