25.7.14

Službeno predstavljena Nokia Lumia 530

Nokia-Lumia-530-power

Ovih dana je službeno predstavljena Nokia Lumia 530, uređaj koja je vjerojatno nasljednik popularnog Lumia 520 uređaja. 

 

Nokia Lumia 530 ima 4” LCD FWVGA zaslon rezolucije 854 x 480 piksela. Uređaj će biti pokretan četverojezgrenim Snapdragon 200 procesorom radnog takta 1,2GHz, 512MB RAM memorije i 4GB interne memorije koja se može s microSD  memorijskom karticom proširiti do 128GB. Također, uređaj ima kameru rezolucije 5 megapiksela s fiksnim fokusom i bateriju kapaciteta 1430mAh.

 

Kao i kod Lumia 630, kapacitativne navigacijske tipke su zamijenjene softverskim tipkama, uklonjena je tipka za kameru te je uklonjen senzor za blizinu i senzor za ambijentalno osvjetljenje, a uređaj će biti dostupan u Single SIM i Dual SIM izvedbi. Nokia Lumia 530 bi se trebala krenuti u prodaju tijekom kolovoza po cijenama od 85€ za Single SIM i 100€ za DualSIM model. U cijene nije uračunat porez i ostali troškovi pa će konačne cijene uređaja biti nešto veće.

9 komentara :

  1. Za sad najgori telefon.

    ReplyDelete
  2. Bratislav Djuricic25 July, 2014

    Po specifikacijama da, ali je i najjeftiniji tako da je možda i najbolji u svojoj klasi zbog odnosa cena-kvalitet. Videćemo. Mislim da im je ovo dobra strategija, jer prave i dalje kvalitetne uređaje a uspevaju da im spuste cenu na nivo "kineza".

    ReplyDelete
  3. Nevezano za ovaj clanak redovno pratim wp novosti, imam jednu konstataciju. Mislim da ova aplikacija a i sajt ide ka gasenju jer vidim da sve redje izdaje novosti, svaki drugi treci dan. Nije da nema novosti bar nije tesko copy paste sa ostalih sajtova i prevesti, ali stacemo

    ReplyDelete
  4. Ja sam vise puta ponavljao da sam na putu i nemam priliku da pisem. U tome je sav problem. Ugasiti se WP Novosti, a i aplikacija sigurni nece. Drugo jeste nedostatak clanaka. Mi sigurno necemo pisati o stvarima koji se ne ticu naseg regiona. Primjer "att&t pusta lumia cyan za lumia 1520" - koga to zanima na Balkanu?! Nikoga. Drugo ovo sam vec rekao mi nemamo sponzorisanih clanaka o "zastitnim maskama i dodacima" i nemamo ponavljanja istih stvari po 10 puta. Dovoljno je jednom da smo napisali da je Lumia Cyan/WP8.1 nadogradnja pocela, a uzaludno bi bilo za svaki midel pojedinacno pisati. Posebno kada svaki mobilni operater ima po 3-5 modela. A druga je stvar sto telefoni na Balkanu (vecina njih) nisu od tih mobilnih operatera i stvorila bi se zabluda ako bi napisali a korisnici misle da je to za njih.

    Sto se tice ostalih informacija ili aplikacija, neke nemaju nikakvog smisla kod nas. Primjer Uber app za privatne sofere. Budimo realni, kakvi privatni soferi na Balkanu?! Preko aplikacije? Za nas pisati o takvoj app nema smisla. Mi podrzavamo domace aplikacije i razvijace i koliko stizemo pisemo o njima.

    Naravno ne mozemo za svakoga odvojiti clanak, aplikacija bi trebala barem duze biti u razvoju nego sto traje pisanja clanka o njoj. Tako da automatski dosta njih otpada.

    A drugi razlog jeste sto kolege moje imaju fakultet i uce za ispite. U svakom slucaju projekt WP Novosti se nece ugasiti. :)

    I naravno da ce biti vise clanaka kada se ja vratim sa puta.

    ReplyDelete
  5. Aj reci sta je kvalitet na ovom uredjaju? Malo ram-a, losa kamera. Sa cenom od 100 evra ovo je najgora moguca kupovina.
    Ja sam za 72 evra uzeo nov Lenovo tablet sa ekranom od 7 inca, 1 gb rama, dobio Kit Ket ( toliko o tome da jeftini Androidi ne dobijaju najnoviji OS), 2mpx prednja kamera. Vec ima ugradjen plejer koji pusta titlove koje mozes da podesavas kako zelis, a toga na Win nema ili ima 1 app koja kosta i ni blizu nije kao ova., moze da se gleda fles video na web stranama koji wp8 ne podrzava. Baterija 3400. E to je kupovina cena-kvalitet!

    ReplyDelete
  6. Ovisi šta kome znači kvalitet. Nekome kvalitet znači isto što i tebi, dobra kamera, dobra baterija, mala cijena..


    Nekome kvalitet znači i kvaliteta izrade uređaja.

    ReplyDelete
  7. Bratislav Djuricic25 July, 2014

    Upravo tako. Ja ovo pišem sa lumije 820 u dvorištu gde Samsung Note 3 ne hvata dobro signal pa svako malo prebacuje na 3g i tad naravno baguje a ova nokia ne zaštuca nijednom u poslednjih godinu dana. Žena ima L 720 i ista priča...

    ReplyDelete
  8. Samo da neko pojasni sta je ovde bolje od 520! I jos kamera bez AF, prevazidjeno! Ne znam sta su se primili na fiksan fokus, sta su sam dobrih (simbian) telefona upropastili sa tom kamerom i pitaju sesto su propali! I treba!

    ReplyDelete

Ostavite komentar