25.7.14

Savjeti fotografiranja na Windows Phone 8 by Toni Pavliš - 2. dio

lumia1020tips

U ovom članku vam donosimo nastavak članka sa savjetima za fotografiranje koje je za Conversations blog napisao Toni Pavliš. Toni nam je otprije poznat po svojim odličnim fotografijama kojima je osvajao takmičenja kao što su takmičenja od „Conversations Nokia“ ili Instagramer tjedna.

 

6. Portreti i djeca

 

Toni7

Portreti su svuda oko nas i to je razlog zašto ih je nezgodno fotografirati. Portretima prenosimo duh, emocije i izgled osobe. Oni moraju osobi koja gleda omogućiti da se poveže sa osobom na fotografiji.

 

Savjeti za fotografiranje portreta su: ako je moguće, dobro bi bilo da poznajete osobu koju fotografirate kako bi se ta osoba osjećala ugodno i opušteno. Približite se osobi što više možete kako bi dobili zamućenu pozadinu i tako uklonili objekte koje će odvlačiti gledateljevu pozornost. Pozadina treba biti što jednostavnija, fokusirajte se na model koji fotografirate. Fotografirajte iz više kutova kako bi mogli vidjeti koji najbolje pristaje modelu.

 

Djecu je posebno teško fotografirati jer su djeca stalno u pokretu. Njihove poze često znaju izgledati neprirodno, zato djeca trebaju s vama biti veoma bliska i opuštena. Zato djecu trebate dovesti u njihovo prirodno okruženje, pustiti ih da se igraju i onda pokušati snimiti zanimljive fotografije. Također, dobro bi bilo da se spustite na njihovu razinu kako bi fotografije izgledale prirodnije.

 

Dodatni savjet: Fotografijama dajte zanimljive naslove koji bi trebali objasniti ono što želite reći tom fotografijom.

 

Fotografija iznad se zove “Boriti se ili umrijeti”, a čitavu priču možete pročitati na Tonijevu Instagram profilu @recycler1020.

 

7. Kreiranje scene

 

Toni8

Ponekad u malim gradovima nema puno događanja pa trebate sami sebi stvoriti scenu. Ja sam pitao svog prijatelja da glumi beskućnika, našli smo nešto stare odjeće i postavili scenu tako da izgleda kao da je njegova kuća uništena.

 

Mijenjajte pozicije i mijenjajte kutove kako bi postigli što dramatičniju scenu, jednom riječju- eksperimentirajte. Uvijek morate eksperimentirati sa različitim idejama i možda se iznenadite rezultatom. S vremenom ćete naučiti iz kojeg kuta pogled najbolje odgovara određenim situacijama.

 

8. Pejzaži

 

Toni9

Uvijek je dobra ideja ustati se rano i otići na mjesto gdje želite fotografirati zato što u ta doba dana imate blagu svijetlost i sjene i još k tome možete uživati u izlasku sunca (isto vrijedi i za predvečerje kada sunce zalazi). Ako fotografirate sredinom dana tada će sjene i svjetlost biti jače ali ćete morati provesti više vremena da skužite odakle  dolazi svjetlost gdje treba stajati i kako bi dobili što bolje rezultate.

 

Ipak i tada možete dobiti dobre fotografije. Ako pogledate moj primjer, sunce je visoko, oblaci su dramatični i scena sa rijekom u prvom planu odvlači vaš pogled u daljinu prema brdima. Također, scena je simetrična i uvijek je dobra ideja pronaći simetrična mjesta za fotografiranje posebno ako fotografirate građevine gdje dalje možete eksperimentirati sa kompozicijom fotografije.

 

9. Crno-bijele fotografije i pravilo trećina

 

Toni10

Estetski najbolje fotografije su one koje zadovoljavaju pravilo trećina. Odnosno, da predmet fotografiranja bude postavljen na 1/3 okvira fotografije. U postavkama kamere možete uključiti da vam uređaj prikazuje mrežu koja vaš zaslon dijeli na trećine što vam može pomoći u određivanju trećina kada fotografirate.

 

Crno-bijela fotografija je potpuno drugačija vrsta fotografije koja može imati zadivljujuće rezultate. U suprotnosti sa fotografijom u boji, crno-bijela fotografija nekada može prikazati emocije i ono što fotograf želi zabilježiti ali isto tako postoje situacije kada se crno-bijela fotografija jednostavno ne uklapa u scenu. Ako fotografirate portrete i ako želite izraziti dramatičnost sa crno-bijelom fotografijom nikada nećete pogriješiti. Ova fotografija iznad prikazuje kombinirano korištenje pravila trećina i crno-bijele fotografije.

 

Dodatni savjet: Vlasnici Lumia uređaja mogu u Nokia Creative studio aplikaciji koristiti colour pop mogućnost gdje je spojena fotografija u boji i crno-bijela fotografija. Dobra ideja je i odabrati jednu boju koja je najizraženija i ostatak fotografije napraviti da bude crno-bijeli. Uvijek eksperimentirajte sa postavkama kako bi postigli što bolje rezultate.

 

10. Kreativnost

 

Toni11

Gdje pronaći ideje, što slikati? Na ta pitanja ne postoji pravi odgovor. Svijet je oko vas i kreativnost možete pronaći svagdje, naročito u detaljima koje većina ljudi ne primjećuje. Kada idete u šetnju gledajte oko sebe, posjetite zoološki vrt, fotografirajte ljude na ulici, idite na izlete na kojima je glavni cilj fotografiranje itd.

 

Na fotografiji iznad je obična plastična boca sa rupicom na čepu. Fotografija je slikana dosta nisko, tako da u pozadini možete vidjeti nebo i oblake. Korištena je veća brzina zatvarača kako bi se uhvatila što oštrija slika vode i boce.

 

11. Uvjeti slabe svjetlosti

 

Toni12

Kod fotografiranja u uvjetima slabe svjetlosti važno je imati stativ/tripod. Također, preporučujem kupovinu "grip-a" ako imate Lumia 1020 uređaj. Grip ima mogućnost montiranja na stativ i ugrađenu dodatnu bateriju. Taj stativ bi trebao biti lako prenosiv i treba vam omogućiti da se spustite blizu zemlje. U uvjetima slabe svjetlosti preporučuje se da ISO postavite na što nižu vrijednost kako bi šum na fotografiji bio što manji.

Drugi savjet: postavite fokus na beskonačno u Nokia Camera postavkama (imajte na umu da će objekti koji su blizu uređaja biti izvan fokusa). Balanas bijele (white balance) bi trebali postaviti na "bulb" i brzina zatvarača će ovisiti o tome što fotografirate.

 

Ako pokušavate fotografirati svjetlosne tragove (light trails), 2 sekunde će biti dovoljne ako fotografirate dobro osvijetljene ceste, a ako fotografirate slabije osvijetljene ceste onda je dovoljno brzinu zatvarača postaviti na 4 sekunde.

 

Na fotografiji iznad, brzina zatvarača je postavljena na 4 sekunde i tajmer je postavljen na 5 sekundi. Zatim je pokrenut tajmer i osoba na slici osvijetljena baterijom, rezultat je dosta dobar.

 

Dodatni savjet: Uvijek koristite tajmer koji će vam pomoći da vaš uređaj bude što mirniji kako se fotografija ne bi zamutila zbog male brzine zatvarača. Kada naučite pravila i naviknete se koristiti ta pravila, zaboravite sve! Pravila su tu da se krše, zato kršite pravila kako bi postigli što bolje rezultate.

 

izvor: Conversations Nokia

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar