30.7.14

Microsoft objavio detalje o WP8.1 update 1 za preview for developers korisnike

WP8.1 update

 

Microsoft je danas objavio detalje o prvoj nadogradnji za WP8.1 sistem koji polako izlazi za sve korisnike (WP8 uređaja naravno). Trenutno je u fazi puštanje nadogradnje za Lumia 1320 koji su CV (Country Variant tj. koji nemaju logo prilikom paljenja od nekog mobilnog operatera!), pored Nokije Lumije 1320 ranije je već počela nadogradnja na WP8.1/Lumia Cyan za Nokia Lumia 925 i 625. Raspored zašto baš ovi uređaji prvo idu nije poznat, svako ko nije još dobio je se zapitao zašto ali raspored izgleda ne postoji nego se ide postupkom koji je prije završen za njega se i pušta nadogradnja.

 

Danas imamo nove informacije o nadogradnji koja slijedi kao „zakrpa“ + dodaci za WP8.1. Naime WP8.1 update 1 (gdr1) je normalna nadogradnja koja se može preuzeti ako imate WP8.1 preview for developers. Naravno aplikacija preview for developers mora biti još instalirana, a i kvakica na dozvoli za učestvovanju u preview programu. Novosti koje donosi ova nadogradnja su :

 

Cortana

 

wp_ss_20140712_0001_thumb_15246894

 

Windows Phone 8.1 personalni asistent Cortana postaje dostupan za Kinu i Veliku Britaniju u istoj formi kao što ima u sjedinjenim Državama. Pored toga za Kanadu, Indiju i Australiju kao „alpha“ verzija. Cortana u Kini će se zvati „Xiao Na“, pored toga izgled samog asistenta će izgledati više kao „van zemaljac“ nego kao krug (prsten) koji poznajemo kao Cortana. Xiao Na (Cortana kineska) će biti prilagođena potpuno potrebama kineskom tržištu.

 

Pored ovoga Cortana dobija u pozadini skoro pa svakodnevno novije i pametnije algoritme, „uči“ od korisnika i Microsoft prilagođava Cortanu svim potrebama korisnika. Također je Microsoft ugradio sistem za pozivanje Cortane bez ruku, što je potrebno tokom vožnje u automobilu. S ovom nadogradnjom ako je telefon spojen preko Bluetooth u automobilu možete jednostavno pozvati „call Cortana“ i otvorit će Cortanu s kojom možete dalje komunicirati glasovnim uputama.

 

Live fascikle

 

large-live-folder-collapsed

 

Live fascikle/mape (folders) je funkcija koju su tražili korisnici i koja je nedostajala u WP8.1. Microsoft je u više navrata izjavio da WP8.1 nije toliko gotov koliko oni miaju ideja da ugrade u WP8 sistem. Zbog toga imamo i ove nadogradnje zvane „GDR“ (general distribution release). Live folderi su žive pločice koje možemo grupirati. Na slici ispod vidimo lijepo kako i funkcionira, u ovom slučaju postoji fascikla „photography“ u njoj su već neke aplikacije i sama pločica fascikle je živa i prikazuje ono što bi i same pločice prikazivale na Start zaslonu.

 

Kada pritisnemo na tu grupu/mapu otvori se kao desno na slici mapa u kojoj imamo sve te žive pločice koje možemo pomijerati po našoj volji. Iznad i ispod njih vidimo graničnike koji simboliziraju početak i kraj te mape. Uz to vidimo i naziv mape. Naziv mape također možemo mijenjati po želji. Nije samo još poznato kakvom animacijom se otvaraju mape ali možemo vjerovatno očekivati nešto kao širenje od pločice ka dnu Start zaslona, uz to pomjera sve ostale pločice koje smetaju prilikom otvaranja. Back (nazad) tipka ili pritisak bilo gdje drugo na zaslonu vjerovatno zatvara mapu.

 

Kreiranje mape isto ide jednostavno, držite pločicu aplikacije bilo koje i prevučete je preko bilo koje druge pločice i kada pustite stvori se nova mapa.

 

Poboljšana app Xbox Music

 

RecentPlays

 

Xbox Music je muzička aplikacija u WP8.1 sistemu koja kontinuirano dodaje novosti i koja je od prve verzije do danas se dosta poboljšala. Naravno nedostaje još, a to Microsoft najavljuje. Xbox Music ima svake dvije sedmice odprilike nadogradnje koje rade na tome da naprave bolju aplikaciju. Slijedeće verzije će donijeti bržu aplikaciju i stabiliniju u radu, nova funkcija „quickplay“ s kojom imamo pregled zadnjih stvari koje smo slušali i koje možemo brzo pokrenuti bez puno traganja. Podrška za dječiji kutak koja do sada nije bila dostupna, žive ploćica i mnogo više.

 

Trgovina dobija živu pločicu

 

store

 

Trgovina na WP8.1 će dobiti živu pločicu koja će predlagati korisnicima nove aplikacije i novosti koje može vidjeti direktno na Start zaslonu bez otvaranja trgovine. To je slično onom ponašanju trgovine na Windows 8.1 sistemu. Živa pločica trgovine će biti ažurirana svakih 6 sati kroz cijeli dan.

 

Spajanje SMS i prosljeđivanje i App kutak

 

apps-corner

 

S ovom nadogradnjom konačno će biti moguće višestruko selektiranje SMS poruka, spajanje istih ili prosljeđivanje. Ova funkcija je bila tražena još od WP7 dana, a sada će je konačno uvesti.

 

App kutak nije za obične korisnike namijenjena funkcija ali ipak ćemo je spomenuti. Radi se o funkciji koja omogućava korištenje Windows Phone 8 slično kao dječiji kutak, samo što je namijenjena funkcija za demonstraciju ili telefona ili aplikacija koje će biti na start zaslonu. Trgovci tako mogu demonstrirati Windows Phone bez da neko koristi njihov Windows Phone i lične podatke.

 

Dodatno što vidimo na slici iznad je “chat on facebook” tu integraciju su ukinuli tokom WP8.1 nadogradnje, a izgleda potajno još postoji plan za ugrašivanje messengera u WP8 sistem koja je i bila tu prije 8.1.

 

Poboljšana sigurnost sistema

 

Windows Phone 8.1 se smatra kao jedan od najsigurniji sistema današnjice jer nema virusa ili krađe ličnih podataka od strane drugih. Microsoft ipak ne stoji u mjestu nego poboljšava i dalje sistem zaštite. Sa ovom nadogradnjom vaši lični podaci će biti sigurniji ako koristite javne internet čvorove. Od sada je moguće potpuno manualno namjestiti i slati/primati podatke kroz VPN (virtual private network) kada se spajate na Wifi, to dodaje dodatni sloj sigurnosti za vas. Kada se nalazite kod kuće VPN će vam omogućiti anonimnost uređaja i ako bi bio napadnut vaš kućni Wifi, a telefon se nalazi na njemu.

 

Qualcomm Quick Charge 2.0, veća podrška Bluetooth-a, podrška više rezolucija

 

quickcharge_qualcomm (1)

 

Quallcomm brzo punjenje uređaja. Korist od ovoga će imati uređaji sa Snapdragon 800 procesorima koji će imati ciklus punjenja i do 75% brže nego trenutno. Uređaji koji trenutno imaju Snapdragon 800 procesore na WP8 su Nokia Lumia 1520 i 930, očekuje se ove godine otkrivanje još dva uređaja iz Microsofta koji će imati vjerovatno Snapdragon 800 procesore. Tabela na slici se odnosi na baterije od 3300 mAh koji imaju Snapdragon 800 procesor.

 

Podrška za PAN Bluetooth standarde, 1.0 profil, aptX codec podrška za A2DP i AVCRP. Ovi standardi omogučavaju bolji striming medija sa i na Windows Phone uređaje. Nove rezolucije zaslona će biti podržane kao npr 1280x800 WXGA, 540x960 i rezolucije 1280x768 za zaslone od 6“ - 7“. ove manje rezolucije za veće zaslone omogućit ce proizvođačima Windows Phone uređaja da cijena uređaja bude veoma niska. Ovo i još novosti dolazi sa slijedećom nadogradnjom. Kada je dobijemo objavit čemo sve detalje.

 

Kada dolazi WP8.1 update 1?

 

Ova nadogradnja dolazi slijedeće sedmice za sve korisnike koji učestvuju u preview for developers programu. Od 04.08. nadogradnja će biti najvjerovatnije dostupna, ali ima jedan nedostatak informacija koji još nismo stigli provjeriti. Naime imamo informaciju da korisnici koji nemaju Lumia Cyan ne mogu skinuti ovu nadogradnju, ali čim te detalje otkrijemo javit ćemo vam u ovom članku.

 

Izvor: Windows Blog

28 komentara :

  1. Varovatno je da ne moze bez zvanicne wp 8.1 da se instalira gdr1. Ako ja preko pfd instaliram gdr1, kako onda da dobijem zvanicni wp 8.1 kad imam verziju koja je ispred te? Nije mi jasno da jos uvek nisu resili problem za korisnike koji imaju developers verziju jer za njih jos uvek nema nadogradnje? Samo da dobijem nadogradnju i nikad vise pfd.

    ReplyDelete
  2. Nista ne razumem, bila sam na pfd i onda procitala da zbog novog update treba vratiti tel na 8.0 i to sam i uradila. Da li da ocekujem bilo koju nadogradnju ili moram opet na pfd?

    ReplyDelete
  3. Komedija i dalje traje :P imam jedno logicko pitanje. Primer neka bude Francuska. Na onom sajtu za proveru dostupnosti pise da je nadogrsdnja za L520 dostupna za Orange operatera, a za "Country variant" pise da se testira. Ko testira Country variant? :) Ako je odgovor MS onda cemu sluzi pfd? Mesecima testira bar milion pfd korisnika, pa sad kao operateri ( neka bude da oni tu menjaju nesto sto im ne odgovara) i jos country variant testiraju. Jos uvek 85% ljidi nema wp8.1, a kad je bio 24.jun. Jako neozbiljno deluje sve ovo!

    ReplyDelete
  4. Radovan Tadic30 July, 2014

    Korisnici koji imaju instaliran pfd moraju da se vrate na WP8 da bi instalirali cyan nadogradnju, ako je dostupna za taj model, dok microsoft ne resi problem sa bitlocker-om, zbog koga je obustavljen pfd. Posto gdr1 dolazi kroz pfd sledece nedelje, trebalo bi da su resili problem :)

    ReplyDelete
  5. Pre svega problem su napravili zato sto su pustili 8.1 pfd da na lak nacin moze doci do korisnika koji nemaju nikakve veze sa razvijanjem aplikacija. A oni se sada najvise i zale. Cekaj malo, budi strpljiv i imaces oficijalnu verziju.

    ReplyDelete
  6. Tako nekako, ali dobio sam info da treba Cyan ili WP8.1 na Samsung i ostalima da bi se mogao instalirati ovaj update 1. Mislim da korisnici koji su pokupili onaj update 12400 mogu instalriati i ovaj update. Mada jos je mutno oko informacija. kada saznam vise napisat cu u clanku. oficijelni mi nista ne odgovaraju jos :D

    ReplyDelete
  7. Hehehe,vidis problemcica kod Vas.Zato ja sam odlucio biti strpljiv i cekati zvanicnu nadogradnju na WP8.1.
    Jer ocigledno je jako zbunjujuce u jednom trenutku instaliraj PFD,pa Cyan,pa sve obrisi.Onda da bi instalira grd1 za WP8.1,trebas se vratiti na PFD,ali opet ti treba Cyan ili netreba niko ne zna.Zar ne Dino.Imao sam filing da netrebam nista instalirati prije zvanicne nadogradnje.

    ReplyDelete
  8. CV pregleda Microsoft. I za 520 nisu jos pustili Cyan. Sta tu ima da nije jasno?! prvi modeli koji su dobili 8.1 su 625 i 925, nakon toga 1320 i sada ide 1520. preview for developers sluzi samo za softverske dodatke kao sto je 8.1, a mi mijesamo ovdje kruske i jabuke. 8.1 sa Lumia Cyan kako dolazi oficijelno je od Microsofta i Nokije tadasnje, Nokia je radila na Cyan prije finaliziranja kupovine od Microsofta. 8.1 je od Microsofta za sve proizvodace i telefone. a preview for developers je nama omogucio dsa imamo 8.1 ?1 zar nismo imali?!

    ReplyDelete
  9. Ah da dobronam dosao nazad Dino....sa clancima.Nadam se da je u radu nadogradnja za WP NOVOSTI.....

    ReplyDelete
  10. Da, jos je mutno zato sam i napisao u clanku da jos nedostaje informacija. mada misli mda ce Microsoft naci nacin da i ovi sa preview for developers mogu instalirati bez problema update 1. tek su objavili vijesto ovome i vjerujem da ce se oglasiti barem Joe Belfiore povodom ove situacije. Nije ugodno posebno onima koji su razvijaci i sluzili njima kao beta testeri sada da moraju komplikovati da bi dalje mogli testirati... sve cemo vidjeti u ponedjeljak ;)

    ReplyDelete
  11. Pogledaj za Francusku. Kako je OS za l520 spreman za operatera a slobodna varijanta nije? Neka bude da sam lud, ali su mi nejasni :D

    ReplyDelete
  12. Radim na njoj i nadam se da cu ubrzo stici da je testiram i objavim.

    ReplyDelete
  13. jednostavno, u prvom clanku kada smo napisali da testiranje vrse operateri i microsoft to smo i mislili tako. Microsoft je zavrsio rad na 8.1 i poslao to operaterima, oni su dobili i poceli u isto vrijeme testiranje kao Microsoft. Operateri izgleda nisu mnogo testirali nego se odlucili da puste bilo kakva da je nadogradnja. U tom slucaju Microsoft jos testira za Lumia 520 u francuskoj. Iako je MS stvorio 8.1 nije ga testirao za sve telefone u svim drzavama i mora se gledati i on kao mobilni operater jer testiraju sve telefone u svakoj drzavi na svijetu zasebno. i CV verzija dode kao ROM Microsofta (zamislimo mobilnog operatera).

    ReplyDelete
  14. Vladan Vukajlovic30 July, 2014

    Dok ne predjem na neku Lumiu 😄,jedno pitanje , sta je sa Samsung Ativ S uredjajem sa PfD 8.1, da li ce i ovi telefoni dobtyi nadogradnju.

    ReplyDelete
  15. Izgleda da, jer mislim da ce srediti za sve da mogu skinuti. mislim da je bitan onaj update 12400 koji je bio par sati dostupan, njega ce vjerovatno u ponedjeljak pustiti i onda ovaj update 1

    ReplyDelete
  16. Vladan Vukajlovic30 July, 2014

    nadam se jer ja sam taj update propustio 😒,hvala na brzom odgovoru !

    ReplyDelete
  17. Imam L925 i pfd8.1 instalirao sam cyan još 15.7 sve radi bez problema jedino nemam žive fotografije pa ne znam da li su one dio ove(cyan)nadogradnje pa ako neko ima cyan molio bih da javi da li kod njega radi ova app.

    ReplyDelete
  18. zive fotografije su dostupne tek sa Lumia Cyan nadogradnjom. I samo sa Nokia Camera aplikacijom.

    ReplyDelete
  19. Evo dobio sam jedan info od malo pouzdanijeg izvora koji kaze da ce moci svi nadograditi na ovu nadogradnju od ponedjeljka. bez obzira na uredaj ili firmver. naravno mora imati preview for developers jos aktivan (selektiran).

    ReplyDelete
  20. kruzila je vijest da se korisnici moraju vratiti na 8.0 radi greske koja se pojavila. medutim izgleda da ce svi moci nadograditi na ovaj novi update koji koriste preview for developers. i update 1 izlazi trenutno samo za preview for developers. kasnije za ostale korisnike.

    ReplyDelete
  21. Zbog toga sam upozoravao mnogo puta da svako odluci sta je najbolje uraditi. Meni u svakom slucaju je drago bilo ucestvovati u preview for developers usput i testirati novi softver. Dobili smo 3 nadogradnje nakon 8.1 do sada i evo prve GDR nadogradnje sada.

    ReplyDelete
  22. Uzivam u ponudama app ;)

    ReplyDelete
  23. Emil Hodžić31 July, 2014

    Kako da instaliram lumia cyan imam prewiev for developers i nadogradjenl mi je na windows 8.1.

    ReplyDelete
  24. Nazalost niko iz Samsunga se nije obratio javnosti u vezi WP8.1 u zadnje vrijeme. Rekli su da ce izdati novi firmver uz WP8.1 ali od te izjave nista vise nisu uradili ni rekli.

    ReplyDelete
  25. Kada bude za vas uredaj dostupan Lumia Cyan moze te ga preuzeti kao i svaku drugu nadogradnju.

    ReplyDelete
  26. Zoran Nikic31 July, 2014

    Ja i dalje cekam strpjivo cyan update od telenora za l625 pa ostaje samo da cekam sledecu nedelju pa sta bude.

    ReplyDelete
  27. U pravu si, ali sam aludirao na one koji kukaju kad im telefon malo baguje u pfd verziji, i nikako da shvate da je to sasvim normalna stvar vec se neprekidno zale na iste stvari. Na kraju krajeva, pfd se svojevoljno instalira...

    ReplyDelete
  28. Da su bar upola aktivni kao nokia razvijaci... :(. Opet sam na muci,da li raditi pfd... :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar