31.10.13

Superiornost Nokia Lumia uredaja nad drugima

lumia_1520_Xperia_iPhone5

Nokia se zadnji par godina bavi direktno sa tim da postanu opet najbolji u segmentu u kojem su i bili najbolji, a to su telefoni. U segmentu telefona nije bitno samo imati aplikacije, ili lijep telefon bitno je i imati koristi od njega kada je stvarno potrebno. To je navelo Nokiju da naprave u Lumia 920 onaj zaslon kako ga oni zovu Pureview HD+ koji ima brzi zaslon nego konkurencija, a drugo osjetljivost tog zaslona na dodir i spoljasnje uvjete. Zaslon se adaptira na vase dodire i nekad je samo potrebno preci prstom u blizini zaslona (do 2-3mm daljine) da on reaguje, osim toga taj isti zaslon se moze koristiti i rukavicama veoma detaljno i bez poteskoca.

Nokia-Lumia-1520-Assertive-Display-620x315

Jedna druga podcjenjena funkcija za koju ne znaju svi korisnici jeste pojacavanje zaslona u direktnom suncu radi bolje vidljivosti. Da bi ovo koristili morate podesiti u telefonu svijetlost na automatsko, zatim u postavkama telefona ima stavka “prikaz” u kojem imate dalje “citljivost u direktnom suncu” to mora biti upaljeno. Sada ako ste napolju i direktno vam telefon okrenut u sunce on ce pojacati zaslon za dodatnih 20% sto omogucava citanje i u najjacem suncu.

Iznad na slikama vidite novu Nokia Lumia 1520 sa jos boljim zaslon nego Lumia 920 i ako se pitate zasto su ovako tamni ostali zasloni razlog je jako osvjetljenje na fotografijama koje je sluzilo kao test okolnost ili zamjena direktnom suncu. Na slikama su takode vodeci modeli iz Samsung-a, Sony-a i Apple-a. Kao sto vidite ili ne vidite Nokia pojaca zaslon i moze se sve vidjeti detaljno, ti detalji na ostalim telefonima izgledaju tako mracno da ce ti korisnici tih uredaja sigurno u direktnom suncu staviti ruku na zaslon da bi citali svoje poruke i uopste koristili telefon, a vi sa vasom Nokia Lumijom to ne morate.

Evo i mali video zapis kako to izgleda “uzivo”. U testu su Sony Xperia Z Ultra, Samsung Galaxy Note 3 i iPhone 5. Svi su pojacani na maksimum ili su u slucaju Nokia Lumia podeseni na automatsko. Pogledajte kako se i Nokia adaptira polako kada se svijetlost smanjuje, sve je to vazno za zadnju ocijenu koju daje korisnik.

Neki na ovaj video i ove fotografije izjave odma kao iz topa “laz” ali ja vama savjetujem ipsrobajte sami, uporedite svoj novi iPhone 5c sa Lumia 920 i garantujem vam da ce te na Lumia 920 bolje vidjeti u direktnom suncu nego sa vodecim modelom iz Apple-a.

8 komentara :

  1. Sve to stoji lumia jes odlucan mobitel i daleko fluidniji od androida i iOS ali problem je jedini aplikacije koje se sporo razvijaju jos kad bi to krenulo na bolje nebi im bilo konkurencije,razlika je sto android korisnici redovno dobijaju update a mi cekamo godinama.

    ReplyDelete
  2. Problem aplikacija je cudan, ako je u pitanju nedostatak aplikacija ok to priznam, ali ima uvijek zamjenska aplikacija. Ako je u pitanju razvijanje tu se mora uzeti u obzir pregled od microsoft-a koji traje 3-7 dana. To i nije bas lagan pregled, svaki detalj aplikacije se pregleda, sadrzaj, tekst, stvari koje su omogucene u aplikaciji koje ne smiju biti itd. Toga kod android-a nema. Za android mozes praznu aplikaciju objaviti i ona bi prosla u trgovinu.

    ReplyDelete
  3. Cudno je i to da npr wp 7.8 nemoze da ucita ussd brojeve a to mogu svi ostali telefoni pa cak i oni sto su stari i po 10 godina,na tome su davno trebali raditi jer to je jedna velika mana pogotovo na ovim nasim prostorima gdje vecinu stvari operateri nude bas preko ussd broja,kao na wp 8 to sve radi ispravili gresku a korisnike wp7 su vec davno zaboravili..

    ReplyDelete
  4. ja kako znam i provjera racuna je ussd kod, a ti kodovi rade na windows phone 7. Microsoft je genralno napravio osnovne funkcije a sto nasi mobilni operateri imaju druge funkcije koje niko drugi u svijetu vise ne koristi to nije greska Microsoft-a. a kodovi kao provjera stanja interneta *110# na bhtelekomu rade. provjera racuna na *100#. za ostale funkcije Windows Phone je ipak pametni telefon i mogu se aktivirati na drugi nacin, barem u svijetu. a sto kod nas ne moze to nije ni malo kriv Microsoft u Windows Phone 7. Ne mogu oni skrojiti po svakom mobilnom operatu svijeta, a nas balkan je veoma mali za njih sa ni po 1 milion korisnika. njima se to ne isplati, od 1 milion korisnika recimo na bh telekomu, ima svega par hiljada Windows Phone telefona, 30% toga je Windows Phone 7. Tako da Microsoft uopste ne gleda na to.

    ReplyDelete
  5. i jeste li pokusali ukucati cijeli kod sa zarezima?! kao primjer ako zelite *123#,1,1,1,1 zarez obiljezava uvijek prekid, broj ovaj iza zareza je stavka koja je u meniju. tako je mozda moguce aktivirati nesto u meniju gdje nema tipkovnice.

    ReplyDelete
  6. drugi nacin je da probas ovako, ako je kod *123# i zelis prvu stavku, onda ukucas *123*1# znaci izmedu tarabe i zadnjeg broja ubacis * i dodas broj koji zelis. ja misli mda mozes tako dodavati par zvjezdica i brojeva sve o zavisnosti koliko duboko ide taj broj. a za detaljne kodove pogledajte kod svog mobilnog operatera koji je tacno broj i koja stavka da ukucate sve odjednom.

    ReplyDelete
  7. Kod mene je mtel u pitanju i nece kod *100# a na tom kodu mogu samo aktivirat povoljniji internet pokusao sam i ovako kako ste mi vi objasnili ali opet nejde,kontaktirao sam i mtel i vec znate kakav sam odgovor dobio kao da to nije do njih da je to greska kod microsofta koju su ispravili na wp8 i ta prica,nista drugo ne preostaje nego da polako picnem razmisljat o wp8

    ReplyDelete
  8. Imao sam ajfon 5 ,galaxys4,htc one, lumia 920 je daleko superiorna,taj wp8 ima par sitnica koje fale al to je mob,a ne laptop😃

    ReplyDelete

Ostavite komentar