1.10.13

Nove brojke pokazuju rast Windows Phone-a

wp8date_large_verge_medium_landscape

Nove brojke iz Kantar World Panel pokazuju spor ali siguran rast za Windows Phone. Najveci rast se pokazuje u Evropi, a u Njemackoj po najvise trenutno. tako je rast samo u Njemackoj skocio sa 3.8% na 8.8% Windows Phone telefona u oblasti pametni telefona. Ova brojka mozda zvuci malo, ali ako uzmemo iOS u obzir, oni imaju samo 0.7% vise i to 9.5%!

Za ovaj porast u Njemackoj jedan odgovorni u Kantar-u kaze:

Windows Phone-ov zadnji val porasti na trzistu je direktno prouzrokovan Nokijinom ekspanzijom u “jeftini” i srednji segment pametnih telefona sa modelima kao sto su Lumia 520 i Lumia 620. Ti modeli su veoma popularni kod korisnika od 16 - 24 godine, ali i kod 35 - 49 godisnjaka.

Evo i tabela sa operativnim sistemima u 5 najvecih EU zemalja (prosjek svih tih drzava).

Kantar-Windows-Phone-Europe-Part-11

Vidimo da je iOS jos uvijek u “5 EU” drzavama ispred Windows Phone-a ali to je samo pitanje vremena jer u Njemackoj kako smo napisali vec samo su 0.7% ispred. Tako se brzo stvari mijenjaju. Uglavnom porast je brza nego kod iOS sto mora rezultirati kad tad na preticanju ovog tako popularnog operativnog sistema.

Ovako lijepo medutim ne izgleda svugdje, npr u Kini je Windows Phone opao sa 4.7% na 2.1% ali tu se da naglasiti da su svi gubitnici osim Android operativnog sistema koji je porastao za 9.2% u kini. Blagi porast za Windows Phone se zabiljezava i u Americi nakon dugo vremena, sada trenutno stoji na 3% sa blagim porastom od 0.4%. Slijedece sta se moze ocekivati da poboljsa rast Windows Phone-a jeste Lumia 1520. To preostaje jos da vidimo.

izvor: Kantar

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar