30.10.13

Nokia se ne odmara na 41 megapiksel kameri nego napreduje dalje

1
Nokia je kao prva kompanija na svijetu prezentirala pametni telefon sa 41 megapiksel rezolucijom, on jos uvijek je vrh tehnologije i zove se Lumia 1020. Nokia se ne odmara na toj prednosti sto imaju nad konkurentima nego uvodi nove tehnologije i segmente u pametne telefone koji nisu bili do sada. Zamislite telefon koji ima sposobnosti napraviti uvijek ostru fotografiju?! Koliko se vama puta desilo da se slikate s nekim i kada okrenete telefon da pogledate sliku ona mutna jer je telefon slucajno izostrio pozadinu umjesto vas.

Nokia je tu izumila nesto novo u segmentu pametnih telefona koje ce uvesti uskoro u Lumia seriju telefona. Nokia nije izumila ovu tehnologiju niti ideju nego su je samo razvili i unaprijedili. Ideja postoji vec neko vrijeme, a to je da kamera zabiljezi sve na slici, ili jednom fotografijom sa velikim f stop brojem sto rezultira u ostroj fotografiji od prednjeg plana do zadnjeg ili na drugi nacin koji je vjerovatniji a to je da napravi vise fotografija (oko 10) odjednom ali fokusira svaki put negdje dalje. Kamere su u mogucnosti mjeriti daljinu od objektiva do objekta, tako je Nokia napravila aplikaciju koja ce moci uskoro na Lumia serijama telefona napraviti fotografiju koja je po vazoj zelji ostra gdje vi zelite.

Zvuci futuristicno ali vec postoji i uskoro ce se naci na Lumia 1520 seriji telefona. Ta aplikacija omogucava vam da okinete fotku a kasnije je fokusirate na zeljeni objekt, pored toga sjetite se jos Lumia serija telefona da moze sa Nokia Camera aplikacijom okinuti pa kasnije zumirati bez gubitka to su dvije prednosti koje niko jos nema. Jer od sada slike vam nikad nece biti izvan fokusa, a drugo uvijek ce te moci podesiti kadar kako zelite iako je fotografija vec napravljena ranije.

Pogledajte ispod kako funkcionira tehnologija, ovako ce izgledati kada uslikate fotografiju na vasem telefonu, medutim ako kliknete negdje na neki objekt na slici taj plan ce postati ostar kao da gledate jos uvijek kroz trazilo profi aparata. Probajte slobodno pritisnite negdje na sliku ispod.

(ovo samo radi trenutno preko Desktop racunara jer Nokia je tako napravila prezentaciju da ne radi na Internet Exploreru).
Zamislite i ovu tehnologiju ako zelite nesto skroz blizu fotografirati, sada mozete slikati pa onda fokus tacku povuci unazad koliko god moze objektiv blizu da fokusira. Glavni moto Nokije trenutno je napravi sliku sada, a kadriranje i fokusiranje ide poslije.

Ova nova aplikacija ce biti dostupna u slijedecim sedmicama za Lumia 920, Lumia 925, Lumia 928, Lumia 1020, Lumia 1520.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar