19.10.13

Windows Phone GDR3 “pregled” nadogradnja vec sada dostupna

GDR 3

Javljamo se opet nakon par dana tisine sa jednim clankom o slijedecoj nadogradnji koja slijedi iz Microsoft-a, a to je GDR3 ili kako su je oni nazvali “Update 3”. Naime ova nadogradnja je par dana vec dostupna i moze se skinuti, jedini uslov je samo da ste razvijac aplikacija. Koja je caka u tome?! Jednostavno je, Microsoft je prilikom prezentacije Windows Phone 8 prosle godine najavio razvijacima raniji pristup novijim verzijama operativnog sistema radi isprobavanja i testiranja. 

Do danas se to nije ostvarilo ali od danas se stvari dramaticno mijenjaju, svako ko ima developer racun (razvijacki racun), druga varijanta je pomocu besplatnog servisa na apps.windowsstore.com ili otkljucan telefon preko Visual Studio on moze skinuti aplikaciju koju smo ponudili na dnu ovog clanaka i nakon otvaranja te aplikacije kada potrazite da li postoji nadogradnja za vas telefon javit ce se 3 nadogradnje koje vas vode do verzije 8.0.10512.

Developer preview

Firmver telefona ostaje isti jer je ovo samo nadogradnja operativnog sistema, znaci direktno iz Microsoft-a. Nokia i ostali proizvodaci ce vremenom vjerovatno izdati svoje novije firmvere ali do tada mozete se igrati sa novim funkcijama GDR3 nadogradnje. Te nove funkcije su:
  • Podrska 1080p (1980x1080) zaslonima kao sto je Lumia 1520
  • Podrska novim procesorima kao Snapdragon 800 (MSM8974 quad core)
  • Gasenje aplikacije iz multitasking zaslona pomoci “x” dugmeta
  • posebni zvukovi poruka, emaila, posebna zvona za svakog kontakta posebno!
  • Zakljucavanje auto rotacije, kada okrecete telefon zaslon stoji zakljucan i tako dok lezite negdje zaslon se nece okrenuti u polozaj u kojem necete moci tipkati dalje
  • “Modus voznje” koji omogucava gasenje tonova prilikom voznje u automobilu, tako isto moze automatski odgovoriti na sve dolazece pozive i sms porukom koju vi upisete. Ovaj modus se automatski upali kada ste u blizini vaseg automobila.
  • Mogucnost spajanja na Wifi nakon reseta radi prijavljivanja telefona i vracanja postavki koje ste zadali prije reseta. Do sada je samo bilo moguce preko internet konekcije to izvrsiti.
  • Novi interfejs i funkcije za pregledanje memorije telefona koji omogucava detaljniji pregled potrosene memorije na segmente kao sto su aplikacije, fotografije, temporerna memorije itd. Imate takode i priliku da brisete svaku stavku pojedinacno sto je veoma vazno za telefone sa manje interne memorije.
  • Ostale promjene “ispod haube” koje poboljsavaju sistem i koje se vecinom ne vide, par njih je uocljivo tako je opis nekih funkacija u sistemu se promijenio da bude vise “ljudski” i razumljiv.
  • Nakon ove nadogradnje postoji i mogucnost da svaki razvijac aplikacija zada svojoj aplikaciji posebni zvuk za notifikacije, to ce vjerovatno iskoristiti Whatsapp ili Viber, a i drugi za svoje notifikacije.
Sve u svemu ova nadogradnja se skida veoma brzo i sav proces instalacije traje svega 20min. Ko zeli da nadogradi na ovu verziju a ispunjava uslove on to moze uraditi na slijedeci nacin. Skinete ovu aplikaciju ispod, otvorite je i potvrdite uslove koristenja, na kraju ce pisati “Success!” kao znak da mozete pritisnuti donje dugme da izadete iz aplikacije. Nakon toga odete u podesavanja telefona, i ispitate jeli ima nadogradnja za vas telefon i pojavit ce se GDR3, skinete je kao sto ste i dosad skidali nadogradnje, instalirate i uzivate u GDR3.

Vazno je napomenuti da ova nadogradnja sadrzi samo noviju verziju sistema Windows Phone 8, Nokia i ostali OEM nista nisu novo dodavali u nju, znaci sve sto ste imali na svom telefonu kao “glance zaslon” i dalje ce te imati, nista se po tom pitanje ne mijenja. To ce se tek promijeniti sa oficijelnom nadogradnjom GDR3 kada bude u nju ugradena i Bitersweet Shimmer od Nokije.
Preview for Developers aplikacijaPreview for Developers
od: Microsoft Corp.
Verzija: 1.0.0.0
Cijena: Besplatno


10 komentara :

  1. Sve same pohvale što se tiče ove nadogradnje,već tjedan dana je prošlo otkako sam nadogradio na gdr3 i do sad sve 5. Prije ove nadogradnje uz "pretjerano" korištenje znao se dosta zagrijat mob i baterija se našto brže praznila,a sada je sve ok i baterija duže traje

    ReplyDelete
  2. Koji telefon je u pitanju? I ja koristim ovaj developer preview od prvog dana i veoma dobro su napravili. A treci red plocica dokazano je da je moguce napraviti i na telefonima manje rezolucije kao samsung ativ s. On ima rezoluciju 1280x720, nokia pretezno ima 1280x768 i 800x480. Moguce je izvesti, do proizvodaca je hoce li ugraditi uz svoj firmver, a ovaj developer preview donosi samo dio iz microsofta koji omogucava to ali ne izvodi. I ako uzmes sliku Start zaslona sa tri reda srednji tj. ovaj novi start i namjestis tu sliku na svoj telefon vidjet ces koliko su male one najmanje plocice, za neke bi bile i premale za citati. Bili bi lijepo nlda naprave da se moze upaliti ili ugasiti po zelji, pa ko zeli neka upali sebi.

    ReplyDelete
  3. Lumia 920... Ma tako sam i mislio da bi mogli napraviti da može i ovako i onako po želji korisnika,iako mislim da i nebi bilo toliko loše. Još samo da puste službenu verziju tj. "Black"

    ReplyDelete
  4. Ja nesto sumnjam da ce Black imati toliko novosti kao Amber sto je imala. imat ce notifikacije na Glance zaslonu, i dalje od toga mi necemo vjerovatno ni vidjeti na prvi pogled. Osjetiti mozda hocemo pri koristenju

    ReplyDelete
  5. Da li se mozda zna kada će ovaj update zvanicno doći na Lumiju 920 iz Danske? :)

    ReplyDelete
  6. Ocekuje se ovih dana. I pocetkom novembra

    ReplyDelete
  7. Da li će sa ovim update-om Lumia 920 dobiti mogućnost da se u jednom redu stavi više pločica kao na Lumiji 1520?

    ReplyDelete
  8. nece, ja imam eto nadogradnju i nema na njoj. medutim moguce je da ce uvesti kasnije. Jer to odlucuje Nokia, a ovo sto je imam je samo "Preview" i dio iz Microsoft-a. fali znaci dio iz Nokije :) Nokia moze odluciti da uradi Start kao kod Lumai 1520. Ja bi volio da urade to ali da ljudi mogu ugasiti sami ako ne zele.

    ReplyDelete
  9. Da to bi bilo dobro kao i rotacija pocetnog ekrana koja bi veoma dobro dosla korisnicima poput mene :)

    ReplyDelete
  10. a o rotaciji Start zaslona je mnogo pricalo medutim ne vjerujem da ce biti ikad u Windows Phone. bilo bi lijepo ali ne vjerujem da ce biti. mozda bude kada se spoje Windows Phone u Windows RT, to se ocekuje 2015.godine. tada moze biti da bude vodoravno, bilo bi nesto sasvim novo. medutim to ima i svoje mane, kada tipkas poruku vodoravno, ne samo poruku, bilo gdje gdje izleti tastatura, pokrije 80% prostora.

    ReplyDelete

Ostavite komentar