21.5.12

Puste zelje ili sljedeca nadogradnja WP7 sistema?

Danas sam citao zanimljiv clanak na stranici WMPoweruser na kojoj su pisali o nekim skicama koje trebaju da prestavljaju buducnost Windows Phone operativnog sistema i evo da vam prepricam ukratko, ne zna niko jesu li te skice prave u smislu jeli neko iz Microsofta ih napravio ili je samo neki fan crtao svoje zelje. Neke od ovih stvari na slikama su stvarno zelje korisnika jer ja cesce ulazim u aplikaciju “suggestions” od Microsoft-a za korisnike gdje mogu dati svoje sugestije i primjedbe. Ove slike su nekako izvukle dosta od tih zelja i vizualizirali ih. Medutim ne zna se jos jesu li autenticne skice za neku od sljedecih nadogradnji. Taj ko je poslao ove slike na stranicu Insideris.com je rekao da ce biti u sljedecoj nadogradnji, ali kojoj nije rekao. Moguce da ce ovo biti samo jedna od nadogradnji poslije Tango. Ali ipak evo slike...

 

image_thumb14 image_thumb10

 

Ove dvije slike preko pokazuju odvojene opcije za glasnocu, zvukovi programa i audio player-a, glasnocu u razgovoru i zvuk zvona. Osim toga pokazuje i animirane zive plocice trecih proizvodaca. Druga slika pokazuje vec poznatu sliku u kontaktima i ne vidim na njoj neke novosti, osim vec poznatih grupa koje mozete napraviti za odredenu grupu ljudi iz imenika.

 

Ove slike ispod pokazuju kako pojedinacne zive plocice se mogu otvarati na korisnickom zaslonu i uz to horizontalno pregledati i sa odgovarajucom tipkom za zatvaranje i zatvoriti.

 

image_thumb15

 

image_thumb12

Ove slike prestavljaju zapisnik aktivnosti, te multitasking, i aplikacijsku listu. Zapisnik aktivnosti predpostavljam da se treba nalaziti na lijevoj strani Start zaslona. Na Multitasking-u vidimo da postoje sad i katanac za zakljucavanje aplikacija i nemogucnost gasenja, te ikona kojom zatvaramo aplikacije koje su nepozeljne vise. Na trecoj slici vidimo aplikacijski zaslon na kojem izgleda ce se moci grupirati aplikacije po kategorijama ili kao sto je do sad po abecedi. Pitanje je samo kod kategorija, ko ce praviti te kategorije, sam korisnik ili ce biti onako kako ih skinemo sa Marketplace-a, ako korisnik pravi kategorije mislim da bi to bilo previse “komplikovano” i nije ono sto je Microsoft htio prvobitno sa Windows Phone da ucini lakse koristenje bez komplikovanog okolo.

 

Zadnje dvije slike prestavljaju zakljucan telefon i kako aplikacije mogu sadrzaj prikazivati kroz zaslon i kako ce aplikacije od trecih proizvodaca biti u mogucnosti dublje interagirati u sistem. Desna slika prestavlja za mene ono kada premjestate zive plocice i dodane su nove opcije kao “dodati u folder” “dodati kategoriju” “promjeniti opcije plocice - sliku plocice”, moguce da je ovo zaslon samo za foldere, ali ni to nije neka pomoc jer bi se kroz ovo samo dodatno zakompliciralo a ja volim sto je Windows Phone jednostavan za koristiti do sad.

 

image_thumb16

 

Nista od ovog nije potvrdeno od strane Microsoft-a, tako da mozemo samo cekati i gledati sta od ovog ce biti implementirano u buducnosti, mene ako pitate ceka nas uzbudljiv period od sada pa do jula-avgusta u kojem cemo vidjeti svasta novog.

 

izvor: Insideris.com

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar