2.5.12

Osnove WP7 – zaslon

Zaslon se sastoji iz dva osnovna elementa, a to je zakljucani zaslon, to je kada je telefon zakljucan i na njemu imate par informacija koje se desavaju trenutno u vasem telefonu, kao sto je status mreze, status wifi mreze, status baterije, muzika koja radi u pozadini, propusteni pozivi, poruke, emailovi, sat, datum, alarm i kalendarske obavijesti koje ste ranije podesili u kalendaru. I otkljucani zaslon, to je kada otkljucate uredaj i koristite telefon.

lockscreen-callout-notifications bosanski

lockscreen-screen-volumebarOvaj zaslon se pojavi kad pritisnete dugme za otkljucavanje telefona i pritisnete jednu od tipki za glasnocu, i ne morate ga skroz otkljucati da bi dosli do osnovnih informacija koje vam trebaju. Kada pritisnete jednu od tipki za glasnocu, tada se pojavi s gornje strane posebna lajsna koja vam oznacava pojacavanje ili smanjivanje glasnoce. 22/30 znaci da je glasnoca 22 od mogucih 30, 30 je 100% glasnoce i veoma je jako, te preporucujem sve u zavisnosti od uredaja koristenje od 15 do 20. Neki uredaji ce pri glasnoci od 30 davati neglasne zvukove poput pokvarenih zvucnika. Na ovom zaslonu rade i ostale tipke kao sto su sto je start tipka ili kamera tipka, kada njih pritisnete i u zavisnosti koju od njih, dobijate odredene funkcije za svaku tipku. Start otvara TellMe funkciju kojoj kazete neke stvari koje treba izvesti ili naci i telefon izvrsi to. Kao npr. “nadji mi u blizini McDonalds i TellMe racuna prvo malo i trazi i onda vam izbaci prvo mapu gdje u blizini imate McDs., ili dalje informacije o istom. Nazalost ova funkcija za sad radi samo na engleski ali i to nije neka prepreka ko zna jezik i veoma je korisna funkcija.

Sa zakljucanog zaslona mozete doci i do kamere za dvije sekunde, samo drzite tipku za slikanje pritisnutu 1-2 sekunde, telefon ce zavibrirai kratko i dati ton od sebe da je pokrenulo kameru, i u punoj je pripravnosti kamera nakon toga. To mozete uraditi i sa zakljucanim telefonom, kao i sa zakljucanim ali nalazite se na zakljucanom zaslonu gdje su informacije o kojima smo do sad pisali, a i iz bilo kojeg drugog mjesta u Windows Phone 7 mozete doci do kamere na taj nacin. Telefon se lahko otkljucava, pritisnite samo odgovarajucu tipku za “power” ili “standby” kod nekih je na vrhu telefona kod malo novijih je sa strane telefona radi lakseg pritiskanja prstom i koristenja jednom rukom. Nakon toga povucite prstom zakljucani zaslon koji vidite i telefon ste otkljucali.

Korisnicki zaslon

WP7 UIDrugi zaslon je kada otkljucate uredaj i ugledate korisnicku povrsinu WP7. Uredena je veoma uredno i “jednostavno” pri cemu ova jednostavnost ne manjka funkcijama.  Nasuprot, svako ko je koristio WP7 nakon iPhone, Android ili BlackBerry uredaja kaze da je bas ta jednostavnost jedna velika funkcionalnost korisnickog sistema. Jer pri koristenju ne ometa vas nista drugo osim zadatak radi kojeg ste i otkljucali telefon. Bilo to poziv, sms, mms, email, ili internet pretrazivanje. Osim toga pruza najveci nivo informacija preko svojih “zivih plocica” kako ih Microsoft naziva, vecina njih je animarana pa ima pored prednje strane i zadnju, koja samo jos vise informacija dodaje ali ne na agresivan nacin. Animacije su tecne i UI je veoma brz i tecan. Prelaz izmedu zaslona je animiran, npr. ako ulazite u neku aplikaciju sve ove zive plocice se razlete na lijevu stranu i naprave mjesta za aplikaciju koja dolazi sa lijeve strane, to sve u djelicu sekunde i izgleda veoma dobro. Obavijesti za poruke stizu vam gore na zaslonu u obliku kratkog pregleda te poruke i od koga dolazi ta poruka, tu obavijest mozete skloniti prstom na desno, ili ce sama nestati nakon par sekundi. Osim toga na zivoj plocici se aktualizira broj koliko poruka imate da niste procitali. Obavijesti koje se pojavljuju gore na vrhu zaslona su vezane i za druge aplikacije, tako da imate njih vecinom ako se dogodi sta vazno. Te obavijesti nestaju dok ove na plocicama nestaju tek kada vi iteragirate s njima, pogledate sadrzaj itd.

Aplikacijski zaslon

Zaslon aplikacijaSigurno ste se pitali do sad sta znaci ova strelica mala gore, korisnici wp7 uredaja to znaju ali za vas koji ne znaju, ona oznacava da ima sadrzaja i sa desne strane ovog zaslona. Tako samo pomjerite ovaj prvi zaslon na stranu ulijevo i ugledat ce te ovo na slici lijevoj, tamo su sve aplikacije izredane po abecedi. Od 49. pa na dalje aplikacije koju instalirate pojavljuju se i posebna slova da vam olaksaju da dodete na samo dno ako zelite neku aplikaciju za slovom x y ili z.

 

 

 

WP_20120502 2Postoji i mogucnost trazenja aplikacija, to je ovo malo trazilo sto vidite na slici prvoj slici aplikacija. pojavi vam se polje u koje mozete utipkati ime aplikacije a dole tastatura pomocu koje tipkanje mozete izvrsiti. Ako nema aplikacije koju trazite na vasem uredaju odma vam se na istom zalslonu pojavi pitanje “nemate aplikaciju, zelite li pogledati u marketplace-u?” na engleski. kada kliknete na to pitanje otvori vam se marketplace i trazi to ime sto ste trazili prethodno na aplikacijskom zaslonu, veoma dobro uradena integracija svih djelova WP7 uredaja.

 

 

Abeceda aplikacijaKada pritisnete na jedno od onih slova u okviru na prvom aplikacijsom zaslonu pojavi vam se cijela abeceda i pokaze vam koja su zauzeta vec aplikacijama, sva slova koja nemaju aplikaciju sa pocetnim slovom su siva ostala su u boji koju ste odabrali. Ako zelite doci do nekog slova brze onda pritisnete ogdovarajuce slovo koje vam je blize pri prstu i nakon toga odaberete slovo aplikacije do kojeg zelite doci. nakon toga nestaje ovaj zaslon i pojavi se onaj od maloprije sa aplikacijama ali od tgo slova koje ste pritisnili pa na dalje.

U svemu ovom dodatno animacije uljepsavaju Metro stil koji se super uklapa u coskasti UI. Sve ne da djeluje nego jeste uskladjeno do zadnjeg djelica.

Kasnije malo cemo pisati jos o korisnickom zaslonu jer ima jos puno toga za objasniti, ovo je samo bila prva lekcija i osnove zaslona i razlikovanje zaslona. U daljim clancima cu objasniti kako se dodaju aplikacije na korisnicki zaslon preko aplikacijskog zaslona. Te kako se dodaju kontakti i druge stvari na korisnicki zaslon da bi imali sto vise informacija na prvi pogled.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar