17.5.12

Jedan od glavnih iza “Metro” stila koji trenutno mjenja sve u Microsoft-u i sire

4370.portrait-med-3_54AD4CDDJunsko izdanje “Fast Company” nosi naziv “100 najvecih kreativaca u biznisu” koji slavi inovatore koji se usuduju drugacije razmisljati od uobicajenih principa. Ove godine jedan od “nasih” je dospio na spisak. Rijec je o Windows Phone dizajneru Jeff Fong.

 

Fong ima 43. godine. dosao je u Windows Phone dizajnerski tim prije tri godine i bio je jedan od vodecih mislilaca Windows Phone-ovog izgleda i cijelog niza principa iza filozofije dizajna “Metro” stila. Nauceni ilustrator dolazi sa koledza “Art Center College of Design” iz Pasadene, Kalifornije. Fong kaze da je oduvijek imao zelju spojiti tradicionalne medije sa tehnologijom. U 1993. godini pobjedio je u naticaju za “pripravnicki” u Microsoft-u i dodjeljen mu je posao na dva rana produkta kompanije Creative Writer i Fine Artist. Od tad vise nije imao puno da radi u Microsoft-u.

 

Proslih godina ipak sve vise radi u Microsoft-u i radio je na Windows Media Center-u i Zune-u. Nakon odluke kompanije da uradi “osvjezenje” sistema ili kako se to zove u programerskom jeziku “reboot” oko svojih moblinih uredaja, Fong je se nasao u tome da pomogne gdje moze i da definira izgled i osjecaj onog sto ce postati Windows Phone. Signalne table skretanja na aerodrom i table zeljeznicke infrastrukture uzeo je kao izvor inspiracije. Windows team blog je njemu postavio i niz pitanja od kojih cemo odvojiti jedno kao najvaznije, a to je:

 

Pitanje: “Sta je zapravo “Metro” dizajn filozofija? Mozete li opisati to u jednoj ili dvije recenice?”

 

Odgovor: “Da ne idem duboko u principe, htjeli smo naci nacin kako prezentirati sadrzaj na najjasniji, cisci, direktni i iskreni nacin. Stvarno to je srce svega.”

 

Da se vratimo drugom dijelu naslova “...i sire”. U zadnje vrijeme primjecujem da od ovog covjeka polazi sve, a dosta ostalih kompanija i stranica uzimaju “Metro” dizajn principe i u obzir kod svojih produkata i servisa. Primjetio sam to na Google-ovom marketplace-u play, na Google-ovom Webstore-u, Facebook-u sa novom timeline i ostalim djelovima npr pogledajte na vasem profilu prijatelje kako su sad iz Facebook-a namjestili u kockice “Metro” stila. Kao da su prepoznali potencijal ovog dizajna pa zele svi od njega da profitiraju iako nemaju veze sa Windows Phone ili Microsoft.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar