3.5.12

Osnove WP7 - Kako postaviti i skloniti nesto korisnickog zaslona

WP_20120503 1U prethodnim clancima sam spomenuo da cu doci do ovog pa evo malo opsirnije. Radi se o tome kako nesto staviti na zaslon, a tako isto i skloniti ako smeta. Vecinu ovih plocica ce te staviti na zaslon tako sto ce te drzati ikonu aplikacije, kontakta ili bilo cega drugog sto moze na zaslon, dugim pritiskom na zaslonu (ne tvrdim, da ne bi pokvarili zaslon, nego dugim). Nakon toga otvara vam se u zavisnosti gdje se nalazite ili na aplikacijskom zaslonu ili u nekoj drugoj aplikaciji mali meni na kojem pise “Na Start zaslon” naravno na jeziku koji ste odabrali. To kada pritisnete pojavit ce se na dnu korisnickog zaslon ili “Start zaslon”. nakon toga mozete pomjeriti tu plocicu gdje god zelite sa dugim pritiskom i drzite nakon sto se “odlijepi” sa Start-a i pomjerate prst sa plocicom ispod na mjesto gdje je zelite. Veoma jednostavno i veoma brzo to ide. To vam je ova slika lijevo.




WP_20120503 3Ako zelite da sklonite aplikaciju onda drzite plocicu dugim pritiskom dok se ne pojavi ona iznad ostalih svih, izgledat ce kao da lebdi, a ostale ce biti manje i blijede boje od te koju se izabrali. Osim toga vidite ovu malu zakacku koja je prekrizena u krugu, nju kada pritisnete plocica se skloni sa Start zaslona. A to je predstavljeno na ovoj slici lijevo. Nemorate brinuti za aplikaciju, ili kontakt koji na ovaj nacin sklonite sa Start zaslona, oni su jos uvijek tu, samo nisu vise na Start zaslonu. Uzmite ovaj Start zaslon kao Desktop racunara, a ove plocice kao shortcut-i do odredenih programa i stvari, i kada izbrisete shortcut, program ipak ostaje gdje je i bio...









WP_20120503 4Kada pomjerate plocicu onda nestane ona mala zakacka i plocica se nagiba kako je vi vucete, ako vucete prema gore ona se nagiba unazad, kao pod dejstvom gravitacije. A kada zelite opet smjestiti plocicu, ostale polocice kako vidite na ovoj slici se “pomjeraju” i okrecu da naprave mjesto za nju. Uglavnom je sve veoma lahko napravljeno, brzo ide, i veoma efikasno. Do sad nikakvih gresaka nisam nasao u ovakvim dnevnim zadatcima sa WP7. Tako da ovaj telefon od pocetka ostaje bez ijedne mane.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar