31.5.12

Nokia Lumia 800

Par dana nismo vec pisali nista u sekciji uredaja, pa danas malo da preskocimo starije i dodemo do “novijih”, kao sto je Nokia Lumia 800. Dugo prije izlaska ovog uredaja je se spekulisalo hoce li ili nece Nokia suradivati sa Windows Phone, nakon potpisivanja ugovora svima je bilo jasno da ce uloziti maksimum i izvuci maksimum iz Windows Phone operativnog sistema. Microsoft cak ide toliko daleko da placa Nokiji 1 milijardu dolara svake godine da koriste njih operativni sistem Windows Phone. Dok ostali placaju, sve u zavisnosti koliko je jaka kompanija, cudno ali slabije kompanije placaju u ovom slucaju vise za licenzu! Licenza je po principu “eto vam oprativni ali nista na njemu ne smije se mjenjati” (nista sto je vezano za korisnicki zaslon) dok Nokia ima odresene ruke sto se toga tice, ali su upozoreni da ako dode do losih promjena nece se tolerisati. Sve u Metro stilu Nokiji je dozvoljeno.

 

Nokia Lumia 800 bijela Nokia Lumia 800 bijela

 

Da se vratimo na prvi Nokia uredaj sa operativnim sistemom Windows Phone, a to je Nokia Lumia 800. Prvenstveno je izasao ovaj teleon u tri boje (cyan plava, crna i magenta) kasnije uz potrzanju dosla je i bijela boja, koja se malo razliku od ove tri. Naime ove prve tri boje su sa hrapavim tijelom, i imate hrapav osjecaj u ruci, ali ugodan. Dok bijela verzija je potpuno glatka, kao klavir. Bijela boja ima prednost sto recimo prljastinja ce slabije prioniti uz nju nego na ovim drugim bojama, a ove druge boje imaju prednost sto su atraktivnije i modernije. Po prodavanosti cyan plava boja je najbolje prodavana i totalno je u trendu. Nokia je u Windows Phone unijela dosta novosti, npr svoju besplatnu satelitsku nagivaciju Nokia Drive, koja je dostupna i svim Nokia Lumia uredajima, i besplatna je. A pored toga i najbolja je jer Nokia vec ima iskustva s tim i prije Windows Phone-a i unijela je samo svoju tehniku i “know how” u WP7.

 

Nokia Lumia 800 sve boje Nokia Lumia 800 magenta cyan i crna

 

Specifikacije ovog uredaja su dobre, tek kad je izasao bio je najbolji Windows Phone jer ima u sebi 1,4Ghz procesor za razliku od ostalih koji imaju samo 1Ghz. Osim ove razlike ima bolji zaslon od ostalih, a to je Corning Gorilla Glass Amoled zaslon, a reaguje na visetruki dodir kao i svi ostali Windows Phone uredaji, u isto vrijeme. Kad zumirate u slike koristite dva prsta istovremeno. Negdje se koriste cak i tri za gestike koje su posebne za oredene aplikacije. Druga sposobnost ovog zaslona jeste sto je zakrivljen prema krajevima lijevo i desno, tako da su prelazi sa ekrana na tijelo uredaja neprimjetni, a sam uredaj je uraden od najbolje polikarbonatne plastike koje je veoma jaka a lahka, i jos jedna novostu Windows Phone i Nokia je da tijelo ovog uredaja sastoji samo iz jednog djela i zaslon u to integriran. To cini Nokia Lumia jednim od najboljih Windows Phone-a trenutno. Po konceptu dizajna ova Nokia Lumia 800 nije novost jer smo vidjeli da i N9 Nokia ima vec ovo tijelo i potpuno isti izgled, samo je hardware malo drugaciji i operativni sistem je MeeGo umjesto Windows Phone.

 

Evo i ostalih bitnih karakteristika Nokia Lumia 800 uredaja

  • 3.7” AMOLED ClearBlack zaslon (ClearBlack je jos jedna novost koja vam prikazuje crnu kao bas jako crnu boju, i dosta je bolja nego ijedan drugi uredaj trenutno na svijetu)
  • 8MP autofokus Carls Zeiss kamera sa dvostrukim LED blicem i kamera omogucava kao i svaki Windows Phone snimanje u HD formatu
  • 142g lahak uredaj
  • 16GB interne memorije
  • 512MB RAM-a
  • 1,4Ghz Qualcom MSM8255 Snapdragon procesor
  • 1450mAh baterija

 

Sve u svemu ovo je uredaj za pozeliti jer u benchmarku u takmicenju sa ostalim uredajima, ovaj je najbrzi po svemu i grafika i procesor i citanje i pisanje memorije. u svim testovima je pobjednik i Nokia je pogodila u crno sa ovim ili bolje da kazem u cyan :)

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar