5.5.12

Osnove WP7 - Kako pristupiti chat funkciji u WP7 preko poruka na Facebook ili Messenger

WP_20120503 Screen Capture (46) Screen Capture (45)
U Windows Phone 7 operativnom sistemu ima jedna veoma korisna funkcija a to jeste ona “poruke”. U tim porukama nisu samo poruke SMS/MMS nego i chat funkcija za Facebook i Windows Live Messenger. Tako da jos lakse mozete komunicirati sa ljudima koji su vama bliski, npr nemate broj od nekoga sa Facebook-a, nije problem, preko ove funkcije otvorite Facebook chat i nadete osobu s kojom zelite pricati kada na nju pritisnete otvori vam se kao da pisete poruke obicne (SMS) ali sa razlikom da onaj drugi dobija to na Facebook. Gore preko vase prve poruke bice obavijest gdje se trenutno nalazite, jeli to u SMS poruci, Facebook chat ili Windows Live Messenger. To isto vazi i za chat preko Windows Live Messengera, imate ga sad usput i intregrirano u vas WP7 od samog pocetka, a mnogi to nisu znali. Kako pristupiti tim funkcijama mnogi se pitaju, a tako je jednostavno...

Prije svega morate otici u postavke, tamo nadete postavke za novi “email ili drugi account” u njemu pritisnete onaj plus i pored pise “dodati racun”, izaberete Facebook ili Windows live, ili oba (slika br.1.). Utipkate jednom svoju sifru i od tad ce uvijek biti snimljena na vas WP7 i kad pristupate chatu ne trazi nista od vas. E sad mnogi ne znaju tacno kako dalje. Ovako se postupa, otvorite poruke, i na lajsni dole vidite jedan plus i jednog covjeka i ispred njega jedna kockica (slika br.2.). To je slican covjek onom na Windows Live messengeru, a kockica slicna onoj kada mjenjate status.

Znaci ova ikona je za to tu da promjenite status jer je standardno na Offline (slika br.3.) da ne bi trosilo prvo bateriju, drugo vas internet saobracaj. Kliknite na tog covjeka i otvori se stranica sa “status chata” trenutno je na Offline, vi kliknite na prvo polje, koje znaci Online ili pristupan. To kada pritisnete gore ce te vidjeti u porukama da poruke spajaju vas sa internetom, i kada pomjerite taj prozor sa porukama na desno ili lijevo, otvori se chat i to sa svim ljudima koji su trenutno online. U Facebook chatu, a i u Messenger-u. Tako da imate odma sve ljude koji su online sa ove dvije usluge. Pritisnete na jednog od njih i zapocnete chat. Bice u obliku poruka ali ce trositi vas internet, i to je vazno napomenuti, da ovaj chat pristupa internetu a ne vasim impulsima na kartici (GSM). I kada zelite izaci izlazite isto kao i iz poruka, samo sa back tipkom, a pri tome nemojte zaboraviti da ostajete online sve dok ne promjenite sami status na offline ili vam nestane internet konekcije. Veoma dobra funkcija od Windows Phone.

Ovo je za sve one koji su kritikovali Facebook aplikaciju da nema chat, a Facebook chat integriran u sam sistem Windows Phone 7. Ovaj clanak je sa molbom da ti ljudi prestanu nervirati sve programere koji rade na Facebook aplikaciji, jer oni imaju preceg posla nego slusati jednu te istu recenicu da nema chat-a u aplikaciji, a imate ga pri ruci i to brze nego sa aplikacijom iijednom na svijetu!

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar