8.5.12

Nokia izdala novu aplikaciju “Nokia City Lens”

CityLensCameraView-3Nokia je izdala jos jednu aplikaciju i s tim vodi spisak aplikacija za svoje Nokia Lumia uredaje pored svojih vec poznatih Nokia Drive (navigavija), Nokia Transport (dispecerski nacin putovanja i olaksanje u presjedanju izmedju autobusa, taksija i vozova) i Nokia Music (sopstveni mp3 plejer od Nokie). Ova aplikacija radi na principu Wikitude aplikacije, ali samo malo kvalitetnije. Gledate kroz kameru vase Nokia Lumie i vidite u blizini gdje se sta nalazi zanimljivo, ne znam jos koliko je podrzano kod nas, jer se moraju stvoriti prvo POI (points of interests) ili tacke “zanimanja” koje ce vam pokazati tacno gdje se sta nalazi. Ovako mozete brzo naci bilo sta da vas zanima u vasoj blizini ali na nacin da gledate kroz telefon i vidite ulicu a na zaslonu vasem pokazuje ikone o restoranima, parkingu, kiosci, zeljeznicke i autobuske stanice. Kada okrenete uredaj onda 45 stepeni ili uspravno ono vam pokaze spisak, a ugasi kameru i mozete tako pronaci jos brze ako postoji vise razlicitih ikona na ekranu i to vam zasmeta. A onda ima jos opciju da okrenete telefon vodoravno, zaslon prema nebu, i otvori vam se karta koja vam pokazuje detalje “tacke zanimanja”. Veoma dobra aplikacija, i za sad je jos eksluzivna za Nokia Lumia uredaje, nadam se da cu moci je isprobati, pa da mogu jos bolju recenziju napisati.
To je buducnost mobilnih telefona, pruziti pomoc korisniku kroz “augmented reality” ili na nas bukvalno prevedeno “prosirena stvarnost” sto uistinu i jeste! Aplikacije napravljene u zadnju godinu ili dvije toliko pomazu ljudima da se snadu, bili oni u brdima gdje ili u najvecem gradu svijeta. Nepoznavatelji nekog jezika? Nikakav problem sa ovom vrstom aplikacija. I jos mnogo drugih primjera koje cemo prestaviti u sljedecim clancima.
Nokia City Lens za WP7 Nokia City Lens
od Nokia
Verzija: Beta
Cijena: Besplatno


Marketplace Link
Ova aplikacija je iskljucivo za Nokia Lumia uredaje i ostali korisnici WP7 uredaja je nece moci skinuti preko ovog linka, postoji drugi nacin da se to uradi ali je ilegalan.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar