26.1.14

Novi detalji o Windows Phone 8.1

WP 8.1

Stranica sa koje smo objavili podatke o Lumia 1520v sada nam donosi malo vise detalja o Windows Phone 8.1 operativnom sistemu, na slikama i video zapisu dalje dole ce te vidjeti “Cortana” personalni asistent u upotrebi i novi interfejs igrica.

Prvo da zapocnemo sa interfejsom igrica, u Winodws Phone 8.1 se vraca lagano boljem izgledu kao sto je bilo nekada na Windows Phone 7. I izgledat ce vjerovatno kao na slici. Primjetimo i mali redizajn Windows Phone 8 filozofije, do sada je bilo nepomljivo da se naziv aplikacije i pivoti ispod doriduju, a ovdje vidimo “games” kako se dodiruje sa pivotima ispod kao sto je xbox live, collection i spotlight.

Be6ZFTPCcAELNg9

Dizajn je po meni ok, trebalo se mozda malo ranije razmisljati o ovom izgledu jer ovako pase vise sadrzaja u aplikaciju svaku, a ne samo u igrice. Jos sto primjecujem jeste xbox logo na dnu u aplikacijskoj traci, jeli to implicira na to da ce razvijaci moci koristiti i svoje ikone u aplikacijskim trakama ovako kao xbox sto to radi ili cak korak dalje da ce ovo biti aplikacijska traka umjesto dosadasnje linije na dnu aplikacije?! Pored dizajna vidimo da je integracija SmartGlass-a (kompanjoj xbox-a) integrirana u igrice. Do sada je bila zasebna aplikacija.

Slijedece na redu je Cortana presonalni asistent za kojeg kruze glasine da ce zamjeniti dosadasnji Bing i TellMe koji su ugradeni u svaki Windows Phone. Vrijeme i jeste da TellMe postane malo mocniji po funkcijama i malo prirodniji nego sto jeste. TellMe je inace voice “asistent” u Windows Phone kojeg aktivirate ako drzite Windows tipku par sekundi.

Na videozapisu ispod vidimo sada naslijednika “Cortana” koji izgleda kao tacka koja ima usta i prica (veoma nalik Microsoft-u ako se sjetimo zakacke if Office-a.) U kratkom videozapisu vidimo kako direktno radi u sistemu i na kraju cak kaze “opomenut cu vas kasnije” u smislu pravog personalnog asistenta.

Videozapis je veoma glasan i neko je postavio muziku u pozadinu, ne znam zasto je to neko uradio ali pazite na svoje usi.

 

Sta vi mislite hoce li Windoows Phone 8.1 biti uspjeh i donijeti pored ovog i jos druge bolje funkcije koje ce stvarno biti korisne?! Osim ovog sto je procurilo sada ocekujem malo vise o notifikacijskom centru da vidim. Kruze glasine i da Microsoft ovo ciljano pusta u javnost, sto nije jos potvrdeno ali veoma moguce.

I pri kraju zelim jos donijeti neke informacije o WP 8.1 za razvijace i oni koji prisustvuju Developer Preview programu, oni ce izgleda dobiti WP 8.1 krajem marta ili pocetkom aprila kada bude prezentacija, dok ce ostali povremeno dobijati kasnije tokom aprila ili maja. Vise vjerujem da ce to biti krajem marta za razvijace da bi Microsoft mogao testirati na sto vise uredaja istovremeno u stvarnom svijetu i ako ima nekih gresaka da to isprave prije oficijelne prezentacije.

Naravno ovo treba prihvatiti sa sumnjom jer izvor jos nije potvrden, a i Tom Warren koji radi za The Verge kaze da su ovo samo lazi. To cemo sacekati sada da vidimo sta je istina, a sta laz.

izvor: WMPoweruser 1, WMPoweruser 2

6 komentara :

  1. Nek dozvole instalaciju aplikacija i na karticu , da ubace neki plejer gde ce imati ekvilajzeri , faj menadzer obavezno , i naravno Here drive + za sve proizvidjace da dozvole , mada ja licno koristim drugu navigaciju , to je nesto sto bih meni trebalo .

    ReplyDelete
  2. Najvise mi nedostaje sa anroida i iphone lock patern, da li ima sanse da to ubace u wp 8.1?

    ReplyDelete
  3. Mislim,da bi trebalo,da ubace opciju da pored ovakvog interfejsa dozvole drugaci,tj.da ako neko,zeli normalne ikonice moze jednim klikom da promeni,da da se ne koriste luncheri koji su beskorisni.Meni je izgled windows 6.5 bio savrsen,voleo bih kad bi dozvili da ko zeli ima takav izgled,jer mnogima se ne svidja ovaj trenutni.:)

    ReplyDelete
  4. To je veoma tesko, ako ne cak i nemoguce. Uvijek mora nesto biti kao podloga na koju se "postavi maska" a dvije kao teme razlicite napraviti jednu kao wp8 drugu kao WM 6.5 to je nemoguce. Lakse bi bilo napraviti dual boot sistem :D a i Microsoft bjezi od WM 6.5 dizajna kako vidimo i Windows 7 ce nestati, a ostat ce Windows 8 bas sa ovim novim dizajnom. Naravno ima jos Desktop i on puno bolje radi nego Desktop u Windows 7, ali polako ce to ljudi i shvatiti...

    ReplyDelete
  5. http://www.gsmarena.com/first_leaked_pictures_of_windows_phone_81_notification_center-news-7695.php

    evo suska se suska....

    ReplyDelete
  6. Da te dvije slike su potvrdene da su istinite vec neko vrijeme. Ali nisu slike orginalne nego su "mockup" najprostije receno napravljene da izgledaju kako je taj neko vidio uzivo. ali Tom Warren je potvrdio da ce tako i biti. A to su postavke notifikacija i vidimo da mozemo svaku app pojedinacno upaliti ili ugasiti obavijesti i vidljivost u notifikacijama itd. WP8.1 ce biti veliki korak naprijed.

    ReplyDelete

Ostavite komentar