9.1.14

Nokia Lumia Black nadogradnja dostupna od sada

black_feat

Nokia Lumia Black nadogradnja je ona o kojoj smo dosta pisali u zadnjih par mjeseci, od danas je dostupna i prije nego poletite za telefonima malo da razocaram neke od vas. Prvo dobijaju Lumia 1020 i Lumia 925, ostali uredaji dobit ce u slijedecim danima/sedmicama.

Kakve nove funkcije/poboljsanja donosi Lumia Black:

App fascikla

folder_800

App fascikla je nova funkcija koja ce stici sa Lumia black i koja vama omogucava grupiranje vise aplikacija u jedan “folder” (fasciklu). Tu ce te imati vase omiljene aplikacije koje odaberete. Vjerovatno pritiskom na ovaj Live Tile se otvara novi prozor, u kojem je spisak tih aplikacija. Ovu funkciju su imali WP7 korisnici sa hakovanim uredajima koji su koristili “folders” aplikaciju od windowsphonehacker. Takode ovu funkciju posjeduje i Samsung Ativ S vec neko vrijeme.

Nokia Glance 2.0

Nokia Glance screen 2.0 donosi unaprijedene funkcije i vise informacija na zakljucanom zaslonu, do sada ko j eimao samo GDR2 nadogradnju vidi samo sat na zaslonu, od sada ce se pojaviti i ikone na dnu koje simboliziraju notifikacije (broj propustenih poziva itd.)

Bluetooth LE

Bluetooth 4.0 ili LE (low energy). Ovaj softverski poboljsani Bluetooth ce vam smanjiti potrosnju baterije vaseg telefona dok koristite Bluetooth. Bluetooth Le je vec postao standard 2010. godine ali tek sada softverskom nadogradnjom to mogu iskoristiti i Nokia Lumia korisnici.

Nokia Refocus

allInFocus

Nokia Refocus je aplikacija o kojoj smo takode pisali nedavno, i koja vama omogucava fotografiranje i kasnije izostravanje na dio fotografije koji zelite.

Nokia Beamer

beamer_800

Je aplikacija za prikazivanje sadrzaja sa telefona na mnoge druge uredaje, aplikacija ce raditi na svim uredajima koji imaju internet konekciju. a radi na principu da upalite app na telefonu i posaljete nekome link pomocu kojeg ce moci taj neko da prati sta vi radit ena telefonu, u smislu prezentacija ovo je veoma dobra funkcije i radit ce na TV uredajima, racunarima kao i na drugim telefonima.

Nokia Storyteller

aplikacija koju smo takode spominjali u zadnje vrijeme i koja ce vama olaksati sortiranje fotografija i uz kako naziv sam kaze “storyteller” ispricati pricu uz vase fotografije jer ce imati informacije kao lokaciju gdje ste napravili fotografiju, s kim itd.

Nokia Camera

Nokia Camera aplikacija je mocna aplikacija koja vise nego potpuno zamjenjuje standardnu fotografsku aplikaciju u WP8. Nokia Camera vam daje potpunu kontrolu nad fotografiranjem. Osim ovog poboljsanja Nokia Lumia 1020 uredaji ce dobiti mogucnost snimanja fotografija u DNG formatu, to je sirovi format koj ije vazan fotografima i koji ne radi nista na slici nego je snimi onako kako je dosla do senzora. post proces se radi onda na racunaru kao sto to rade fotografi inace. Nokia Lumia 1020 korisnici ce se radovati i poboljsanom algoritmu za fotografiranje koji ce donijeti dosta bolje fotografije.

Pored ovih poboljsanja Lumia Black donosi i one koje smo ranije vec opisali a to su modus voznje u kojem ce telefon za vas ugasiti ili preusmjeriti sve dolazne pozive i ukloniti smetnje tokom voznje.

Kako nadograditi telefon na ovu verziju?!

Odete u postavke telefona, tamo ima stavka “nadogradnja telefona” (Phone update ili Handy update) i pritisnete dugme za trazenje. Ako ne kliknete na to dugme telefon inace sam provjeri jednom sedmicno da li postoji neka nadogradnja.

Dodatno sta je vazno napomenuti, ovu nadogradnju ce dobiti i oni koji imaju Developer preview program od Microsoft-a i koji su vec na GDR3. I vazno je napomenuti da uz ovu nadogradnju ide zajedno i GDR3 koji donosi vec od ranije poznate funkcije. Lumia Black nadogradnja ce doci za slijedece uredaje: Lumia 1020, 925, 920, 820, 720, 625, 620, 520. To ce posebno obradovati i ove sto imaju telefone sa manjim specifikacijama. Oni jedino mogu ocekivati da neke funkcije nece biti ukljucene ali o tome cemo pisati ako dobijemo vise informacija.

13 komentara :

  1. Cekam. Cekam. Cekam :)

    ReplyDelete
  2. Ovo je samo Lumia Black + GDR3 skup dvije nadogradnje iz Nokije i Microsoft-a. a WP8.1 svakako dolazi i na Lumia 920. to je nesto drugo, ali do toga imamo jos par mjeseci.

    ReplyDelete
  3. 8.1 dolazi na sve Lumie,ali to cemo morati malo pricekati

    ReplyDelete
  4. Nije mi jasno kako ja te sve funkcije na Ativ S imam dosta pre Nokie?

    ReplyDelete
  5. Samsung ima samo jednu funkciju ranije a to su ovi "folderi" (fascikle), a funkcije kao Glance screen nece imati. I jos vise se odnosi ova nadogradnja na aplikacije nego na funkcije kao nokia beamer, nokia storyteller, nokia camera. A samsung Ativ s odavno ima ove fascikle, i izgleda Nokia je to upratila i preuzela. A ostale GDR3 funkcije su zajednicke za sve uredaje bilo to Huawei, Samsung ili Nokia. To je ono gasenje aplikacija u Multitasking zaslonu, modus voznje, i jos mnoge druge funkcije.

    ReplyDelete
  6. Apsolutno ima sve notifikacije na zakljucanom ekranu. Umesto Nokia beamer ima share box,moze reprodukovati sliku na tv,sluziti kao daljinski upravljac...

    ReplyDelete
  7. Da ima notifikacija na zakljucanom zaslonu, a Nokia glance screen je zaslon preko tog zakljucanog koji moze da radi non stop ili po potrebi recimo da ako predes rukom preko zaslona bez da dodirujes ga on upali sat i notifikacije ispod. plus moze se upaliti telefon duplim pritiskom na zakljucanom telefonu. To sto ti kazes je osnovna funkcija windows phone-a na zakljucanom zaslonu i nije bas isto :) Ja ne govorim ni da je ovo nesto puno sto Nokia nudi ali vremenom su ipak napravili veliki koram spram ostalih u windows phone 8 softveru. Primjer je npr Lumia color profile, s kojim mozes namjestati toplotu zaslona svog telefona, to je posebno vazno za AMoled zaslone koji nekada znaju biti "zuti" posebno na bijeloj boji se primjeti. A s tim mozes ispraviti to "zutilo" i nije samo neka app nego funkcija u postavkama.

    ReplyDelete
  8. Izgleda da neće biti nokia beamera za Lumiu 520, ne kontam zbog čega, zar treba giga rama za to :(

    ReplyDelete
  9. Nije ni meni jasno zasto vjeruj. Ali slabiji uredaji koji imaju samo 512MB RAM imaju dosta ogranicenja za koje nisam znao dok nisam poceo Prognoza aplikaciju, ona npr ne radi u pozadini kako treba na 512MB uredajima :( to je bas zato sot ima malo RAM. Moguce da je s tim "problemom" povezana i Nokia Beamer aplikacija.

    ReplyDelete
  10. Nedzad Pugonja14 January, 2014

    Skuplje smece od nokia windows telefona nisam imao gadi mi se i nokia i windows i sve sto ima veze sa njima

    ReplyDelete
  11. pugonja veze ti blage nemaš,blago rečeno...

    ReplyDelete
  12. Nedzad Pugonja16 January, 2014

    Eto ostavljam te da uzivas u wp a ja sam na srecu uspio da ga se rijesim i kupim si androjid,a i ja cu da sad uzivam to pruza samo android.

    ReplyDelete
  13. "androjid" '-_- i btw. javi se za par mjeseci kad ti, kao i svakome, počne štekati (bez obzira na to koji telefon i kolika mu je cijena) :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar