31.12.13

Prognoza konacno dobila svoju nadogradnju

prognoza setup

Prognoza je konacno prosla kroz testiranje i sada je na verziji 1.2.1.0 u testiranju je bila cak od 20.12.2013 pa sve do danas. Izvinjavam se radi odugovlacenja ali praznici su pa Microsoft-ovi radnici imaju vise slobodnog vremena, to je normalno.

U ovoj verziji nove funkcije su:
  • Live Tile
  • Lockscreen
  • Fast App Resume
  • djelimicni offline mode koji prikazuje za sada samo vrijednosti zadnje snimljene dok ste imali internet
  • i popravke gresaka koje su postojale do datuma slanja na testiranje
Poznate greske koje su nastale ovom ili proslom nadogradnjom i koje ce biti / ili su vec ispravljene u zadnjoj verziji koja slijedi nakon ove:
  • poznata greska je da prevod opisa vremenskih prilika nekada zna djelimicno prevesti, ako vidite rijeci neke na engleski to je vec ispravljeno i u slijedecoj verziji nece vise biti prisutno.
  • poznata greska da lociranje traje duze nego sto bi trebalo, radijus lociranja je bio previse precizan, za prognozu vremenskih prilika nije ni potrebna precizna lokacija jer u okrugu od 1 km sigurno nece vladati dramaticno razliciti uslovi nego na vasoj tacnoj lokaciji, te iz tog razloga je preciznost smanjena u slijedecoj verziji radi brzeg pronalazenja lokacije.
  • poznata greska da izvor posalje pogresan naziv za grad/naselje, ta greska nije u nasim rukama iako bi volio da jeste. Bitno je napomenuti kod ove greske da je samo ime pogresno, sve vrijednosti koje dobijete kao temperatura, pritisak, vlaznost i ostalo odgovara tacnim podatcima vase lokacije, jer su one dobijene pomocu koordinata iz Prognoze i to je preciznije nego da ukucate samo naziv grada (grad moze biti veliki kao New York, Beograd, Sarajevo, Zagreb i u tom slucaju moze biti da na jednom djelu grada pada kisa na drugom ne, zato lokacijske usluge mogu odrediti detaljnu lokaciju i po tome skinuti prognozu za vas. Naziv grada je samo “kosmeticki” tu da znate odprilike koji je grad, i da znate da nije prognoza skinuta za neki grad 500 ili vise km daleko!
  • poznata greska da na uredajima od 512MB RAM lockscreen kada podesite pozadinski zadaci (Live Tiles i Lockscreen) prestanu raditi jer na uredajima s toliko RAM-a prekoraci ponekada memorijski limit koji ima svaka aplikacija koja radi u pozadini. Ako se to desi i kod vas pokusajte ugasiti lockscreen i trebale bi raditi Live Tiles 100%.
  • poznata greska da ako koristite bijelu temu telefona Live Tile postane necitljiv jer koristi tada crna slova, ta greska je vec ispravljena i u slijedecoj verziji nije vise prisutna.
Ako prepoznate jos gresaka slobodno se javite ili u komentare ili preko email-a koji je u Prognoza aplikaciji pod informacijama > kontakt.

Evo dodatno jos par informacija kako aktivirati lockscreen, u aplikaciji imate postavke, tamo imate pivot “ostalo” i na dnu pise “podesi lockscreen” ako kliknete na to odvest ce vas do postavki u telefonu gdje se podesava lockscreen aplikacija, odaberete Prognozu i vratite se samo sa back tipkom nazad u aplikaciju, i jos jednom back da se vratite do prvog zaslona u Prognozi i kada skine sve podatke lockscreen ce biti podesen i bit ce aktualiziran u pozadini zajedno sa Live Tile-s odprilike svakih 30min.

Pogled na slijedecu verziju


Moji Beta testeri vec testiraju novu verziju koja ce doci i vama, za sada smo zajedno uspjeli da otklonimo dosta od ovih navedenih gresaka. Sve cu greske ukloniti koje i sami prouzrokujemo, Prognoza aplikacija uglavnom ne moze biti odgovorna za dobijene podatke (temperatura, pritisak, vlaznost, itd.), to svi znate dobro jer nas izvor radi nezavisno od nas i osim toga radi sto bolje moguce. I njima je u cilju da rade dobro, kao i nama. I u kranjem slucaju prognoziranje vremesnkih prilika je jos uvijek “nagadanje”, koliko god tehnike mi upotrijebili.

Mali pogled sta ocekivati uskoro od slijedece verzije:
  • opsirniji lockscreen sa pregledom slijedecih dana, i standardni lockscreen bez pregleda dana.
  • noviji Live Tile, malo poboljsan kvalitet
  • dvije nove fotografije za snijezne uslove koje su bolje nego sto trenutno vidite u Prognoza aplikaciji.
  • poboljsani offline mode sa pozadinskom slikom i sa podatcima sa ostalih stranica (po satima i po danima).
  • popravljene greske sa djelimicnim prevodom, sada ima drugaciju metodu kako dolazi do prevoda i ne bi se trebale javljati greske takve vise.
  • popravke gresaka uopsteno.
Evo i kako to sve izgleda uskoro. Novi Lockscreen koji ce biti malo bolji nego dosadasnji.

Prognoza Lockscreen

Jedna od dvije nove fotografije za snijezne uslove je slijedeca. Te fotografije ce naravno biti i na Live Tile i Lockscreen.

Prognoza Lockscreen   LiveTiles

Nadam se da vam se svida dosadasnji rad, i moram napomenuti jos da rad ne staje. Uvije kradim dalje na Prognoza i WP Novosti aplikaciji, samo budite strpljivi i dobit ce te sto zelite. Ja bi volio da ide sve malo brze, meduti mvidite i sami testiranje u ovom slucaju trajalo 10-11 dana.
U svakom slucaju ja vama zelim sretnu novu godinu i provedite se lijepo, cujemo se u narednoj godini sa novim informacijama i sa novim verzijama Prognoze i WP Novosti aplikacije!
Prognoza aplikacijaPrognoza
od: Dino Borogovac
Verzija: 1.2.1.0
Cijena: Besplatno

18 komentara :

  1. Zašto mala pločica nema live tile...inače sve ostalo je ok

    ReplyDelete
  2. Iz razloga sa dizajnom. Mali tile nema imena, nema ni pozadinu znaci ne moze se okretati. I ako postavim npr. temp. Zauzet ce cijeli live tile i po meni je pogresno da se ne zna koja je uopste aplikacija u pitanju. Mora biti prepoznatljivo na neki nacin. Mogu ja napraviti i mali ali vidjet cu jos koliko ljudi to zeli pa cu razmisliti. :)

    ReplyDelete
  3. Accu weather ima mali tile i ima i pozadinu,temperaturu,lokaciju i naziv aplikacije...neokreće se ali ni netreba ovako jako dobro izgleda. Mislim da bi bilo ljepo da recimo gore bude lokacija u sredini temp a dole naziv apa i pozadina naravno...to je moje mišljenje. Ovako mi prognoza nije na početku jer nemam mjesta pa moram stalno listat dole da bi vidio temp...

    ReplyDelete
  4. sa pozadinom sam mislio zadnju stranu pozadinu. mislim na to da se ne moze okrenuti. a mogu ja to napraviti, to nije nikakav problem. a prognoza zato ima lockscreen, mozes postaviti lockscreen iako nije live tile na zaslonu negdje. i aktualizirat ce se svakih 30min i svaki put kada otvoris app. Moram jos pogledati koliko pase slova na mali tile, jer zamisli Frankfurt am Main, puno slova i ne pase na mali tile. mislim moze ono se upadati ali misim da ce biti previse sitno, posebno onima sa 4" zaslonima. pokusat cu nesto izmisliti a da se uklapa u dizajn lijepo ;)

    ReplyDelete
  5. Odlicna aplikacija,samo nastavi...lijepo bi bilo da nas obradujes i nekom novom😁

    ReplyDelete
  6. Ako budem imao ideju uradit cu naravno jos jednu, nazalost sve ideje koje imam vec postoje aplikacije za to :D

    ReplyDelete
  7. Nikola Konjatić02 January, 2014

    Ne radi ažuriranje u pozadini na Lumii 620. Orobano i sa Lockscreanom i bez. Nemam tih problema sa Bing Vreme aplikacijom.
    Inače sam zadovoljan sa Bing Vreme aplikacijom, a Prognozi dajem šansu od njenog nastanka, kao podršku Tebi (veoma sam zadovoljan sa WP Novosti).

    ReplyDelete
  8. Nokia lumia 620 je uredaj sa 512mb ram i u pozadini na tim moddelima sa 512mb ram aplikacije nemaju dovoljno RAM da bi azuriralo live tiles i lockscreen. A bing vrijeme koristi izgleda neku precicu jer oni mogu zaobici taj limit koji su nama razvijacima postavili. Ja trazim vec nacin da zaobidem taj limit i da osposobim sve funkcije prognoze na uredajima i sa 512mb ram. Problem nije sto su oni 512mb, nrgo je problem da pozadinski zadaci u tih telefona imaju samo 10mb po aplikaciji, a uredaji sa 1gb imaju 20mb. I u tih 20mb radi sve. Sinoc sam bas izbacio jednu novu verziju beta prognoze da isprobam rad na 512mb uredajima. I ovih dana cu to jos rijesiti. Ako ne rijesim onda cu norati smanjiti kvalitet live tile fotografija za uredaje sa 512mb da bi radilo

    ReplyDelete
  9. evo malo je proslo vremena i radio sam na prognozi ovih dana. i za sada ne postoji mogucnost da napravim sve Live Tiles, srednji prednji i zadnji, veliki prednji i zadnji i lockscereen u pozadini na uredajima sa 512 MB RAM. To ogranicenje je nazalost Microsoft postavio a ja programirati drugacije ne mogu da trosi manje. jer je skoro u pola manje dostupno za uredaje sa 512MB RAM. radim na tome da pokusam jos malo srediti i mozda izbacim zadnje strane Live Tiles za 512MB uredaje i mozda ce onda raditi. ali do toga ima jos posla i testiranja.

    ReplyDelete
  10. Nikola Konjatić09 January, 2014

    Hvala na trudu. Znaj da to cenimo, cak i ako ne uspes.

    ReplyDelete
  11. uspijeti mogu bez fotografija u pozadini jer one svaka od njih zauzima 300-400kb i brzo se potrosi sav RAM. ali pokusat cu jos ;) moram naci nacin pa makar kao bing vrijeme da zaobidem pravila :)

    ReplyDelete
  12. Na lumia 900 ne ide :(

    ReplyDelete
  13. Nazalost samo je za WP 8 uredaje. Razmisljam da napravim i za WP7 ali ne bi se aktualizirala u pozadini sama... I to bi bio veliki nedostatak

    ReplyDelete
  14. Ok hvala ti na odgovoru prijatelju

    ReplyDelete
  15. Evo ovako mozda se javljam malo kasno na temu ali bi volio sa kazem da sam ponosni vlasnik lumie 520 i da kazem da na mom telefonu prognoza radi savreno i live tile i slockscreen su ok azuriraju se vremenski kako treba i nema nikakvih trzavica.. Svaka cast i za prognozu i za wp novosti i za programera..... :)

    ReplyDelete
  16. Nikola Konjatić16 January, 2014

    Ne mogu proveriti funkcionalnost, na zalost, telefon mi trenutno u servisu. Uvece stavljen na punjac, ujutru se nije probudio. Sada gubim zivce sa zamenskom Nokiom N900.

    ReplyDelete
  17. :) a dobro, stici ce nazad do nadogradnje, jos nije ni online. Dugo se to ceka da oni prelgedaju, oko 5-7 dana svaku nadogradnju pregledaju...

    ReplyDelete

Ostavite komentar