23.12.13

Lumia Black nadogradnja znatno ce poboljsati kamere na Nokia uredajima

Lumia Black nadogradnja

Ovo sto vidite iznad na slici je demonstracija koju je izvrsio Steve Litchfeld sa Lumia Black nadogradnjom koja je vec stigla za AT&T korisnike sa Nokia Lumia 1020 uredajima. Kao st ovidite nadogradnja poboljsava balans bijele boje, lijevo na slici je Amber nadogradnja, desno Lumia Black. Pored balansa bijele boje vidimo da je poboljsan i sum u dobrom smislu, znatno je smanjen ako pogledate lijevo oko i sjene i desno oko i sjene. Na desnoj slici izgleda sve prirodnije i Steve kaze da je desna slika kako i jeste uzivo.

Evo jos jedan primjer kada se pogledaju slike skroz izbliza, dosta manje suma ima na desnoj slici koja je Lumia Black nadogradnja. To ce dati rezultate bolje kada se gledaju slike u cijelini.

noisereduce

Naravno ko zna malo o fotografiji moze namjestiti manualno postavke u Nokia Kamera aplikaciji i samim tim dobiti veoma dobre fotografije. U Nokia Kamera aplikaciji treba pokusati drzati ISO vrijednost sto nize jer to smanjuje sum, ali samim tim smanjuje i brzinu okidanja pa slike mogu biti mutne radi duze ekspozicije, to je uopste razlog zasto automatsko podesavanje podize ISO (samim tim i sum).

Postoji jedno pravilo a to je da se uzima zizna daljina objektiva kao najnize vrijeme okidanja, primjera radi objektiv 100mm vrijeme okidanja ne bi trebalo biti ispod 1/100s ako zelite ostru fotografiju, to isto vazi i za telefone. U slucaju Nokia Lumia 1020 objektiv je f/2.2 i zizna daljina 26mm. Znaci ako zelite iz ruke dobru fotografiju i ostru onda pogledajte u Nokia Kamera aplikaciji da vrijednost okidaca ne spada ispod 1/25s.

wp_ss_20131223_0008

Vidite na slici iznad da pri vrijednost od 1/25s okidac podesi automatski ISO na 100 jer je ispred objektiva moj monitor. Inace ta vrijednost nece porasti dok ispred objektiva ne bude nesto tamnije. Sa ISO na 100 dobijate uglavnom ostre rezultate s najnizim sumom, ali ponekada je potrebno podici ga i na 400-800 da bi mogli odrzati pravilo od 1/25s i ne ispod.

Sve u svemu ovaj test od AAWP potvrduje ono sto se pricalo da ce se desiti s Lumia Black nadogradnjom, a to je da ce i algoritam pravljenja fotografija na Nokia Lumia uredajima biti bolji.

izvor: AAWP

6 komentara :

  1. Nadam se da ce uskoro doci i na Lumia 920.

    ReplyDelete
  2. meni se kamera na l920 uopšte ne sviđa. autofokus radi super u centru, krajevi su mutni. Tako na nekom dokumentu a4 formata OCR program ne moze da prepozna tekst. Stara l800 nije imala ovaj problem. Za te stvari je bolja i Nokia n72 sa 5mpx kamerom.

    ReplyDelete
  3. Jesi siguran da je sve ispravno sa lumia 920 jer ja nemam nikakve probleme sa mutnim slikama, i znas sta ti je bitno kada fotografiras sa f2.2 objektivom sto jw u slucaju lumije 920 a to je da potpuno ravno(paralelno) sa dokumentom slikas jer f2.2 znaci da je dubina polja gdje je fotografija ostra veoma malo. Toliko malo da ako pomjeris se nazad nakon fokusiranja samo 2cm slika nece biti ostra. To nije losa osobina telefona nego dobra :) jer f2.2 nam omogucava da slikamo tek svijetle slike. A kako ja znam i lumia 800 ima isto objektiv f2.2 i manji senzor cak sto onda nemogucim pravi da ima"bolje" slike. I evo maloprije sam bas isprobao da vidim na sta tacno mislis i postoji vinjeta koja je normalna ali tekst se da procitati. U svakom slucaju telefoni nisu za skeniranje dokumenata tu jer dokumente nikad neces moci drzati dovoljno ravno kao sto to moze na staklu od skenera.

    ReplyDelete
  4. I Nokia n72 nije imala 5 megapiksela nego 2.

    ReplyDelete
  5. greska, N82 . Lumia 920 je nova.

    ReplyDelete
  6. Onda bi je ja odneo na servis. Jer nema nikakvog osnova zasto bi coskovi bili mutni a sredina ostra. Osim da ima tzv gresku "backfocus" to se desava i kod najboljih fotoaparata i mora se namjestiti, u slucaju lumije 920 nema namjestanja objektiva nego bi se morao zamjeniti ali bi morao imati jos jednu lumia 920 da dokazes da s tom nesto nije ok. Ali ja ti garantovati mogu da kod mene iz daljine 50tak cm slikam bilo kakav dokument i sva su slova ista. I u centru i na krajevima. Nitno je samo papir ravno da lezi i da telefon ide paralelno. :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar