6.12.13

Microsoft dobio odobrenje Evropske komisije pri preuzimanju Nokije

nokia-microsoft

04.12.2013 je bilo sve jasno. Microsoft je dobio odobrenje Evropske komisije za preuzimanje Nokijinog odjela za mobilne uredaje. U saopstenju se navodi da Microsoft kao proizvodac softvera i Nokia (Nokia and Services) kao proizvodac hardvera zajedno nece imati monopol na trzistu pametnih telefona i uredaja jer kao prvo postoje drugi operativni sistemi kao iOS i Android koji su konkurenti, a drugo Nokia i Microsoft ionako vec toliko saraduju a da aktivnosti obje kompanije nisu iz istog segmenta te s toga se moze odobriti preuzimanje od strane Microsoft-a.

U saopstenju se jos navodi da Microsoft vjerovatno nece ograniciti druge proizvodace Windows operativnog sistema (Windows i Windows Phone), u smislu ne pruzanja softverskih rijesenja kao sto ce to uraditi Nokiji. Druga stvar koja se navodi jeste da Microsoft vjerovatno nece ogranici isporucivanje aplikacija za ostale proizvodace na Windows Phone trzistu kao HTC, Samsung, Huawei itd, tu misle na aplikacije poput bing set aplikacija, Office paket, i ostale koje su iz Microsoft-ove kuce.

Ovo je zadnja instanca koju su morali preci odvojeno Nokia i Microsoft, od sada je dozvoljeno da nastupaju u Evropi kao jedna kompanija, finansijki dio oko kupoprodaje ce morati naravno jos rijesiti.

izvor: cijeli izvjestaj Evropske komisije

3 komentara :

  1. Danko Veselicic07 December, 2013

    Sta zapravo znaci ovo oko pruzanja softvera za ostale proizvodjace ,konkretno Samsung ,hoce li nastaviti da im pruzaju podrsku u softveru ,kao i do sad ili nece ,naravno podrazumeva se da neke ekskluzivne programe moze samo na Nokia uredjajima besplatno da se koristi.

    ReplyDelete
  2. To znaci da evropska komisija misli da microsoft kupnjom nokike nece zabraniti ostalima kao samsung pristup softveru, a teoretski to mogu. I zato je evropska komisija odobrila zahtjev jer ne postoji rizik da ce microsoft u buducnosti ograniciti ostale OEM. To znaci da ce samsung dobijati windows, windows phone, i ostale proizvode kao sto su i do sada. Tako i softversku podrsku

    ReplyDelete
  3. Danko Veselicic07 December, 2013

    Hvala na odgovoru , bio zabrinut kao korisnik Samsung Ativ s mobitela.

    ReplyDelete

Ostavite komentar