4.12.13

Prognoza aplikacija

prognoza setup

Ime Prognoza vec govori vecinu, Prognoza aplikacija se odnosi na prognoziranje vremenskih prilika. Ovo je moja nova aplikacija za domace trziste koje nema dovoljno “ljudskih” aplikacija. Sa ljudskih mislim odma na koliko je korisna, koliko je ljudima blizu, da li korisnici je razumiju odma kada je otvore, i kada je zatvore jeli imaju osjecaj kao da su ostali uskraceni nekih informacija. To sa Prognoza aplikacijom zelim smanjiti, ili cak ukinuti taj osjecaj da su sve aplikacije na Windows Phone trgovini iskljucivo za druga trzista ali su ipak “prevedene” na nase jezike ali nedovoljno razumno i nedovoljno kvalitetno.

Prognoza aplikacija je projekat koji sam pokrenuo iz radoznalosti kako radi Windows Phone sa konstantno promjenjivim uslovima kao sto je vrijeme. Iz tog projekta je porizasla ova prva verzija, ona naravno ima jos svoje mane ali vec sam objavio slijedecu verziju u trgovinu i cekam certifikaciju i mozete ocekivati vec nadogradnju ove sedmice.

prognoza 9

Prognoza ce vama donijeti brz uvid u trenutno stanje vremenskih prilika oko vas, uz to nudi i prognoziranje slijedecih 24 sata i dodatno slijedecih 7 dana. Sve to spakovano u moderni Metro dizajn jer sam pratio sva pravila koja postoje za pravljenje Windows Phone aplikacije. Ova aplikacija moze prognozu skidati i pomocu lokacijskih usluga i pozeljno je da su vam ukljucene lokacijske usluge prije nego sto instalirate ovu aplikaciju na vas telefon. Tako ce aplikacija prilikom prvog paljenja pitati za dozvolu da koristi lokaciju i ako dozvolite pocet ce odma sa lociranjem i prikazivanjem prognoze za vasu lokaciju.

Uz to nudi Prognoza i pregled vremenskih prilika po gradu koji vi zelite, tako imate dole u aplikacijskoj traci + pomocu kojeg utipkate grad za koji zelite prognozu, pritisnete ok i prognoza radi sve ostalo sama. Slijedeci put kada upalite aplikaciju ce automatski poceti skidati prognozu ali ce uzeti u obzir jeste li koristili lokaciju ili grad za prognoziranje. Za sada je moguce samo prognoziranje po lokaciji ili po gradu koji utipkate, znaci da ako utipkate zeljeni grad onda se lokacije ugase i ne koriste sve dok vi ne pritisnete na prvu ikonu u aplikacijskoj traci koja pokrece lokacijske usluge.

prognoza 5

Dodatno uz ove funkcije se mijenja i pozadinska slika sve u zavisnosti o trenutnih prilika koje dobija telefon, ako pada kisa u pozadini ce biti fotografija kise i tako naravno za sve ostale uslove kao magla, vedrost, oblacnost, snijezni i ostali uslovi pa cak i nezgodni kao grmljavina. Uz to postoje dvije razlicite slike za svaku priliku, jedna se prikazuje po danu, druga po noci. Sto i treba da bude jer nije logicno da otvorite aplikaciju u 22:00 i na slici sunce.

Sve je jednostavno i brzo, pokusajte i vi Prognoza aplikaciju i uzivajte u njoj. Kritike i sugestije naravno mozete navesti u komentarima, radujem se svakoj poruci od vas. Ko nade gresku bila ona gramaticki ili bilo sta oko funkcionalnosti neka se javi u komentarima.
Prognoza aplikacijaPrognoza
od: Dino Borogovac
Verzija: 1.0.1.0
Cijena: Besplatno

14 komentara :

  1. App je extra, ali me buni to da li je zaista temperatura tacna jer trenutno pokazuje -10 dok druge pokazuju -1-3

    ReplyDelete
  2. treba provjeriti sa termometrom jer u mene je -8 (Zivinice) i to pokazuje i na stranici openweathermap.org. medutim vjerujem da dosta puta zna pogresiti jer je besplatna stranica sa informacijama dok ostali izvori zele novac da bi ja uopste mogao dobiti informacije za aplikaciju i jos ogranice sa informacijama za dosta novca dobijes malo informacija. ovako ima dosta informacija i vecinom su tacne. kazem treba provjeriti termometrom jer kod mene je napolju veoma hladno i vjerovatno ima -7 -8

    ReplyDelete
  3. Ali za svaki slucaj razvijamo i sa drugim izvorom koji vjerovatno ce imati bolje rezultate jer ga koristi i aplikacija Amazing Weather HD.

    ReplyDelete
  4. Moze li na wp7 se pokrenuti aplikacija??

    ReplyDelete
  5. Ne za sada samo je WP8 verzija.

    ReplyDelete
  6. App je odlicna,samo fali live tile i da se moze postaviti na zakljucani zaslon bila bi vrh...
    vjerujem da će bit i to... Inace svaka cast da se i na nasim prostorima rade kvalitetne aplikacije

    ReplyDelete
  7. radim i na tome vec :) a prvo moram promjeniti izvor malo jer ovaj nekada ne pokazuje dobre "aktuelne" vrijednosti.

    ReplyDelete
  8. A da pomalo ne lici na jednu od najpopularnijih app za vremensku prognozu????

    ReplyDelete
  9. Bing weather :) s namjerom lici na nju jer je smatram najboljom i od najboljih se uci. Od najboljih se uci :)

    ReplyDelete
  10. Super izgledaju ikone, više ću napisati sutra, kad se vratim sa puta...
    Staviću i par screenova...
    Jeli problem ako napišem i neku sugestiju, ne volim nametati svoje stavove... Iako, to uporno radim... ;)

    ReplyDelete
  11. Hmmm... Evo ovako, prvo da ti se izvinem, ako nisam trebao pokazivati i praviti promene... Ja ovome pristupam sa laičke strane, ali uveravam te da sam svestan da sve to napraviti nije nimalo lako!
    Moje pitanje glasi, dali si možda planirao staviti i na glavnu stranu vremenski simbol, kao što sam dodao...
    Inače app rado sasvim ok, nego traži obavezno uključivanje gps-a, kako bi locirala mesto, ne može da uradi bez toga... Tipa: ukucam Belgrade i to je to...
    P.S. Hvala što se trudiš da i na ovim prostorima postoje aplikacije, naše, domaće!

    ReplyDelete
  12. evo pregledao sam slike i nisam namjeravao na "realnu temu" dodavati ikonu jer ona pozadinska slika gubi smisao. jer u pozadini slike su odabrane s namjerom svaka za svaku vremensku priliku i svaka ima dnevnu i nocnu verziju. a ko odabere "modernu" temu u aplikaciji onda ce biti ikona jer windows phone dizajn pravila to tako nalazu, tekst je glavni adut, slike manje vise. u ovom slucaju ako postavim ikonu na relanu temu broj temperature se uopste ne istice. Lijepa je ideja, ja licno nemam nista protiv. mozda mogu nekada ugraditi da odaberu korisnici sami jeli zele tu ikonu ili ne.

    a sto se tice lociranja, ako ne prihvatis na pocetku inace ne bi trebalo pitati opet za lokaciju, osim toga ako ne prihvatis na samom pocetku onda se otvori stranica za ukucavanje grada i tu ukucas sta zelis i pritisnes ok, nakon toga lokacije i poruka za lokacije se ne bi trebala pojavljivati. ali provjerit cu jos jednom taj slucaj. a lokacije su veoma bitne za aplikacije u windows phone sistemu jer dosta aplikacija se oslanja samo na lokacije i drugacije ne rade, kao mape, navigacije, track my life aplikacija jedan primjer gdje bez lokacsijski usluga nista ne radi. i prognoza je prvobitno bila osmisljena samo da radi sa lokacijama ali posto nas narod sa balkana nesto "ne vjeruje" u lociranje dodao sam ovo da se grad posebno moze ukucati. Mada lociranje samo, niti oduzima bateriju nesto posebno, niti je stetno niti se koristi u neke druge svrhe zato ne razumijem zasto nisu ukljucene lokacije u svakoga. U svakom slucaju sad cu opet baciti oko na poruku koja izlazi ako su lokacijske usluge ugasene.

    ReplyDelete
  13. Jbg... Ja držim isključeno, rekoh sebi, držao sam na androidima... Da mi ne "žvaće" bateriju, ali uključiću na svima...
    Vidiš (termin, zamišljen, nešto kao hmm..) !?
    Na mozartu sam držao uvek upaljenu, jer nešto nije htelo bez toga raditi, mada se ne sećam više šta... ;)

    ReplyDelete
  14. A za Android je druga prica sto se tice lokacija, Windows Phone tu ne trosi vise baterije nego kao da je ugasen. u sustini i jeste ugasen kada se ne koristi, tek kada aplikacija trazi lokaciju on se koristi i tada samo u trenutku dok trazi. kasnije aplikacija koristi tu lokaciju da bi skidala slijedece prognoze, sutra npr ako otvoris app. ako primjeti nakon nekog vremena da si se odmakao vise od prve lokacije ono skenira nanovo lokaciju. i jednom se ukljuce lokacije za sve aplikacije i onda svaka aplikacija koristi ako je joj je potrebno. a dosta aplikacija koristi lokacije, neke cisto informativno da razvijac zna gdje su njegovi korisnici radi statistickih podataka, drugo da bi aplikacija uopste radila. uglavnom nije nesto strasno, a evo pregledao sam i znam na sta mislis, sa onom greskom. Sad cu ja to popraviti...

    ReplyDelete

Ostavite komentar