18.12.13

Music i Video postaju dvije odvojene aplikacije Xbox Music i Xbox Video

xbox music

Svi znamo aplikaciju zvanu Music + Video (muzika + video) sa nasih Windows Phone telefona, nedavno smo spomenuli da ce se u Windows Phone 8.1 nadogradnji vec ova aplikacija rastaviti u dva dijela. Razlog za to jesu dva razlicita trzista koja imamo jednom za muziku, drugo za video.

xbox music 2

Danas vec “odvajanje” pocinje i tako su izasle dvije zasebne aplikacije Xbox Music i Xbox Video. Ti nazivi prate onaj stil koji je Microsoft rekao da se slijediti vec prosle godine, to je razlog zasto ne postoji vise Zune, nego postoji Xbox (Music i Video). Vec sada mozete prve verzije ovih aplikacija skinuti i koristiti, sumnjam iskreno da ce iko na nasim prostorima imati koristi od Xbox Video, ali Xbox Music ce biti zato zanimljiva jer ima dosta poboljsanja naspram obicne muzicke aplikacije music + video koja dode uz Windows Phone 8.

xbox video 2

Jedna mana postoji kod koristenja Xbox Music aplikacije, prilikom paljenja upozori vas da trazi Xbox Music Pass. Medutim to clanstvo se placa i nije bas jeftino. Ako se pojavi ta poruka mozete je obici sa “back” tipkom (tipka za vracanje unazad). Razlog zasto trazi Xbox Music Pass je jednostavna jer ova aplikacija zeli koristiti internet muziku uz vasu koju vi imate, zeli napraviti slicno kao Music aplikacija na Windows 8 racunarima sto vec ima neko vrijeme pa tako svu muziku koju kupite na servisu imate na svakom Windows uredaju, bilo to Desktop racunar, tablet ili telefon.

Za sada se moze obici to clanstvo i moze se pustati muzika koju imate vec na svojim telefonima. Ne znamo hoce li ostati pod moranjem da se koristi sa Xbox Music Pass, to bi znacilo mozda u buducnosti da necemo imati uopste aplikaciju za muziku bez placenog clanstva?! Sumnjam da ce doci do toga ali do tada imamo jos Music + Video gdje se ne trazi nikakvo clanstvo. Isprobajte aplikacije u svakom slucaju.
Xbox Music aplikacijaXbox Music
od: Microsoft Corp.
Verzija: 1.5.2720.0
Cijena: Besplatno

Xbox Video aplikacijaXbox Video
od: Microsoft Corp.
Verzija: 1.5.1256.6
Cijena: Besplatno

17 komentara :

  1. Kada udjem u market na xbox music izbaci mi da ta aplikacija nije dostupna za moj uredjaj. Da li neko zna do cega je?

    ReplyDelete
  2. Predpostavljam da si na jednom od domacih trzista? Ako jesi odes u postavke telefona i prebacis samo regiju gdje si trenutno na njemacku, englesku ameriku ili tako nesto. Instaliras app i vratis opet na regiju na kojoj si inace. Vjerovatno postoji to ogranicenje jer za nasa trzista xbox music nine bas napravljen, nemamo dovoljno muzike, niti dovoljno zainteresovani ljudi koji bi kupovali muziku kroz aplikacije kao sto je ova.

    ReplyDelete
  3. Sad funkcionise, hvala ti puno. Ja sam uvijek mislio da je do operatera jer sam telefon kupio u BH Telecomu.

    ReplyDelete
  4. Dino,jedno pitanje:planiram da kupim neki tablet sa windows-om,sta je naj pametnije uzeti...ja sam razmisljao o surface,ne znam koja mu je realna cena i da li se isplati uzeti ga,kakav li je?a ima i ovaj samsung ativ...daj mi neku preporuku ako znas malo detaljnije oko uredjaja!?

    ReplyDelete
  5. Surface (prvi) je dobar uredaj. Stvarno dobar. Dosta bolji uredaj od samsung ativ tablet. Oba sam testirao vise puta i po meni surface je bolji. Zato ima i malo vecu cijenu. A ako ces kod nas ovdje kupovati nece ti se isplatiti, kod nas su cijene sada kao sto su bile u EU kada je izasao tek! Posebno sada cijene padaju za surface 1 u EU jer izlazi surface 2. Ali ako mozes bez "svojih" programa da instaliras sam onda koristi windows 8 rt, a ako zelis instalirati recimo neke programe licno koje nisu iz trgovine moras ces uzeti pro verziju. Raspitaj se malo o limitu Windows 8 rt verziji.

    ReplyDelete
  6. aha,znaci na windows RT mogu samo instalirati programe koje nudi store a ne mogu recimo exe fajlove!? u tome je fora?uzeo vih surface 1...kod nas ima da se kupi polovan,tj tako reci nov za 300e..mislim da je to malo vise...jel na zvanicnom sajti pise cena 330$!?

    ReplyDelete
  7. tako je, samo mozes instalirati aplikacije sa trgovine. a vidis i sam da su kod nas cijene velike, Surface RT se oko 350€ moze naci nov sa garancijom. Ali to je kod nas takav fenomen da je sve skuplje nego sto treba iance da bude. I jos jednu prednost ima Surface, a to je da je dosta bolje izraden, Vapor magneziji kuciste spram plasticnog od Samsunga ne moze se uporediti uopste. Ja sam isto razmisljao o Surface RT. dobar je uredaj.

    ReplyDelete
  8. Nikola Konjatić20 December, 2013

    Napisano je da Xbox Music: "ima dosta poboljšanja", ali ja posle njegove instalacije i dalje bih voleo da znam koja su to konkretno. Ne koristim online funkciju, naravno.

    ReplyDelete
  9. Primjera radi slusas su muziku i svidi ti se neka pjesma koju imas i zelis napraviti playlist samo sa tom pjesmom pa kasnije kada cujes neku koju zelis slusati vise mozes pojedinacno dok sviraju dole pritisniti one tri tacke pa dodati na playlistu novu ili postojecu. U music+video nije bilo moguce tako jednostavno dodati pjesmu po pjesmu na playlistu koju zelis. On samo moze dodati artista cijelog na playlistu pa biraj kasnije pjesme i brisi koje ne zelis sa playliste. Drugo iz music+video su izbrisane funkcije koje su bile nekada tu da vidis vise informacija o tom artistu, ovdje u xbox misic dok svira pritisnes dole nanaziv pjesme i dovede te tamo gdje je artist tu imas kao na racunaru sada sve albume koje imas na telefonu, osim toga mozes ako koristis online funkciju slusati svoje pjesme koje imas na internetu bilo gdje na svijetu na bilo kojem uredaju koji ima xbox music. Pored toga tu imas informacije o artistu i sllicne artiste koje nema direktno tamo u music+video... I osim toga je aplikacija pregledanija, kada je otvoris stoji ti trenitna pjesma i kontrole da mozes promjeniti pjesmu kod stare pise pjesma i moras kliknuti prvo da bi dosao do kontrola. I onda pozadina, u xbox misoc kod mojih izvodaca kod svakog ima pozadinska slika u aplikaciji, kod stare to nema. Itd...

    ReplyDelete
  10. Ima kod nas jedan prodaje za 300e sa tastaturom...mislim opet da je ok...kaze da je kupio u americi i da je skoro nekoriscen...moram ga kupiti nekad...to mi je zelja,inace koristim windows telefone od Motorole MPX200 :-) a sad sam ponosan vlasnik NOKIA lumia 920 ...

    ReplyDelete
  11. Ako je sa tastaturom onda to nije skupo jer tastatura sama je 100€. A jos kada dobijes gdr3 na lumia 920 moci ces dijeliti svoj internet sa windows 8.1 uredajima kao surface preko bluetooth cak. Samo uparis uredaje i imat ce surface internet

    ReplyDelete
  12. Nikola Konjatić20 December, 2013

    Ne zameri mi, ali moje svakodnevno koristenje te aplikacije je takvo da mi vise znaci premotavanje pesme na tacno odredjeni minut, ili podrska za FLAC format, a ovo... Ali OK, tebi hvala na iscrpnom objasnjenju.

    ReplyDelete
  13. Da to si u pravu, FLAC ne znam jeli podrzano, znam za mp3 i wma i aac. a i premotavanje nije kako bi trebalo biti. Tu se slazem s tobom potpuno

    ReplyDelete
  14. a evo postoji i aplikacija za flac format muziku. nije bas nesto lijepa ali mozda ispuni ono sto zelis...

    http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/flac-player/7624b8fb-798a-4f48-84ab-6963eb624f2b

    ReplyDelete
  15. Pa dobro,super...lepo su sve zamislili...mada znam da se mnogoma,ne svidja microsoft,ali ja ih volim...a andtroid i google prezirem...jedimo moze neki htc android...

    ReplyDelete
  16. Jos jedno pitanje,da li surface poseduje ulaz za mikrofon?znam da ima za slusalice,ali da li ima i za mikrofon?

    ReplyDelete
  17. Nisam siguran jeli ima poseban ulaz za mickrofon, ali mislim da ima cinc prikljucak gdje mozes ukljuciti headset sa slusalicama i mikrofonom. Nisam siguran ali mislim da to moze u surface.

    ReplyDelete

Ostavite komentar