17.12.13

Novi detalji o Windows Phone 8.1

Windows Phone 8

Windows Phone 8.1, mnogi se pitaju sta i hoce li zapravo stici jos na postojece Windows Phone 8 telefone. Sigurno znamo da ce Windows Phone 8.1 stici sa dosta novih i vaznih funkcija na sve WP8 telefone. Jedna veoma trazena funkcija je jedinstveni notifikacijski centar gdje ce sve notifikacije koje dobijete na telefonu biti vidljive po hronoloskom redoslijedu. Ta funkcija je nedostajala od samog pocetka na Windows Phone telefonima, Microsoft s namjerom to nije ugradio jer su mislili da ce Live Tile i postojece notifikacije preuzeti tu oblast i da uopste nije potrebno gledati prosle notifikacije ako su zapisane na Live Tile-u. Medutim dosta razvijaca ne ugraduju ni Live Tile, ni notifikacije za svoju aplikaciju jer pravilno napraviti da radi sve nije bas tako jednostavno.

Notifikacijski centar kako izjavljuje The Verge po njihovim izvorima ce biti dosta slican Android-ovim notifikacijsom centru, povlacit ce se prstom s vrha zaslona, i postojat ce dva razlicita “povlacenja” jedan ce otvoriti notifikacijsku traku do pola i vidljive ce biti “brze kontrole” kao npr za zvuk, wlan, lokacijske usluge, GSM usluge, mozda ce biti i moguce da sami odredujemo kakve ce tu biti kontrole. A ako povucete prstom do kraja vidjet ce te notifikacijski centar i sve obavijesti koje su stigle, ali moguce i da ce biti tu i obavijesti kao sto su obavijesti iz trgovine da za odreden broj aplikacija postoji nadogradnja. Vjerovatno pritiskom na obavijest ce biti neke interakcije kao direktan odgovor, podijeli, otvori u aplikaciji itd.

Druga stvar koja vjerovatno dolazi za Windows Phone 8.1 jeste osobni asistent “Cortana” koji ce zamijeniti dosadasnji Bing interfejs i Bing usluge trazenja na WP8 telefonima. “The Verge” izjavljuje kako ce “Cortana” biti dosta slicna “Siri” sa iOS operativnog sistema i bit ce upravljanje dosta sa glasovnim uputama.

Treca veoma vazna stvar koju zahtjevaju korisnici jesu odvojene kontrole za glasnocu. U izjavi iz The Verge vidimo da ce ta funkcija stici uz WP8.1 tako ce biti odvojeni zvukovi zvona od medijski zvukova kao muzika i igre. osim ovih promjena ocekuje se razdvajanje Xbox Video od Xbox Music tako ce Xbox Video izaci na trgovinu kao zasebna aplikacija. I jos jedna novost koja se tice aplikacija u WP8.1 jeste da ce Microsoft prosiri obim koji imaju Facebook i Twitter u integriranosti u sistem. Tu mozemo zamisliti da ce dodati u postojeci Facebook chat koji je u porukama mogucnost dodavanja fotografija (i durgih medijski sadrzaja) i slanja istih na facebook u chatu.

Svojevremeno je Windows Phone 7.1 donijela preko 500 novih funkcija i poboljsanja naspram WP7.0, obim WP8.1 jos nije poznat ali koliko dugo cekamo vjerovatno ce biti nesto vise nego sto mozemo zamisliti trenutno. Datum koji moramo cekati za bilo kakve oficijelne informacije jeste nazalost tek u Aprilu. Do Aprila ima toliko dugo jos da ce sigurno isploviti jos neke bitne, a i manje bitne funkcije.

izvor: The Verge

5 komentara :

  1. Zna li se mozda da li je update verzije 8.0 na 8.1 u skorijoj buducnisti ili je samo spekulacija o mogucoj nadogradnji

    ReplyDelete
  2. Izvinjavam se nisam do kraja citao. Ipak treba cekati April

    ReplyDelete
  3. Da :) a sigurno je 100% da ce svi wp8 telefoni dobiti.

    ReplyDelete
  4. vjerovatno prezentacija u aprilu na kongres uu San Francisku i odma poslije toga. Vjerovatno ce izbaciti neke nove telefone koje ce imati prvo 8.1 pa onda tek mi koji sada imamo WP8...

    ReplyDelete

Ostavite komentar