27.8.15

Windows 10 Skype poruke i video aplikacija će uskoro biti ugrađena u sistem

Windows 10 Mobile setup 2 blurred

Windows 10 kao i Windows 10 Mobile zna se već od januara i kako smo mi prenosili da će biti ugrađen u sistem direktno kao nativna aplikacija i funkcija. Windows 10 za PC je oficijelno izašao i od januara nismo vidjeli novosti o Skype integraciji u Windows 10. Razlog tome jeste što je se Microsoft fokusirao kompletno na Windows 10 za PC i rade još uvijek aktivno na tome da svaki korisnik koji je izvršio rezervaciju istog i dobije uskoro nadogradnju.

 

Pored toga imamo Windows 10 Mobile koji je još u razvoju i na njemu se radi istovremeno, on ne stoji dok inženjeri Microsofta rade na Windows 10 za PC kao što smo vidjeli nedavno u skoku sa builda Windows 10 Mobile 10166 na 10512, nije bez razloga stavljen toliko veći broj i poznato je da posljednji build nosi preko 2000 ispravki koje se osjete na trenutnom buildu Windows 10 Mobile.

 

messaging-skype-03

 

Dugo nakon što je Skype ekipa objavila da rade na „univerzalnoj“ aplikaciji ili bolje rečeno integraciji u sve servise poput poruke, kontakte ili pozive sada imamo novi pogled na Skype unutar Windows 10 Mobile. Nedavno su poruke, pozivi i kontakti na Windows 10 Mobile izašli tek iz alpha stanja i zbog toga se vjerovatno još čeka na Skype integraciju. Nove fotografije koje su objavljene na ruskoj stranici OneTile.ru pokazuju potpunu integraciju Skype servisa u sve oblasti na Windows 10 Mobile.

 

messaging-skype-02

 

Tako će korisnik moći vršiti pozive direktno kao i „normalne“ GSM pozive iz “pozivi” aplikacije, da, i pozivi su samo jedna u nizu aplikacija koje mogu dobiti nadogradnju direktno kroz trgovinu. Pored toga u kontaktima će biti direktno ugrađeno pored GSM broja i Skype kontakt tako možemo pozivati direktno na Skype bez prvobitnog otvaranja aplikacije. Isto važi i za videopozive koji će biti integrirani čak i u poruke dok se dopisujete s nekim.

 

messaging-skype-01

 

Poruke će se moći slati i na Skype direktno kroz sadašnju „poruke“ aplikaciju koja će vjerovatno dobiti drugi naziv jer neće služiti samo za SMS nego i za videopozive sa i prema Skype kontaktima.

 

Dodatno se zna već da će prijenos podataka kao dokumenata/muzike/fotografija biti moguć direktno iz poruka na Windows 10 (i Mobile). Sve ovo smo već nekako i znali ali nešto novo što tek imamo sa Windows 10 Mobile i što razvijači od nedavno mogu koristiti jesu interaktivne obavijesti na koje korisnik može odgovoriti na više načina. Jedan je kao do sada da povučete obavijest ka vrhu i izbrišete je ili sakrijete, drugi način koji će Skype podržavati jeste ako dobijete poruku direktno na obavijesti možete odgovoriti u polje za unos teksta i poslati odgovor bez otvaranja aplikacije.

 

Sada glavno pitanje kada ćemo vidjeti ovo u Windows 10 i Windows 10 Mobile. Veoma uskoro…

 

Kratka napomena – Znamo da je Windows Phone 7 imao mogućnost pisanja direktnih poruka na Skype kroz poruke, to je bila fantastična funkcija ali daleko od savršene jer se nije moglo slati ni fotografije, niti muzika, ni lokacija niti pozivati direktno iz te aplikacije bilo to video ili VOIP poziv. Razlog je što je tada na WP7 bilo integrirano u sistem i sitne izmjene u funkcionalnost su zahtijevale novu verziju operativnog sistema što danas djeluje suludo.

 

Danas imamo potpuno odvojene aplikacije poput kalendar, kontakti, pozivi, poruke, trgovina, postavke, zaključani zaslon, fotografije i druge koje mogu kroz trgovinu dobiti nadogradnju bez nadogradnje sistema. Na tome je Microsoft radio cijelo vrijeme prelaskom sa WP8.1 i Win8.1 na Windows 10. Tako vidimo redovne nadogradnje suštinskih funkcija/aplikacija operativnog sistema direktno kroz trgovinu i korisničko iskustvo je samim tim dosta bolje.

 

Za sve razvijače pa i Viber ili Whatsapp kompanije, Microsoft je omogućio i vama korištenje ove funkcije i integracije direktno u sistem, zašto ne bih iskoristili tu funkciju?! Učinite nešto za svoje korisnike.

 

Izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar