26.8.15

Windows 10 Mobile će biti dostupan samo za uređaje sa minimalno 8GB interne memorije?! [dodatak]

Windows 10 Mobile setup blurred manji

Ovih dana prolazi vijest kroz Internet kako će Windows 10 Mobile biti oficijelno dostupan samo za uređaje sa 8GB interne memorije u koju spadaju većina uređaja. Windows Phone 8 imao je na početku minimalne specifikacije od 8GB interne memorije za koje su neki proizvođači smatrali da je bacanje novca i zahtjevali su da Microsoft odobri i manje specifikacije kao 4GB interne memorije i u to vrijeme je napravljen HTC 8s prvi Windows Phone 8 sa 4GB interne memorije.

 

Od samog početka korisnici tog uređaja su imali probleme sa manjkom interne memorije jer sam sistem zauzima oko 2-3GB te memorije i korisniku ostane 1-2GB, da li je to dovoljno za svakodnevnu upotrebu ostaje upitno jer i sam sistem dalje troši tu memoriju dok se koristi. Kako su stizale nadogradnje za Windows Phone 8 u obliku 8.1 ili druge GDR nadogradnje HTC 8s je oficijelno otpisan sa spiska mogućih uređaja koji mogu primati dalje nadogradnje kako je i HTC kompanija tada izjavila.

 

Nokia-Lumia-530

Danas par godina kasnije vidimo posljedice spuštanja minimalnih specifikacija i u međuvremenu “glavobolju” za neke od korisnika kao Lumia 530 koji dolazi samo sa 4GB interne memorije. Naime glasina je da se taj uređaj neće moći oficijelno nadograditi na Windows 10 Mobile i vrlo je vjerovatno da će tako i biti.

 

Ono što se ipak može uraditi jeste da korisnik koji ima takav uređaj koristi Windows Insider verziju i preko MicroSD kartice instalira Windows 10 Mobile na uređaj sa 4GB interne memorije, to je ipak moguće tako da nije sve tako sivo kako djeluje na prvi pogled.

 

windows-10-moblie-storage-requriements

Zašto i kako je došlo do toga pitate se, vrlo je lako za objasniti. Windows Phone 8.1 je „prost“ sistem za današnje uvjete i Windows 10 Mobile prelazi granice WP8.1 daleko i samim tim sa novim funkcijama i mogućnostima zauzima sam Windows 10 Mobile 5GB memorije bez instalacije koja zahtjeva dodatne memorije kako bi mogla biti izvršena kojeg uređaji sa 4GB interne memorije nemaju.

 

Oficijelni spisak uređaja koji će prvi dobiti Windows 10 Mobile, a koji je izašao u julu možemo pogledati ispod:

  • Lumia 430
  • Lumia 435
  • Lumia 532
  • Lumia 535
  • Lumia 540
  • Lumia 640
  • Lumia 640 XL
  • Lumia 735
  • Lumia 830
  • Lumia 930

 

Na spisku kao što vidite nema malo starijih uređaja kao Lumia 1520 (iako je flagship), kao ni Lumia 1020 ili 920, 925. Takvi uređaji još nije ništa oficijelno ali mogu da ne dobiju nadogradnju jer ona prvo zavisi od mobilnog operatera, a drugo od starosti uređaja. Lumia 1520 uskoro će biti 2 godine star telefon kada izađe Windows 10 Mobile i vrlo je moguće da će biti isključen iz oficijelne nadogradnje (kroz mobilne operatere) i korisnici bi trebali početi razmišljati o tome da je ipak moguće. Pored toga stoji činjenica da je Lumia 530 npr. veoma jeftin telefon uz to starijeg tipa i korisnici moraju shvatiti da Lumia 640 korisnici imaju prednost jer su prodavani sa obečanjem da će prvi dobiti Windows 10 Mobile.

 

Ipak i za te korisnike iako mobilni operater ne dozvoli Windows 10 Mobile postoji direktna nadogradnja od Microsofta kroz Windows Insider. Isto kao što je prije bilo sa Preview for Developers i Windows Insider će vama prvo slati nadogradnje, čak mjesecima unaprijed oficijelnog puštanja. Tako da na kraju stoji da svaki uređaj sa Windows Phone 8.1 može imati Windows 10 Mobile ali ako korisnik ima volje i vremena da instalira Windows Insider verziju.

 

Šta je sa ostalim proizvođačima?! Iste niko ne spominje i ostaje da vidimo hoće li Samsung, Huawei i co. poraditi na odnosima sa Microsoftom jer su zapustili svoje uređaje sa Windows Phone 8.1 i nedovršenim firmverima i to nije prihvatljivo, i stoga ostaje otvoreno da li će uopšte dobiti Windows 10 Mobile. Ne znači da neće ali ipak moguće je. Ostaje još da vidimo oficijelno od Microsofta jer ovo sve su još glasine i ništa nije potvrđeno.

 

Dodatak

 

Izgleda da će svi uređaji ipak dobiti Windows 10 Mobile bez obzira na zapreminu interne memorije. Već neko vrijeme postoje minimalne specifikacije za Windows 10 u kojima piše da važe i za Windows 10 Mobile. U specifikacijama jasno piše 4GB interne memorije uređaji za detalje neka pogledaju stavku pod 2.3, a pod tom stavkom piše ništa drugo nego „kako bih osigurali uspješnu nadogradnju preporučeno je da uređaji sa 4GB interne memorije imaju utor za microSD kartice“.

 

Kako Windows Phone 8.1 već danas podržava nadogradnju operativnog sistema preko microSD kartice nije čudno da će nadogradnja na Windows 10 Mobile moći se izvesti istim putem. Tako je sva loša kritika zadnjih dan ili dva nestala jer uopšte nije više upitna memorija telefona niti sam RAM. Ostaje samo još na mobilnim operaterima da li će pustiti nadogradnju i za koje uređaje.

 

Sve u svemu bez razloga se stvorila loša percepcija kako će Microsoft „zakinuti“ korisnike. - Izvor: WMPU

 

Izvor: Microsoft; via Windows Central 1, Windows Central 2

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar