16.8.15

Usporedba Windows 10 Mobile i Windows Phone 8.1

Windows 10 - WP8

Kolega sa OneTechStop.net Simon Haslwanter je napravio usporedbu između ova dva operativna sistema. Jedan je Windows Phone 8.1, provjeren i testiran, drugi je Windows 01 Mobile koji se još nalazi u izradi. Pogledajmo videozapis ispod.

 

 

Kao što ste vidjeli Windows Phone 8.1 koji je godinama dobijao nadogradnje od 8.0 do današnjeg nama poznatog operativnog sistema je još brži i stabilniji nego Windows 10 Mobile ali jedna činjenica stoji koja govori za Windows 10 Mobile, a to je da Windows Insider buildovi rade na testnom modu kao Debug bi se moglo reći, razvijači znaju šta se misli s tim, dok je Windows Phone 8.1 na release modu tj. za sve ostale korisnike. Očekujemo kada se otkloni Debug mode da će 10ka biti isto brza i stabilna kao i 8.1.

 

Pored toga Windows 10 Mobile u pozadini je 100% isto kao i Windows 10 na vašem računaru tako da ne držite više mobitel u rukama sa mobilnim operativnim sistemom nego više punokrvni Windows mini računar. Novi build koji je izašao 10512 jeste veliki korak unaprijed od 10166 ali ipak se mora priznati da nije na nivou od Windows Phone 8.1.

 

Još jedna činjenica je da će Windows 10 Mobile imati dugo nadogradnje dok je WP8.1 dostigao svoj vrhunac i neće imati nikakve nove funkcije i poboljšanja jer se Microsoft fokusirao potpuno na Windows 10. Tako da možemo sigurno od 10ke očekivati poboljšanja da dostigne barem nivo brzine od 8.1. Uz to smo saznali da će naredni buildovi za Windows 10 Mobile biti fokusirani oko performansa sistema i Microsoft Edge poboljšanja.

 

Da li vi koristite Windows 10 Mobile i koliko ste zadovoljni sa Beta verzijom operativnog sistema?!

 

izvor: OneTechStop

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar