6.5.16

Windows 10 instaliran na preko 300 miliona uređaja i besplatna nadogradnja uskoro ističe

Windows 10 setup novi 8

Microsoft je danas na svom Windows blogu objavio kako je Windows 10 instaliran na preko 300 miliona uređaja. Pošto je Windows 10 i na pametnim telefonima kao Lumia 950, 950XL, 550, 650 i ostali koji su dobili nadogradnju sa WP8.1 na 10 također ubrojeni u ovaj broj ne iznenađuje da sada skoro deset mjeseci poslije oficijelnog puštanja Windows 10 imamo 300 miliona instaliranih primjeraka. Još uvijek iznenađuje rast Windowsa jer je najbrži ikad od bilo kojeg sistema do sada.

 

Ponuda besplatnog instaliranja Windowsa 10 na starije sisteme (legalnih kopija Windowsa 7, 8 ili 8.1) važi sve do 29.07.2016. i nakon tog dana će koštati 119$ ista verzija Windowsa koja je danas besplatna za spomenute korisnike. Microsoft naglašava da će nadogradnje na Windowsu biti besplatne jer novog Windowsa neće biti, ovo je zadnji. Ali i da će podržavati uređaje do “svog predviđenog vijeka trajanja” što može značiti više stvari kao dok ima garanciju ili dok još uvijek minimalne specifikacije sistema su ispod onih koje uređaj može dati od sebe kao 1GB RAM.

 

Microsoft će polako (narednih godina) gasiti podršku za starije Windowse i korisnici koji žele siguran sistem i uz to aktuelan sa novim funkcijama tražit će novi sistem i zbog toga mi savjetujemo danas nadogradnju dok je besplatno.

 

Nekoliko važnih značajki koje su također objavili o korištenju Windowsa 10 u svijetu:

  • Preko 63 milijarde minuta je provedeno ukupno od svih korisnika u Microsoft Edge web pregledniku, sa 50% više korištenja samo u zadnjem kvartalu.
  • Cortana, personalni asistent na Windows 10 pomogla je odgovoriti na preko 6 milijardi pitanja od svog prvog nastupanja na Windows 10.
  • Korisnici igraju na Windows 10 igre više nego ikad ranije sa 9 milijardi sati igranja od puštanja Windowsa 10.
  • Aplikacije koje dolaze sa Windows 10 kao Fotografije, Groove Music, Filmovi i TV imaju milionima aktivnih korisnika mjesečno uključujući više od 144 miliona korisnika koji aktivno koriste Fotografije aplikaciju.
  • Windows trgovina iz dana u dan raste sa univerzalnim Windows aplikacijama kao Facebook, Instagram, Messenger, Vine, Hulu, Netflix, Twitter i mnoge druge; kao i popularne igre kao Rise od the Tomb Raider i Quantum Break.

 

Pogledajmo ispod videozapis Bryana Ropera koji još jednom (na engleskom) objašnjava zašto bi i vi trebali nadograditi na Windows 10 dok je besplatno.

 

 

Dodatak

 

Prozorčić koji se pojavljuje kao napomena da vi kao Windows 7, 8 ili 8.1 korisnik imate pravo na besplatnu nadogradnju na Windows 10 će nestati nakon 29.07.2016. Ovaj prozorčić sa napomenom je stvarao nelagodu kod korisnika jer ga nisu mogli na jednostavan način zaobići. Tako da oni kojima smeta i ne žele da nadograde radosna vijest, nestaje prvi dan nakon 29.0.7.2016.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar