10.5.16

Microsoft uklanja vlastitu FM Radio aplikaciju sa Windows 10 Mobile

Windows 10 setup novi 12

Korisnici koji koriste FM Radio i Windows Insider programa i koji koriste Redstone buildove su već vjerovatno primijetili da nedostaje FM Radio aplikacija sa spiska. Na Twitteru su korisnici direktno upitali Jason (@northfacehiker – programski menedžer u Windows Insider inženjerskoj ekipi u Microsoftu) o nestanku aplikacije i on je odgovorio da su je uklonili iz jednog od nedavnih buildova i da će ukinuti.

 

snip_20160510135616

Razlog ukidanja niko nije naveo niti obrazložio, korisnici na socijalnim mrežama mnogo spekuliraju o čemu se radi i nekoliko teorija govori da su to uradili iz pravnih razloga, drugi ipak tumače to kao da se aplikacija nije koristila mnogo, a treći misle da ima veze sa podrškom tj. da je skupo za održavanje aplikacije koju skoro niko ne koristi.

 

Pravi razlog može ipak biti i drugačije prirode jer Windows 10 postaje jedan sistem i aplikacije bi trebale biti prisutne na svim uređajima, barem Microsoft to radi sa svojim aplikacijama, problem je u tome da ne mogu garantirati rad FM Radio aplikacije na PC/Tabletima/HoloLens/SurfaceHub nego samo na određenim WP uređajima koji i imaju FM tuner što isto nije uslov za proizvođače jer oni mogu praviti pametne telefone sa Windows 10 Mobile bez FM tunera, i da bi se stvorila jedinstvena slika moguće da je i to razlog uklanjanja.

 

Ovako povlačenje smo već vidjeli nakon što je Microsoft preuzeo Nokijin telefonski biznis, preuzeli su i socijalne mreže kao i aplikacije koje su bile vezane za Windows Phone. Ubrzo nakon preuzimanja počelo je brisanje raznih Lumia Camera aplikacija (imali smo ih 5 različitih) i dovođenje jedne aplikacije – Windows Kamera, zatim Lumia Storyteller aplikacija koja je bila dostupna prvobitno samo za Lumije i stvarala diskriminaciju kod korisnika ostalih uređaja kao Samsung, iako je Storyteller aplikacija puštena kasnije svim korisnicima nije se dovoljno koristila da bi ostala. Microsoft je ugradio dosta funkcija te aplikacije u vlastite Fotografije aplikaciju na Windows 10 koju mogu svi koristiti bez obzira na marku i formu uređaja.

 

U toku tog povlačenja otišle su i druge manje važne aplikacije kao Refocus i druge. FM Radio aplikacija je u vlasništvu Microsofta i vjerovatno je povezano za isti problem kao Storyteller i Refocus aplikacije uz veoma nisku upotrebu dobile su “smrtnu kaznu”.

 

snip_20160510140420

 

Dalje u konverzaciji između Jasona i drugih Twitter korisnika traži jedan korisnik da se vrati aplikacija nazad i Jason mu odgovara da glasaju u povratnim informacijama za vraćanje aplikacije. Microsoft izgleda želi da vidi koliko korisnika koristi tu aplikaciju i ako je dovoljno veliki broj korisnika vjerujemo da će vratiti.

 

Povratne informacije (Feedback hub) na Windows 10 Mobile dostupne su sa spiska aplikacija ili kombinacijom tipki power+smanjivanje glasnoće. Tu možete pronaći FM radio povratnu informaciju i glasajte za nju ako je zaista koristite.

 

Napomena

 

Microsoft ne gasi funkciju FM radio nego samo vlastitu aplikaciju i razvijači mogu praviti aplikacije i objaviti ih u trgovinu kako bi pružili korisnicima RM radio mogućnost. U trgovini postoji ipak mnogo drugih aplikacija koje imaju iste funkcije kao Microsoftova FM Radio aplikacija i evo dvije koje su prve na spisku kada tražite FM Radio:

  • Potražite u trgovini i imate izbora na pretek FM Radio aplikacija koje lagano mogu zamijeniti Microsoftu.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar