11.5.16

[Insider] Dostupan novi Redstone build za Windows 10 PC – verzija 14342

Windows 10 setup novi 2 (2)

Microsoft je upravo pustio novi Redstone build za Windows Insider korisnike na bržem načinu primanja nadogradnji sa verzijom 14342. Novi build je dostupan samo za PC što nalaže da imaju problem sa Mobile verzijom istog builda. Novi build donosi nekoliko novih funkcija, uklanja nekoliko nepotrebnih funkcija te donosi ispravke i poboljšanja i izgleda da se polako sprema čišćenje Redstone buildova kako bi na kraju imali nadogradnju za oficijelne korisnike sa što manje grešaka ili funkcija koje ne rade kako treba.

 

Redstone ili Anniversary nadogradnja se očekuje ovog ljeta i prema samom nazivu nadogradnje “Anniversary” možemo misliti da će stići i na godišnjicu puštanja Windowsa 10 tj. 29.07.2016. Ostalo je nešto malo više od dva mjeseca da Microsoft sredi greške koje su prisutne i sredi nove funkcije dovoljno da se mogu koristiti bez poteškoća.

 

Novi build za PC donosi

 

Promjene u ekstenzijama za Microsft Edge – Od sada umjesto da korisnik prebacuje i traži ekstenzije po računaru ekstenzije će se preuzimati od ovog builda pa na dalje sa trgovine. Ova promjena znači da ako ste ranije koristili ekstenzije one će biti uklonjene i morat će te ih reinstalirati kroz trgovinu. U narednim nadogradnjama sistema ekstenzije će se same reinstalirati.

 

Microsoft dodatno savjetuje o nedavno predstavljenim ekstenzijama AdBlock i AdBlock Plus da koristite samo jednu od njih jer bi moglo dolaziti do problema sa web stranicama ako koristite obje ekstenzije istovremeno.

 

Postoji i poznata greška u slučaju da ostavite ekstenzije prije instalacije ovog builda da se kontekstualni meni za ekstenzije ne može otvoriti. Kako bi zaobišli ovu grešku deinstalirajte sve ekstenzije. Ako ste ipak nadogradili sistem i niste deinstalirali ekstenzije i naletite na ovu grešku onda ugasite Edge > deinstalirajte manualno sve ekstenzije sa spiska aplikacija > ugasite sve procese u Task Menadžeru vezane za Microsoft Edge  i pokrenite ponovno Edge.

 

Web notifikacije u stvarnom vremenu – Edge od sada podržava web notifikacije u “real-time” (stvarnom vremenu) što omogućava web stranicama da šalju obavijesti na vaš Action Center naravno uz vašu dozvolu. Primjer jedan ako vam prijatelj pošalje poruku na “Skype za web” dok vi koristite drugu aplikaciju ipak će te dobiti obavijest kao da vam je neka aplikacija poslala istu i pojavit će se u Action Center kako se i očekuje. Pritiskom na tu obavijest odvest će vas direktno u Microsoft Edge na stranicu koja je vam poslala tu obavijest. WhatsApp web ima sličnu funkciju kao i mnoge druge web stranice.

 

Navigacija stranica pomoću brisanja – Od kako je pušten Windows 10 Mobile jedna povratna informacija od Insidera je dosta glasova skupila, a to je brisanje u Microsoft Edge kako je bilo prisutno i na WP8.1 IE11. Od sada možete brisati unazad i prelaziti na stranica koje ste posjetili ili unaprijed ako web stranica ima određenu stranicu koju smatra kao “narednu”. Ova funkcija dolazi i na Windows 10 Mobile u narednom Redstone buildu.

 

Poboljšanja Bash i Ubuntu na Windowsu -

  • Symlinkovi u sklopu Windows podsistema za Linux sada rade
  • Korisnici sa ne-latinskim Windows korisničkim imenima sada su u mogućnosti instalirati Bash na Ubuntu na Windowsu
  • Druge ispravke i poboljšanja WSL koje možete pročitati ovdje.

 

Skype pregledna univerzalna aplikacija – Ovaj build donosi i noviju verziju Skype pregledne aplikacije koja je univerzalna. Novosti u aplikaciji su nova crna tema aplikacije koja se prilagodi u sistemske postavke te mogućnost promjene korisnika koji je prijavljen na Skype, do sada nije bilo moguće. Ovo je pregledna verzija Skype aplikacije i još nije potpuno gotova iako ima većinu funkciju kao video pozive, grupne video pozive i slično ima i greške neočekivane koje će Microsoft ispraviti do oficijelnog puštanja kasnije ovog ljeta.

 

Nova ikona za Windows Ink – Nova ikona za Windows Ink je dostupna, prilagođena je ostalim ikonama na sistemu.

 

dark-mode-uac

 

Vizualne promjene za UAC zaslon – UAC (User Account Control) zaslon od sada podržava i tamnu verziju sistema za korisnike koji su to postavili.

 

Srednji klik mišem u Action Center – Srednji kliku Action Center sada briše dotičnu obavijest preko koje se nalazi miš, srednji klik mišem na ime aplikacije briše sve obavijesti te aplikacije.

 

Aplikacije za web stranice – Od ovog builda sistem podržava da link sa neke web stranice otvara direktno aplikaciju umjesto novu web stranicu. Za sada nema takvih aplikacija koje podržavaju ovu funkciju ali je Microsoft ipak ugradio u sistem podršku koju možete pronaći pod postavkama > system > apps for websites. Uskoro slijedi više o ovoj funkciji.

 

Poboljšanja povratnih informacija (Feedback Hub) – Microsoft je olakšao pronalaženje kategorija koje korisnik traži unutar povratnih informacija. Sada ako pravite novu povratnu informaciju Feedback Hub će sugerirati kategorije i potkategorije bazirano na onome što ste unijeli. Ako vidite neku dobru sugestiju za kategoriju samo kliknite na nju kako bi je odabrali.

 

Šta je sve ispravljeno u ovom buildu:

  • Ispravljena greška sa Desktop App Converter (Project Centennial) koja je onemogućila korištenje ovog alata. Za najbolji rad ovog alata Microsoft savjetuje da preuzmete ovdje i noviju verziju koja će biti dostupna od danas.
  • Ispravljena greška koja je onemogućila korištenje Tencent igara.
  • Ispravljena greška koja je prouzorkovala greške 0x8004C029 ili 0x8004X503 sa DRM zaštićenim sadržajem u servisima kao Groove Music, Microsoft Filmovi i TV, Netflix, Amazon ili Hulu.
  • Ispravljena greška koja je dovodila do prekida audio reprodukcije na resivere preko S/PDIF ili HDMI, od sada se koristi drajver koji podržava kodiranje u stvarnom vremenu kroz tehnologije kao Dolby Digital Live ili DTS Connect.
  • Poboljšana animacija Cortane na zaključanom zaslonu te ispravljena greška koja nije ispravljala grešku sa mikrofonom.
  • Ispravljena greška gdje su “ok/odustani” dugmadi bili odsječeni na zaslonu za mrežno povezivanje ako korisnik koristi veći DPI nego standardni.
  • Ispravljena greška gdje se pojavljivao Windows Hello zaslon za biometrijsko otključavanje iako se korisnik prijavio već putem otiskom prsta.
  • Ispravljena greška koja je dovodila do otvaranja zaslona “otvori sa…” ako se klikne na URL duži od 260 znakova.
  • Ispravljena greška gdje korisnici nisu bili u mogućnosti pomjerati miš u Fotografije aplikaciji dok je zumirana ili dok se reže fotografija.
  • Kombinacija ALT+Y sada radi na UAC zaslonima kako bi potvrdili unos.
  • Poboljšan zaslon za unos korisničkog imena i šifre gdje možete kopirati i unositi u predviđena polja.
  • Poboljšane ikone u postavkama, posebno ikona baterije koja je prilagođena spram ostalih.
  • Ispravke i poboljšanja u Action Center gdje ikone u Taskbaru nisu bile prikazane uredno sa DPI postavkama na 175%.
  • Ispravljena greška sa “Screen Sketch” kada bi se zaslon rotirao za 90 stepeni na uređajima kao Dell Venue 8 Pro.
  • Ispravljena greška na Taskbar satu koji prikazuje i kalendarske unose i koji je znao pogrešno prikazati vremenski format i umjesto 24 satni format koristiti 12 format što je dovodilo do pogrešnih unosa na prikazu.
  • Ispravljena greška nemogućnosti zatvaranja sata/datuma ponovnim pritiskom na isti u Taskbaru.
  • Ažurirana obavijest “set location” i pritiskom na istu će se omogućiti postavljanje standardne lokacije.
  • Ispravljena greška gdje određene prečice (kao npr. CTRL+C, CTRL+V, ALT+razmak) na tastaturi u univerzalnim aplikacijama nisu radile.
  • Ispravljena greška koja nije otvarala meni za bateriju ako se klikne u Taskbaru.
  • Ispravljena greška koja je otvarala ponekada trgovinu na novom Start zaslonu na pritisak novog “hamburger menija”.
  • Ispravljena greška gdje se pojedini pozadinski audio zadaci pojavljivali u kontrolama za zvuk.
  • Dodana opcija “clear input history” u IME postavke.
  • Ispravljena greška koja je dovodila do korumpiranog stanja “Quick Access-a” u File Exploreru.
  • Ispravljena greška koje je rušila Cortanu ako podijelite avatar iz Xbox Avatar aplikacije.
  • Ispravljena greška koje je onemogućila pretragu u postavkama za jezike.

 

Poznate greške ovog builda su:

  • Feedback Hub (povratne informacije) još nije preveden i prikazan je samo na engleskom (US) jeziku.

  • Povratne informacije (Feedback Hub) nakon instalacije ovog builda trebaju oko 20-30 minuta da same od sebe reinstaliraju, sačekajte malo prije nego što koristite povratne informacije.

  • Symantec produkti kao Norton Antivirus i Norton Antivirus Security dovodit će do BSOD (“plavog zaslona smrti”) na ovom buildu.

  • QQ aplikacija se ruši i Microsoft radi već na ispravci.

  • Ako koristite neku drugu tastaturu nego englesku nećete moći prihvatiti Bash poruke.

  • Ako koristite ovaj build na drugim jezicima može dovesti do praznog spiska aplikacija na start zaslonu, pretraga za aplikacijama ipak pronalazi aplikacije i možete ih onda pokrenuti.

  • Možda primijetite kvadratiće na određenim mjestima umjesto novih emoji, Microsoft još radi na implementaciji svih novih emoji na sva mjesta.

 

WiFi-Sense

 

Dodatno vrijedno spomena – Uklonjena je funkcija Wifi Sense iz sistema koja je omogućila korisniku da podijeli svoju šifru Wifi mreže sa kontaktima koje imaju u imeniku i koji također imaju WP8.1 ili Windows uređaj sa ovom funkcijom uključenom. Microsoft navodi kako je trošak nadogradnje i održavanje ovog dijela koda previsok da bi se ostavila ova funkcija uz veoma nizak procent korisnika koji zaista koristi ovu funkciju. Dalja ulaganja i podržavanja tako nisu moguća. Wifi Sense ako je uključen i dalje će se spajati na Wifi hotspotove koje poznaje kroz vaše kontakte ako su oni podijelili sa vama dostupnost svojih šifri.

 

Ova funkcija radi samo između Windows uređaja koji su imali ovu funkciju pa i WP8.1 uređaj je mogao tako podijeliti šifru Wifi mreže sa drugim WP ili Windows 10 uređajem ako se on nalazi u kontaktima onoga koji dopušta korištenje. Ovo nije funkcija dijeljenja Wifi mreže ili hotspot nego samo dijeljenje šifre sa kontaktima na drugi Windows uređaj.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar