4.5.16

Viber pustio prvu verziju Windows 10 aplikacije Beta testerima [Dodatak]

viber naslovna

Viber je prošle godine obećao da će zajedno sa Microsoftom raditi da naprave što bolju Viber aplikaciju za Windows 10. Od jučer je Viber poslao kružnu poruku u internoj grupi na Facebooku gdje ima oko 200 Beta testera sa linkom gdje možemo preuzeti aplikaciju ako smo se naravno prethodno prijavili za Beta program.

 

viber for Windows 10 - 2

Viber koristi novi mehanizam kao i mi na Windows Novosti aplikaciji da testiramo aplikaciju na istom linku kao ona aplikacija u trgovini i samo određeni Beta testeri koji su dodani u Beta program mogu preuzeti noviju verziju koja još nije završena. Ta funkcija postoji tek od nedavno na Windows trgovini i lijepo je vidjeti da je i Viber koristi jer je lakše i manje posla pravi razvijačima.

 

Screenshot Mobile 01

Zaslon svih razgovora, svih kontakata i javne grupe.

 

U tom krugu razvijači mogu primiti do 10.000 Beta testera što su već i popunili kako saznajemo. Naime mi smo Beta testeri još od WP8.1 aplikacije i donijet ćemo vam svaku informaciju o aplikaciji “iz prve ruke”. Aplikacija je napisana za Windows 10 kompletno nanovo i u par riječi je možemo opisati, brza, tečna, lijepa. O funkcijama ćemo pogledati ispod spisak šta sve ima i šta još nedostaje i ono najvažnije šta znamo da sigurno dolazi.

 

Screenshot Mobile 02

Zaslon razgovora sa kontaktom i kontrole slanja videozapisa, fotografija, snimaka zvuka, naljepnica…

 

Funkcije koje posjeduje nova Viber aplikacija:

  • Glasovni pozivi
  • Video pozivi (za PC i Tablete ali za Mobile dolazi uskoro)
  • Mogućnosti slanja kratkih glasovnih poruka
  • Trgovina naljepnica
  • Javni chatovi (grupe kojima se možete priključiti)
  • Lijep i intuitivan dizajn koji se prilagodi zaslonu
  • Brisanje poruka dužim pritiskom i nakon slanja
  • Povećana sigurnost (o ovome smo ranije pisali u posebnom članku)
  • Drag and Drop kontakata i medija u konverzacije kako bi podijelili kontakt (ili dodali nekoga u razgovor) kao i podijelili fotografije i druge medijske sadržaje.
  • Live Tile i Action Center integracija
  • Integracija sa pozivima i kontaktima na Windows 10 Mobile tako možete napraviti Viber poziv direktno sa otvorenog kontakta i informacija o tom pozivu će biti prikazana u “telefon” aplikaciji kao i svaki drugi razgovor.

 

Korisnici koji su Beta testeri primijetili su da mogu preuzeti aplikaciju na Windows 10 Mobile ali je Viber objavio univerzalnu aplikaciju koja radi i na PC/tabletima sa Windows 10 koju ćemo moći uskoro preuzeti jer trgovina nešto zeza i Microsoft je se uključio kako bi ispravili grešku/nejasnoće što prije.

 

Screenshot Mobile 03

Informacija o nekom chatu, i profil nekog korisnika.

 

Aplikacija je za sada samo na engleskom jeziku jer je još u razvoju, kada bude otprilike gotova sa razvojem dodavat će se prijevodi za ostale jezike kako je to obično u razvoju aplikacija. Naše iskustvo sa aplikacijom je veoma, veoma dobro. Pozitivno smo iznenađeni kako se aplikacija otvara dosta brže nego WP8 verzija koju danas većina vas koristi.

 

Screenshot Mobile 04

Zaslon tokom poziva (zamućen od nas) chat zaslon tokom razgovora i postavke/profil zaslon.

 

Izgled aplikacije je nešto novo i unikatno što će te i sami primijetiti kada je budete koristili. To su prednosti koje smo za sada uočili, a sada nešto i o manama mada je prva Beta verzija nećemo biti strogi ali:

  • Interaktivne obavijesti (još) nema, tako da direktno na poruku kroz obavijest ne možemo odgovoriti iako to Windows 10 Mobile podržava.
  • Video poziva nema za Windows 10 Mobile (još) jer piše da dolazi “uskoro”.
  • Live Tile i Action Center se često zna ne osvježiti kada se otvori aplikacija i ostane zadnja poruka na istom.
  • Glavna navigacija na vrhu aplikacije ne može se koristiti brisanjem/swipe-om nažalost.
  • Na zaključanom zaslonu indikator novih poruka ne radi kako treba te ne pokazuje broj novih poruka ili propuštenih poziva.

 

Ipak, dali smo već povratne informacije o tome da isprave i dodaju sve ovo navedeno jer mislimo da bi bilo poželjno. Kvaliteta zvuka je zadovoljavajuća i tokom razgovora čak piše zavisno od internet veza koliko je dobra kvaliteta veze/zvuka. Zaslon za pozive ima dosta opcija koje korisnici očekuju kao "pauziranje” poziva, transfer poziva na drugi uređaj, transfer zvuka na Bluetooth uređaj, gašenje mikrofona vlastitog, prebacivanje zvuka sa slušalice na jači zvučnik i pad za biranje brojeva.

 

Ono što znamo od WP8.1 to i ova aplikacija podržava, a to je da tokom razgovora možete naravno dalje raditi bilo šta na telefonu što nije vezano za medije kao Skype razgovor. U aplikaciji će se pojaviti indikator da imate razgovor u toku koji je veoma sličan Viber na Androidu tokom razgovora.

 

Postavke

 

Postavke aplikacije su priča za sebe spram ranije verzije. Korisnik u Audio postavkama ima mogućnost odabira na koji izlaz zvuka želi primati razgovor (posebno važno na PC), kao i odabir mikrofona ako ih imate više. Na telefonu ove postavke nemaju smisla jer imate samo jedan mikrofon koji snima glas tokom razgovora. Naravno ima i opcija za kameru, tu možete podesiti koja je glavna kamera tokom video razgovora, na telefonu nudi također mogućnost između prednje i zadnje kamere.

 

Privatnost - u ovoj verziji Vibera je dosta unaprijeđena. Osim enkripcije poziva i poruka o kojima smo ranije pisali imate opcije kao promjene online statusa, indikator da li ste pročitali poruku, prikaz profilne fotografije, primanje poruka koje baziraju na lokaciji, ustupanje analitičkih podataka korištenja aplikacije i naravno svaku od ovih opcija možete uključiti/isključiti po volji.

 

Obavijesti – generalna postavka za obavijesti kao i obavijesti kada se neko prijavi na Viber po prvi put.

 

Pozivi – “prihvatite regularne pozive sa Viberom ako je to moguće” opcija, ovdje se nalazi i mogućnost brisanja historije poruka.

 

Medijski sadržaji – odredite kako želite primiti medijski sadržaj, (nikad, samo preko Wifi, ili na bilo kojoj mreži). Ovdje se također nalazi opcija za brisanje govornih poruka.

 

Pozadine chat zaslona – Viber je dodao nove zaslone u aplikaciji i sada imate izbor između 70 fotografija.

 

Fabričke postavke opcija za vraćanje aplikacije na “fabričke postavke”, ona vraća postavke aplikacije na standardne.

 

Naravno za vas koji se pitate, i vi ćete dobiti ovu Viber aplikaciju ali kada bude gotova, ima još nekih stvari osim prijevoda koje moraju napraviti ali za sada je bolja i ima više opcija nego WP8.1 verzija.

 

Dodatak

 

Viber Desktop 06

Viber razgovori/chatovi

 

Viber je danas oficijelno pustio aplikaciju i za PC i Tablete sa Windows 10 za svoje Beta testere i ovdje želimo malo i pokazati kako izgleda nova aplikacija za PC/Tablete i koji su to nedostaci koje smo uvidjeli. Viber je imao problem sa trgovinom koji nisu htjeli komentirati ali je se Microsoft uključio i pomogao u rješavanju zato smo prvobitni članak objavili samo vezano za Mobile verziju.

 

Viber Desktop 05

Viber kontakti

 

Viber Desktop 04

Aplikacija kada se proširi prozor i kada se pojave naljepnice

 

Aplikacija je univerzalna i ima samo jedan kôd u pozadini i ima adaptivni izgled koji se prilagodi svakom zaslonu pa tako radi na svim Windows 10 uređajima jedna aplikacija. Ako smanjite prozor Viber za Desktop/Tablete dobit će te isti izgled kao što vidimo na novoj verziji za Mobile jer se radi o jednoj te istoj aplikaciji.

 

Na PCu pošto ima više prostora povećavanjem prozora na Desktopu se dodaju elementi kao naljepnice i spisak sa kontaktima dolazi do izražaja i povećava se kako se povećava i prozor.

 

Nedostaci koje smo uvidjeli kod PC verzije:

  • Poruke nisu sinkronizirane sa telefona na PC tj. postojeće poruke sa pametnog telefona ne vidimo na PC/Tabletu (Obrnuto uredno sinkroniziraju napisane poruke na PC/Tabletu odmah su vidljive na pametnom telefonu).
  • Naljepnicu su uvijek otvorene i zauzimaju oko 1/4 prozora, po nama bi se trebali uvlačiti kada se ne koriste i na dugme izvlačiti sa strane.
  • Sinkronizacija naljepnica također nije prisutna, a očekivali smo da će na pametnom telefonu preuzete naljepnice biti preuzete i na PCu automatski.

 

Viber Desktop 02

Aplikacija tokom VOIP razgovora

 

Viber Desktop 01

VOIP razgovor preko cijelog ekrana aplikacije, također se može postaviti preko cijelog ekrana zaslona vašeg uređaja. Na ovom zaslonu imamo kontrole kao uključivanje/isključivanje video/web kamere, mikrofona, Preusmjeravanje poziva sa ovog uređaja na Pametni telefon ili ipak smanjivanje prozora na fotografiju koju vidimo iznad ove.

 

Video pozivi kao i obični VOIP pozivi u Desktop verziji aplikacije rade uredno. Za Mobile kao što smo iznad napisali video pozivi funkcija nedostaje ali uz natpis da dolaze “uskoro”.

 

Pozitivne stvari po nama su:

  • Aplikacija radi zaista bez mnogo grešaka u svim zadacima.
  • Veoma intuitivna je za korištenje i korisnici će se brzo navići.
  • Veoma brza je i na Desktopu.
  • Prijava na PC je dosta pojednostavljena ako ste prijavljeni na PC samo morate iz aplikacije na pametnom telefonu skenirati QR kod koji prikaže PC verzija i prijavljeni ste.
  • Viber aplikacija bi trebala imati integraciju sa Cortanom i to ćemo provjeriti ovih dana.

 

Ostaje sada period beta testiranja u kojem moramo vidjeti kako će se aplikacije ponašati u svakodnevnom životu i da li će se sukobljavati obavijesti na Windows 10 uređajima i također ostaje da vidimo kako će se poruke i da li će se sinkronizirati uredno i na PC sa pametnog telefona. Mi možemo reći da smo za sada zadovoljni i Viber je ponudio veoma dobru aplikaciju za koju vjerujemo da će se svidjeti i okorjelim Viber fanovima koji su inače koristili aplikaciju na Androidu ili iOS i bili razočarani WP8.1 verzijom. Ako imate pitanja o aplikaciji postavite ih u komentarima i mi ćemo pokušati odgovoriti što bolje možemo.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar