17.5.16

[Insider] Dostupan novi Windows 10 Mobile Insider Preview build 14342

Nadogradnja setup novi

Microsoft je upravo pustio novu nadogradnju za sve korisnike na bržem kanalu Windows Insider na Windows 10 Mobile. Novi build nosi verziju 14342 isto kao što je na PC verzija ali u postavkama pametnog telefona će greškom pisati verzija “10.0.0.1001” umjesto 10.0.14342.1001. Ovaj build mogu preuzeti svi uređaji koji su oficijelno dobili Windows 10 Mobile nadogradnju te oni koji su fabrički došli sa Windows 10 i uz koriste Windows Insider program za beta testiranje neoficijelnog softvera.

 

Sutra bi bilo tri sedmice od kako brži način primanja nadogradnji na Windows Insider programu nije imao novi build. izgleda da je Microsoft pronašao neku grešku koju nisu htjeli staviti korisnicima na teret i koja je bila dovoljno velika da se ne pusti prošle sedmice build kada je i za PC stigao.

 

Novi build donosi slijedeće novosti

 

Swipe navigacija u Microsoft Edge – Od sada mogu korisnici opet kao na WP8.1 brisanjem navigirati unazad web stranice ili unaprijed one koje imaju programiranu stranicu koja je slijedeća po redu.

 

Aplikacije za web stranice – Ova funkcija jeste od sada ugrađena i linkovi mogu sada direktno otvarati aplikacije umjesto web stranicu u Microsoft Edge ali aplikacije za ovu funkciju nisu još spremne i zbog toga ova funkcija stoji još “prazna” jer se još radi o funkciji u izradi.

 

Poboljšanja povratnih informacija -  Poboljšanja u povratnim informacijama (Feedback Hub) gdje od sada imaju korisnici sugerirane kategorije za povratne informacije koje daju.

 

Ispravljene greške ovog builda su:

  • Ispravljena greška 80070002 koja se pojavljivala prilikom instalacije novih buildova.
  • Preuzimanje jezičnih paketa za tastature i govor bi trebalo raditi sada konačno ispravno.
  • Ispravljena greška koja je prouzrokovala greške 0x8004C029 ili 0x8004X503 sa DRM zaštićenim sadržajem u servisima kao Groove Music, Microsoft Filmovi i TV, Netflix, Amazon ili Hulu.
  • Ispravljena greška gdje korisnici nisu mogli unositi slova w, y i u polje za adresu u Microsoft Edge.
  • Ispravljena greška gdje se telefon zamrznuo i restartovao prilikom dobivanja obavijesti ako su one namještene da ne prikazuju sadržaj obavijesti na zaključanom zaslonu.
  • Povećana veličina fonta prilikom migracije podataka nakon instalacije nadogradnje sistema.
  • Poboljšana pouzdanost dobivanja GPS lokacije prilikom navigacije/u toku vožnje.
  • Prilikom gašenja uređaja će od sada “doviđenja” poruka biti prikazana do zadnjeg trenutka da bi korisnik znao da je uređaj baš tada ugašen kada nestane poruka.
  • Poboljšan prikaz medijskih kontrola na zaključanom zaslonu, pritiskom na neku ikonu medijske kontrole vidi se da je dugme jer ostaje “pritisnuto”.
  • Ispravljena greška gdje se određene aplikacije rušile prilikom pokretanja.
  • Ispravljena greška pogrešnog prikaza kontekstualnog menija na obavijestima kada se pritisne duže u Action Center ako je orijentacija uređaja bila vodoravna u tom trenutku.
  • Ispravljena greška nemogućnosti snimanja videozapisa na Lumia 432, 532, 535 i 540 kao i greška koja nije spremala napredne postavke za fotografije na Lumia 435.
  • Ispravljena greška gdje isti uređaj mogao biti prikazan višestruko na zaslonu za “Connect” (bežično spajanje).
  • Ispravljena greška gdje brzim duplim pritiskom na power dugme, kada se Windows Hello prikaže, zaslon blokirao.
  • Ispravljena greška u Groove Music koja je prikazivala “ne možemo reproducirati muziku, druga aplikacija kontrolira zvuk trenutno”.
  • Ako je namješteno vrijeme za koje Windows Hello treba tražiti ponovnu provjeru autentičnosti od sada pokaže prije isteka vremena zaslon sa običnim otključavanjem umjesto da traži provjeru još jednom.
  • Ispravljena greška gdje "info zaslon” (glance screen) se nije uključio prelaskom preko senzora na vrhu telefona naprijed.
  • Ispravljena greška gdje više aplikacije zastajalo na prvobitnom zaslon učitavanja i potom se rušilo.

 

Poznate greške ovog builda su:

  • Nova greška – nakon točkića Windows logo stoji neobično dugo prije migracije podataka, sačekajte 30-40 minuta ako se tada ništa ne desi onda pokušajte ugasiti telefon i ponovno pokrenuti, ako ni tada ne ide dalje od Windows logotipa onda pomaže samo vraćanje pomoću Windows Device Recovery Tool programa. Microsoft ne savjetuje gašenje nego da sačekate jer se migracija izvodi u pozadini i na kraju će završiti kao i svaku drugu instalaciju. Za više informacija evo unos na Microsoftovom forumu.
  • Poznata je greška na Dual-SIM uređajima da internet pristup preko druge kartice ne radi.
  • Povratne informacije aplikacije je za sada samo na engleskom jeziku.
  • Smanjen je broj pojavljivanja praznih Emoji “kvadratića” ali je ipak moguće da ugledate povremeno kvadratić umjesto novi Emoji.
  • Postavke se mogu rušiti ako se premještali brze prečice u postavkama > System > Notifications & actions. Ako se i vama desi može se desiti da nestane jedna od prečica. savjetujemo da ne premještate za sada brze prečice za Action Center. Ako želite vratiti brzu prečicu za sada pomaže samo hard reset.

 

Ostale stvari vrijedne spominjanja

 

Wifi Sense (funkcija za dijeljenje Wifi šifre sa korisnicima koji su u vašem imeniku i koji također imaju WP8.1 ili Windows 10) je i na Mobile uklonjena kao i na PC buildu od prošle sedmice.

 

Windows Insider program je dobrovoljni program testiranja neoficijelnih verzija operativnog sistema gdje Microsoft daje korisnicima mogućnost da pogledaju u novitete koje će stići tek mjesecima poslije oficijelnom nadogradnjom na uređaje sa Windows 10. Insider Program je na dobrovoljnoj bazi i razmislite dva puta prije nego se prijavite na isti jer korištenje istoga je rizično i ne preporučuje se korisnicima koji nemaju iskustva sa vračanjem uređaja pomoću dodatnih programa na tvorničke postavke ili za korisnike koji žele potpuno ispravan uređaj.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar