22.5.16

Obični Microsoft telefon se pojavio u Kini iako je Microsoft prodao biznis sa običnim telefonima

microsoft-feature-phone-1

Obični Microsoftov telefon sa tipkama umjesto sa zaslonom na dodir se pojavio u Kini iako je tek objavljena odluka o prodaji tog biznisa običnih telefona i licence korištenja Nokia imena prema Foxconn kompaniji koja će u budućnosti proizvoditi Nokia brendirane obične telefone.

 

microsoft-feature-phone-2

 

Prototip ovog uređaja se pojavio sa Microsoftovim natpisom naprijed, i iza Microsoftov logotip što sugerira da je Microsoft u prošlosti planirao izdavati vlastite obične telefone umjesto Nokia brendirane. Ipak Nokia na običnim telefonima je jači brend/marka, posebno u državama gdje se prodaju ovakvi telefoni i to po nama ne bi ni imalo smisla. Uz padajući broj korisnika koji kupuju još obične telefone i činjenicu da Microsoft ima Lumije nižeg ranga koje dolaze veoma blizu cjenovno ovom uređaju, a pri tome nude bolju tehniku sa Windows Phone 8.1 ili Windows 10 Mobile odluka o prodaji tog biznisa je bila neminovna.

 

microsoft-feature-phone-3

 

Prema glasinama ovaj uređaj je bio 3G sposoban te imao dual SIM podršku i bljeskalicu, što se vidi i sa fotografija. Microsoft je ipak izvukao oko 350 miliona dolara iz tog biznisa kojeg su prodali Foxconnu koji će u budućnosti praviti Nokia brendirane obične telefone kako bi profitirao od imena “Nokia”. Bitno je napomenuti da Nokia, kao kompanija, iz ove prodaje Foxconn-u nema direktno ništa jer je Microsoft prodao “vlastiti” biznis Foxconn-u i Foxconn ima pravo da proizvodi Nokia telefone do 2024. godine, tek nakon tog perioda Nokia će dalje odlučivati o vlastitom brendu na običnim telefonima.

 

Uz ovo saznanje zatvara se i glasina o mogućoj Lumiji 850 koja je navodno nosila interno model “RM-1182”, sada vidimo da se radi o ovom modelu koji nije Lumia. Tako da je jasno da Lumije 850 neće biti.

 

Što se tiče Lumia i ostatka Microsoftov biznisa sa pametnim telefonima, Microsoft se još nije izjasnio i moguće da jesmo bili u pravu u februaru, kada je predstavljena Lumia 650 i kada smo prognozirali da je to zadnja “Lumia” koju ćemo vidjeti jer prema mnogim glasinama Microsoft od naredne godine prelazi na proizvodnju High End modela prema uzoru na Surface tablete jer Lumia brend se nije pokazao kao uspješan po prodajnim rezultatima.

 

izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar