19.5.16

[Insider] Windows karte aplikacija dostupna za Release Preview korisnike

Windows karte naslovna setup

Microsoft je poslao novu verziju za Windows Karte svim korisnicima na Windows Insider programu ali od sada “nove” karte mogu preuzeti i korisnici Release Preview kanala Windows Insidera. Nova aplikacija koja je izašla nedavno imala je za cilj da ispravi što su korisnici željeli te da se ugradi također što je korisno po željama korisnika.

 

Prvobitna verzija ove aplikacije je još uvijek na oficijelnoj verziji Windows 10, ali Insajderi imaju neko vrijeme već novu s kojom se mogu igrati i testirati je. Izgleda da je sada došlo vrijeme kada žele oficijelno pustiti noviju verziju sa ispravkama i novostima koje donosi.

 

Neke od novosti koje donosi su:

  • Tabovi za pretragu tako korisnici mogu imati više lokacija koje traže istovremeno pa i više navigacijskih ruta/planova istovremeno. Tabovi se mogu minimizirati za kasnije korištenje ili koristiti za usporedbu za više pretraga istovremeno.
  • Noviji izgled je pristupačniji i da se bolje koristiti na pametnom telefonu uz navigacije na dnu u aplikacijskoj traci te boljem zaslonu za navigaciju, posebno tokom navigacije više se vidi od same mape u pozadini (posebno u vodoravnom položaju).
  • Traženje lokacija ili drugih ruta tokom same navigacije.
  • Sinkronizacija pretraga između uređaja (unesete li na jednom uređaju određenu lokaciju na svim ostalim Windows 10 uređajima gdje ste prijavljeni i koristite Windows Karte aplikacije prenosi se historija pretraga).
  • Cortanin glas preuzima izgovor uputa za navigaciju ako je Cortana podržana u vašoj državi.
  • Pronađite put do vašeg odredišta i sa javnim prijevozima te praćenje javnog prijevoza da ne propustite svoju stanicu. Također podržava i navigaciju pomoću javnih prijevoza koja će povezati različite tipove javnih prijevoza i uputili vas do krajnjeg odredišta (kao HERE Transit).
  • Dodana prečica za sve 3D gradove kako ne bi morali tražiti po mapi.
  • HERE maps integracija sa lokalnim POI (points of interests) lokacijama koje vas zanimaju kao tržni centri, banke, odmarališta, bazeni, hoteli, parking kao i fotografije u pretrazi kako bi imali pogled ulice (streetside view).
  • Kamere i smetnje na ulicama su prikazane na mapama.

 

Nekoliko primjedbi naših iz iskustva sa aplikacijom:

  • Pronalazak rute za navigaciju zna biti sporiji ako se pravi ruta u drugu državu ili negdje dalje, ali je razlog očit jer pronalazi istovremeno više ruta do iste destinacije za razliku od HERE Drive koji je uvijek tražio samo jednu rutu.
  • Aplikacija nema tamnu temu, a znamo koliko korisnici vole tamnu/svijetlu kombinaciju pa da mogu birati u aplikacijama.
  • Nema promjene jezika za glasovno navođenje navigacije nego se veže za jezik uređaja.
  • Rute koje pronađe nisu uvijek najbolje i zna se desiti da filter pronalaska rute sa “putevima koji se naplaćuju” ili sa “tunelima” nekada ne izbacuje rezultate koji su vjerodostojni nego ponudi potpuno nelogičan put do destinacije. – to su po nama polja gdje mogu još unaprijediti.

 

Izgled na PC/tabletu

 

Windows karte screenshot Desktop 01

Biranje rute do odredišta

 

Maps-1-1024x616

Pretraga lokacije koje vas zanimaju kao i prikaz više istovremenih tabova na vrhu

 

Izgled na Windows 10 Mobile uređajima

 

Windows karte screenshot Mobile 04

Tokom pregleda mape i planiranjem rute

 

Windows karte screenshot Mobile 03

Tokom pretrage i korištenjem javnog prijevoza

 

Kao i uvijek Microsoft traži vaše povratne informacije na svakom dijelu u Windows 10 Mobile operativnom sistemu. Podnesite vaše želje ili glasajte za iste želje u povratnim informacijama (feedback hub) kako bi oni znali šta prije da rade i orijentiraju se prema stvarima/funkcijama koje su najznačajnije za korisnike. Windows Karte su univerzalna aplikacija i rade na svim Windows 10 uređajima.

 

Preuzmite Windows Karte ovdje.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar