21.5.16

Microsoft inženjer potvrdio dupli pritisak za otključavanje na Windows 10 Mobile uređajima

Windows 10 Mobile Mockup 08

Dupli pritisak za otključavanje uređaja je jedna od manjih funkcija koju često koriste korisnici na Lumijama sa Windows Phone 8. Dolaskom Windows 10 Mobile ta funkcija nije bila prisutna i ranije smo objasnili i zašto, ne zato kako neki tvrde da je Microsoft uklonio tu funkciju, nego zato što je Windows 10 Mobile potpuno novi sistem u kojem nije ta funkcija do sada bila ni ugrađena.

 

Microsoft je u zadnjih 5-6 mjeseci aktivno radio na prebacivanju funkcija koje su bile prisutne na WP8.1 na Windows 10 Mobile. Do sada jesu prebacili dosta ali nedostaje jedna funkcija koju korisnici baš žele a to je dok je zaključan telefon, duplim pritiskom da otključaju do zaključanog zaslona. Mala ali veoma značajna funkcija koja je preplavila u zadnje vrijeme povratne informacije (Feedback Hub) jer su iz Microsofta izjavili (znajući već da rade na toj funkciji), kako korisnici mogu glasati za nju i da će je ugraditi.

 

Problem je u tome što Windows 10 Mobile uređaji kao Lumia 550, 650, 950, 950XL nisu došli sa WP8.1 koji je imao tu funkciju kroz zasebnu aplikaciju koja se preinstalirala sa sistemom i koju, kako vidimo, nisu mogli tek tako ugraditi sa svojim WP8.1 izgledom, a vjerovatno i radi grešaka u fabričke Windows 10 Mobile uređaje.

 

Prije 20tak dana smo pisali o tome da je dr.windows.de ekipa došla do fotografije zaslona sa Lumia 950XL koja pokazuje ovu funkciju u postavkama tamo gdje je imaju korisnici koji su nadogradili sa WP8.1. (postavke > personalizacija > zaključani zaslon). Korisnici su izgleda bili dovoljno glasni jer znamo od tada da je u testiranju dupli pritisak za otključavanje uređaja na novijim Lumijama koje su fabrički došle sa Windows 10 Mobile.

 

double-tap-confirmed

 

Fotografiju odgovora iz povratnih informacija vidite iznad, gdje je Microsoft inženjer (Goran P.) odgovorio korisniku koji je napravio unos za ovu funkciju sa:

 

“Hvala vam na povratnim informacijama! Svjesni smo ove greške. Radimo već na tome da dovedemo podršku za dupli pritisak za otključavanje na uređaje koji podržavaju ovu funkciju.”

 

Na spisku specifikacija Lumia 950/950XL se nalazila ova funkcija na samom početku ali je kasnije uklonjena jer je nisu mogli odmah ugraditi. Kroz priču sa korisnicima vidimo da oni često kažu “samo ovu funkciju i sve je ok” ili “kako nisu još ovu funkciju do sada”, a da pri tome ne realiziraju da ima još par miliona sličnih korisnika koji imaju slične želje i da Windows 10 Mobile nije jednostavno copy/paste posao sa WP8.1 nego novi sistem u koji je to sve tek trebalo biti ugrađeno, jedno po jedno, pa i ono što je radilo savršeno na WP8.1.

 

izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar