30.7.12

Windows Phone 8 novosti sakupljene u jedan clanak


Danas idemo malo sa duzim clankom, vezano je za nedavni procurjeli Windows Phone 8 SDK, SDK su dijelovi koje koriste programeri u Visual Studio programu da bi pravili aplikacije, ti SDK omogucavaju nove stvari koje dotad nisu bile moguce, Tako je slucajno ili namjerno izasao nekako Windows Phone 8 SDK koji su programeri iskoristili i izvukli sro vise informacija o novoj platformi i o mogucim funkcijama koji ce mozda, ali samo mozda doci i na Windows Phone 7.8, tj na sve dosadasnje uredaje.

U tom SDK-u vidimo mnostvo novih stvari koje su ljudi trazili od nastanka Windows Phone-a pa do danas, neke od njih su snimanje zaslona direktno u sistem integrirano, podrzavanje pisama sa desno na lijevo, slike podignute na Skydrive imat cemo odabir izmedju pune kvalitete (novost) ili smanjene (kao dosad), multi selektiranje fotografija u albumu, obrada fotografija, kropovanje fotografija, okretanje fotografija, nove funkcije u internet exploreru 10, backup sistema, kao i aplikacija i njenih podataka, backup poruka, backup fotografija i video zapisa, koristenje Skydrive spremista kao memoriju telefona, novosti oko zivih plocica kao sto je mogucnost mijenjanja velicine od najmanje preko srednje do najvece, uz to dolaze funkcije kao sto su slike u zivim plocicama za aplikacije i mogucnost umjesto pozadinske boje ili slike da ide kao slideshow vise slika na zivoj plocici, nova obavijest na zivoj plocici sada je preko cijele plocice vise informacija ako dobijete neki email ili sms pod uslovom da ste odabrali najvecu zivu plocicu, bice i funkcije koje podrzavaju i druge programe za podizanje fotografija u pozadini, nove notifikacije na zakljucanom zaslonu i mogucnost kao u Windows 8 da te notifikacije budu od trecih programa, nove funkcije za kameru kao sto su lenses koje su aplikacije trecih proizvodaca i koje funkcioniraku poput efekata direktno u kameri, DataSens program integriran za mjerenje potrosnje interneta poziva ili poruka svih vrsta, novi Music Hub i novi XBox hub koji su uskladeni i slicno izgledaju kao Program zvani Smartglass koje ce uskoro izaci, Bluetooth funkcije i mogucnost koristenja u svhre aplikacija za programere...

To su bili samo neki detalji koji procuruju polako u javnost sa ovim novim SDK-om, sad cemo svaku pokusati adekvatno pojasniti u malo detaljnije pokazati fotografijama.

1. Bluetooth funkcije za programere i njihove aplikacije ce biti dostupne, s ovim imaju programeri mogucnost pravljenja aplikacija koje ce komunicirati preko blouetooth sa drugim uredajima, fantasticna nova funkcija.

2. DataSens aplikacija (integrirana) u Windows Phone 8 sistemu ce paziti na vasu potrosnju interneta tokom razdoblja koje definirate sami, u aplikaciji imat ce te i mogucnosti definiranja koliko smijete potrositi za to razdoblje, osim toga bice opcije poput pracenja vremena poziva ili broj poziva ili cak broj sms/mms/email. Ispod na slici vidite DataSens, a i novi Music Hub, za Music Hub jos nije sigurno hoce li ostati ova siva boja jer ona se ne slaze bas sa Metro stilom koji je bez ikakvih prelaza boja itd. Moguce je da ce doci pozadine kao u Marketplace-u za pozadinu te aplikacije.

Windows-Phone-8-features


3. Backup Centar u kojem cemo imati opcije da snimimo aplikacije, sms/mms, email, fotografije i veideozapise, a i druge sadrzaje u backup (sigurnosnu kopiju) uz ovo ide i koristenje Skydrive-a kao prostor koji je namjenjen kao prosirenje memorije telefona, svaki korisnik Windows Phone-a ima Skydrive sa minimalno 4GB memorije, oni koji su pratili malo razvijanje Skydrive-a imali su nedavno mogucnost da samo jednim klikom osiguraju 25GB prostora besplatno.

132122331

91
4. Notifikacije na zakljucanom zaslonu su posebno dobra funkcija, a u Windows Phone 8 cemo dobiti mogucnost da koristimo kao u Windows 8 trece aplikacije koje ce imati svoje notifikacije na dnu Windows Phone 8 zakljucanog zaslona. Microsoft ispunjava polako ali sigurno sve zelje korisnika, a ova je bila skoro na vrhu svih programera. Pored te funkcije imat cemo i funkciju odabira pozadina iz database Bing-a ili neke nase fotografije iz albuma. Za Bing pozadine ce se sigurno koristiti one pozadine koju su kada trazite nesto pomocu trazila u pozadini.


5. Lenses aplikacije u detalju su nista drugo nego aplikacije microsoft-a a i trecih programera koje ce suradivati sa kamerom u Windows Phone 8 u cilju postizanja raznih efekata i mogucnosti poput ISO opcija, namjestanje ostrine itd... koje ce biti otvorene programerima.
wp8-camera


image135
6. Automatsko podizanje za aplikacije trecih proizvodaca, ili programera. To je fantasticna funkcija koju ce Microsoft odobriti svim programerima da prave aplikacije za podizanje fotografije npr na neku trecu platformu koja nije podrzana dosad. Sto dalje znaci vise slobode koristenja, korisnicima jer ne koristi svako Facebbok ili Skydrive.


7. Nove funkcije Internet Explorer-a 10 u Windows Phone 8 su dobre iako su smo mogli ocekivati vise ali eto, imat cemo mogucnost biranja funkcije koju ispunjava ona tipka gdje je trenutno “refresh”, moci cemo staviti tu tipku za favorite, za tabove ili za refresh/stop. Ugradili su i novije mjere zastite u IE10 kao SmartScreen filter koji vec koriste u Desktop verziji IE na Windows 7 i 8.

Windows-Phone_IE_settings


8. Nove mogucnost oko fotografija, prvenstveno obrada fotografija ce biti jednostavnija, moci cemo integriranom funkcijom smanjivati slike, rezati ih, okretati itd. To do sad nismo mogli. Pored toga moci cemo koristiti multi selekciju fotografija, koju takode nismo imali do sad.

wp8_photowp8_photo_selection

9. Emocije na tastaturi su se prosirile na mnogo vise kategorija i mnogo vise stvari koje mozemo ubaciti u bilo koji tekst, bilo to u Office Word ili u sms.
meet_the_new_messaging_by_metroui-d58tj86


10. Podizanje fotografija na Skydrive i drurge platforme u punoj rezoluciji, to je takode nova funkcija koja je nedostaja od samog pocetka na Windows Phone 7. Zalio sam se cak licno na Support forumu njihovom za ovu nebulozu, imate recimo HTC Titan II koji ima 16 megapiksela kameru a na Skydrive podigne samo u formatu 700x400 piksela, to je smjesno od njih! kakve onda svrhe ima kamera iznad 3mpx? Ja sam fotograf i znam o cemu pricam fotografije na 5 ili 10 mpx su iste na formatu ispod 5 mpx! a ovaj format 700x*** piksela na koji smanjuju bilo gdje da saljete fotografiju je smjesan i pokvari sav izgled fotografije, kako ste mozda i sami primjetili da su vam lose fotografije poslane na facebook pomocu Windows Phone 7 uredaja. Konacno u ovom SDK-u vidimo da ce odobriti slanje pune rezolucije fotografija na platforme, ali ipak ostaje da u najboljem kvalitetu salje samo ako imate WiFi u blizini, i to je pomalo glupost, sta ako neko ima neogranicen Dataplan od mreze svoje, a nema Wifi nigdje?! Ovo moraju takode malo razmisliti, i odobriti nama mogucnost odabira kojim internetom cemo slati slike ili 3G ili WiFi a ne da oni nas uslovljavaju “Wifi samo moze velike slike podizati...”
skydrivephoto


Za kraj evo Video zapis o tome kako izgleda u Emulatoru Windows Phone 8 SDK i nove funkcije...

Izvor video zapisa: The Verge
Izvor fotografija: WMPoweruser.com

1 komentara :

Ostavite komentar