21.7.12

Odbrana Nokia korporacije!

Ovih dana se moze na raznim portalima citati kako kvazi analiticari i statisticari znaju sve najbolje i kako tvrde uvjereno da Nokia Lumia nije uspjeh! Zato moram stati u odbranu Nokiji jer to nije istina, objasnit cu vam i kratko zasto nije! ljudi su procitali neke vijesti koje je neko izmislio i one su se prosirile da Nokia gubi sa Lumia uredajima. Na nekim stranicama sam citao kako i korisnici sami kazu da je bolje da su isli Android rutu, ali nemaju pojma sta bi to znacilo!

Evo istine, Nokia Lumia u prva tri kvartala je prodala ili ce prodati jer jos nisu ta tri kvartala (9 mjeseci) prosla ukupno 6.9 miliona uredaja. Ne zvuci vam puno, uporedimo malo sa Iphone ili Samsungovim Android kada su izasli. Jer to mozemo jedino uporediti, Nokia i Windows Phone su jos novi operativni sistem i nemogu se jos porediti sa prodajnim kvotama Iphone 4s ili Samsungovim Galaxy s III koji su duze tu i imaju kontinuiranu reklamu kroz niz godina koju Windows Phone jos nema i Nokia uz WP7 nema. Jos nije vrijeme za to, ali evo i statistike Iphone-a kada je izasao - u prva tri kvartala prodali su 3.7 miliona uredaja! Uporedite sami sa 6.9 Nokia Lumia uredaja. Android i Samsung nisu nista bili bolji, u prva tri kvartala prodali su ukupno 1.3 miliona uredaja!

Sto tada niko nije kritikovao Samsung ili Apple? Nije naravno, jer su svi opsjednuti Android-om ili Iphone-om. Oni koji pljuju sada po Nokiji ionako imaju Iphone ili Android i ne zele da se razvije Nokia i Windows Phone! Kritikuju Nokiju koja je imala sa novom platformom vise uspjeha nego ostali (iPhone i Android) sa novom platformom! U novcu mozda jest Nokia u "minusu" ali to su njihovi interni problemi koji sezu daleko dalje od Windows Phone uredaja, to je pocelo jos prije 3, 4 godine sa Symbian operativnim i propalim pokusajem MeeGoo (kojeg zele sad i prodati jer ne unosi lovu). Saberite Iphone i Samsung Google Android prodajne brojke u prva tri kvartala (9 mjeseci). Ali Nokia ima Microsoft iza leda i kada ponestane novca Microsoft ce im uvijek pomoci, i Microsoft su poceli kritikovati "kojekakvi" mediji oko minusa u poslovanju, pisu neki minus od oko 400 miliona $, a ne pisu da je ukupna zarada Microsoft-a 6.9 milijardi!!! Savjetujem tim "zurnalistima" koji pisu takve clanke da se malo pozabave sa materijom prije nego sto kvare imidz neke ugledne firme kao Nokia ili Microsoft!

I naravno da Nokia je bolje sto je sa Windows Phone-om nego Android-om jer bi se sa Androidom kako kazu analiticari vec izgubili davno! Jer nemju nikog iza leda ko bi ih u slucaju minusa pokrio.

Pored ove vijest o ispravljanju lazi u istinu zelim vam donijeti jos jednu vijest za one koji bi mozda pisali opet o Microsoft-u ili Syke-u kojeg je kupio prosle godine Microsoft. Skype je zabiljezio 50% rasta odkako je pod pokroviteljstvom Microsoft-a! Skype ionako ogromna firma sa preko 41 miliona online korisnika u isto vrijeme!!! Cifre onih koji koriste Skype su visestruke vece!

izvor dio clanka: BGR.com 

2 komentara :

  1. Bravo, odlican clanak.. Kako sam i sam bio korisnik android ureðaja toliko sam i bio razocaran jos uvijek bugovitom OS-u.. Otkako sam postao korisnik WP jednostavno sam prezadovoljan ozbiljnom i kompletnom OS-u. Vrijeme ce pokazati prevlast WP nad neozbiljnim Androidom..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na odgovoru, WP jest kompletan OS. i jos se gradi, kako smo vidjeli mnostvo novih funkcija dolazi, a tek u WP8. i ubjeden sam da cemo imati mogucnosti da instaliramo wp8 na nase uredaje jer nista nije nemoguce.

      Delete

Ostavite komentar