4.6.12

Jos jedan koncept Windows Phone 8

Stize nam jos jedan lijep koncept o Windows Phone 8 sa stranice Neowin.net. Covjek koji je napravio ovu viziju je Andy Weir. Napravio je svega 12 fotografija kako bi mogao izgledati Windows Phone 8, na osnovu onog sto vec znamo o Windows 8. Vidi se da je dosta inspirisan sa Windows 8. Pokusao je napraviti realnu viziju, a ne samo natrpati ono sto ljudi zele vidjeti u sljedecoj verziji WP uredaja. Pored fotografija ima i kratki opis o tome sto gledate trenutno.

On napominje da se treba razmisljati o sljedecem Windows Phone-u kao evoluciji, a manje revoluciji. Jer Windows Phone vec ima svoje fanove sirom svijeta i vjerovatno da ce ostati vjerodostojan Metro filozofiji dizajna. I napominje da njegov koncept je samo vizija i ne nesto sto je on vidio, ili cuo da ce Microsoft uvesti u Windows Phone 8.

Prvo cemo vam pokazati Start zaslon.

Windows Phone 8 Apollo - 1L - Start Screen A

Start zaslon je slicno koncipirao kao Windows 8. Start zaslon u njegovoj viziji ostaje centralni (glavni) dio i dio koji ce se po njemu najvise koristiti ili vec sad koristi u WP7. Kako i vidite sami ubacio je malo boje u dosadanji Windows Phone, pozadina je slicna boja kao sto ima i u Windows 8, te zive plocice imaju sad kao neku vrstu “naziva” preko. To je on zamislio kao grupiranje kao u Windows 8. Kada pritisnete na jednu od tih grupa otvori vam takozvani “jump list” u kojem mozete vidjeti sve kategorije koje su na Start zaslonu i pomocu ove “jump list” mozete brzo doci do te kategorije.

U Start zaslon je ugradio i opciju zumiranja napolje, kao i Windows 8 sto postoji vec. tako da vidite s malo “vece daljine” sve zive plocice. Po nama ova opcija je vec u Windows Phone 7 tu samo nije iskoristena kako treba, sjetite se kada lijepite zive plocice na Start zaslon u WP7 i kada ih skidate s njega, ostale plocice u pozadini se malo kao udalje. Znaci da opcija i mogucnosti vec postoje za ovo i ova opcija ce biti vjerovatno jedna od onih koja je najrealnije u Windows Phone 8.

Desno vidimo Start zaslon i veoma je prepravljen. Plocice nisu vise aranzirane kao do sad u iste plocice 173x173px nego su “organske” (o organskim plocicama cemo u sljedecoj slici vise). Vidimo da se na Start zaslonu sada vise desava nego do sad, imamo vise uvida u drustvene mreze direktno sa prvog zaslona, tako i u pozive, poruke, email-ove itd. I vidimo da plocice nisu vise u obliku 173x173px nego su vise 173x346x znaci duplo sire. Po tome vidimo i vece rezolucije zaslona koje sigurno dolaze u WP8.

 
Windows Phone 8 Apollo - 2L - Start Screen B

Na ovoj fotografiji vidimo organske plocice, i da njih malo pojasnimo. One su organske zato sto je njih zamislio da se mogu povecati ili smanjiti sve u zavisnosti od sadrzaja i potrebe. Veoma dobro smisljeno! Desno vidimo “produzene” sposobnosti zivih plocica ili takoznavnih Hub-ova kao sto je i “Me hub” “People hub” itd. Na ovoj fotografiji vidimo i da imaju tri ikone dole desno koje se ne krecu nego ostaju uvijek tu na Start zaslonu. Ove tri ikone prestavljaju “My Wireless Hub” (opcije za bezicno spajanje i druge opcije), my “Windows Phone hub” i “Settings Hub” (opcije telefona).


Windows Phone 8 Apollo - 3L - Multitasking and customisation

Ova slika preko prestavlja Multitasking sposobnosti i mogucnost promjene pozadine i izgleda Start zaslona koja nedostaje do sad u Windows Phone 7. Za ovu ideju o promjeni pozadine neki ce reci da je dobra, ali po nama je beskorisna jer se gubi smisao Metro filozofije i vjerujemo da nece ni doci do ovog jer odudara dosta od svega do sad. I ne samo to, uporedite jednobojnu ljubicastu pozadinu kao u Windows 8 sa ovom sarenom fotografijom u pozadini i koliko zaista smeta ta fotografija u koristenju i citanju uredaja. A to je ono sto Windows Phone i Microsoft zele da eliminisu, od svih stvari koje odmicu od glavnog sadrzaja. To je Metro filozofija, a ne pozadine.

I oko pozadina smo vodili jednu duzu temu i diskusiju na xda-developers forumu, gdje smo ubijedili ljude da nije moguce iskoristiti pozadine iz vise razloga. Jedan i glavni razlog je bio, kolika je to slika potrebna da bih pokrila recimo 20 redova zivih plocica, i moj argumenat je bio da ako postavite jos 2 reda, kako ce se povecati ta fotografija, hoce li se samo razvuci ili sta? ili sta ako smanjite za dva reda zive plocice, hoce li se smanjiti? I koji format slike to moze izdrzati da se mjenja u zavisnosti od broja plocica na Start zaslonu, TIFF? PNG? JPEG svakako ne dolazi u obzir jer je format koji je “gotov” i ne da se smanjivati ili povecavati, zamislite zaslon na kojem imate 4 zive plocice i JPEG u pozadini, dodate onda jos 16 polocica, kako bi izgledao taj JPEG kad se razvuce? Nikako! Neki ce reci ali Android ima, ja ali Android ima tacno oredenu duzinu slike od pocetka do kraja zaslona, a lijevo i desno isto tako ima tacno odredenu sirinu zaslona, i tu ide samo jedna slika koja se niti siri niti povecava u bilo koji smjer, samo se pomjera u stranu kako prolazite sa zaslona na zaslon. Tu opciju mi imamo na Windows Phone-u u fotografijama, kada udete prije albuma ona velika fotografija koju kada pomjerate zaslon na stranu vidite ostatak fotografije. Ali na Start zaslonu to nije moguce izvesti jer gdje bi bio kraj fotografije? Kako bi izgledalo dno Start zaslona? Ova opcija oko pozadina ovakve vrste odma otpada. Tako smo se slozili i na xda-developers forumu i slozili smo se samo da moze doci u obzir neka vrsta “Pattern-a”, mustra koja je u mogucnosti da se prosiri ili smanji, ali da ne gubi svoju mustru i redoslijed. To vec sada vidimo u Windows 8, imate pozadinu koja se sastoji od mustre koja se moze ponavljati u beskonacnost i nikad se nece ruzno presjecati. To je jedin inacin koji moze doci u obzir i na WP8.


Windows Phone 8 Apollo - 4L - Wireless Hub   Tellme

Ovo je Wireless Hub, to je ona prva mala ikona na Start zaslonu dole desno. Kako vidite tu imate opcije oko bezicnog spajanja mreze, i dijagram o koristenju ili protoku podataka. Ovo je Lijepa opcija jer je integrirano u sistem, a nije neka aplikacija koja prati samo desavanja. Desno vidimo zaslon “Tell Me” trazenja, to vam je ono trazenje ili pomoc kada drzite tipku Windows logotipa par sekundi i onda mozete govoriti vasem WP7 sta zelite i davati mu govorne upute ili pitanja koja vas zanimaju. Osim toga vidimo i historiju trazenja ili koristenja te opcije “Tell Me”.


Windows Phone 8 Apollo - 5L - Enhanced Search

Na ovoj fotografiji preko vidimo sad prosiren nacin trazenja. Kada pritisnete tipku za trazenje otvori se ovaj zaslon lijevo. Desno vidimo nove mogucnosti koje nisu bile do sad tu, kao kategorije i podkategorije. I trazenje kroz sam uredaj, podatke, muziku, dokumente itd.


Windows Phone 8 Apollo - 6L - My Windows Phone   log-in

Na ovom zaslonu vidimo “My Windows Phone Hub” i pristupa mu se sa onom malom ikonom na Start zaslonu desno dole, ona Windows ikona. Ovdje vidite sve sto je vazno za vas uredaj, o detaljnim opcijama, preko nadogradnji i novostima. Na desnoj slici vidimo “log in” u Windows Phone 8, koji Andy zeli prikazati kao da otkljucavate telefon pomocu ovog ili kada ga tek upalite. Ne znam samo jeli se ova opcija moze ugasiti jer zamislit da za svako otkljucavanje telefona morate utipkati sifru?! da bi pregledali kratko zaslon o novostima. On navodi o tome kako se moze otkljucavati telefon i preko lica korisnika, i prepoznavanja vlasnika. Ili preko otiska prsta.


Windows Phone 8 Apollo - 7L - Notifications

Na slici preko vidimo kako je zamislio i notifikacije (obavijesti) lijevo vidimo notifikaciju koja se pojavi kao i do sad na Windows Phone 7, ali sa razlikom o vise mogucnosti. On je zamislio da mozete drzati prstom notifikaciju da pristupite opcijama kao odgovori korisniku, ili pogledaj detaljnije ili izbrisi nesto. Desno vidimo sve notifikacije na jednom zaslonu, u kategorijama.


Windows Phone 8 Apollo - 8L - Me Hub

Ovo je “Me Hub” to je ono gdje vam stizu sve obavijesti sa drustvenih mreza, uradeno je na fazon Facebook aplikacije za Windows Phone, gore vidite svoju fotografiju, ili iz nekog albuma, ili profilnu sliku. I sada imate zive plocice unutar “Me Hub-a” koje vas obavijestavaju o novostima u pojedinim drustvenim mrezama. Sada imate i vise opcija za koristenje koje vidite dole desno.


Windows Phone 8 Apollo - 9L - Music   video Hub

Ovdje vidimo muzicki hub, tj. sadasnji Zune, koji ce uskoro svakako dobiti novi naziv i prica se o tome da ce biti nesto slicno Xbox. i da ce Xbox ustvari postati sve oko zabave u Microsoft-ovim oprativnim sistemima, preko njega ce biti onda spojen i Windows Phone u buducnosti na vas racunar. Lijevo vidimo vec te Xbox nazive u viziji Andy-a. Ovo je kao Marketplace sto vidimo za muziku ali sad je u Xbox hub-u. Ovdje je i centralni dio za spajanje na Xbox 360 uredaj ili druge koji mozda slijede u buducnosti. Desno vidimo kako bi izgledalo da mjenjate muziku s bilo kojeg drugog zaslona, i vidimo kontrole koje je on zamislio.


Windows Phone 8 Apollo - 10L - Windows Store

Na ovoj slici vidimo viziju o Marketplace-u i kako ce se promjeniti, On zamislja da ce se zvati isto kao i na Windows 8, “Windows Store” ili samo “Store”. Ovdje se mogu kupovati i skidati aplikacije kao i do sad, ali je redizajnirao pristup cijelog Marketplace-a sto nama nije jasno zasto je uradio, jer dosadasnji Marketplace ima savrsen izgled i funkcionalnost. Osim ovog sto je dodao da se moze pristupiti profilu kojim se kupuju igre ili drugi sadrzaji po nama ovo nema nikakve svrhe mjenjati cijeli izgled. I ne vjerujemo da ce doci do ovako drasticne promjene.


Windows Phone 8 Apollo - 11L - Xbox Games Hub   options overlay

Ovako je zamislio Xbox Hub koji i danas se tako zove, to je glavno mjesto gdje ce vam biti smjestene igre koje ste kupili i skinuli sa Makretplace-a ili kako on zamislja “Windows Store-a”. I ovdje je dodao opcije profila kao i Windows Store, da mozete pristupiti vasem Xbox live racunu.


Windows Phone 8 Apollo - 12L - Scrapbook   native screen capture

Zadnja slika nam pokazuje jos jednu viziju koja odudara dosta od Metro stila, a to je ovaj “zapisnik” ili Scrapbook. U njemu mozete zabiljeziti stvari da ih ne zaboravite, i osim ovog imate opciju snimanja zaslona kao sto je i danas moguce pomocu “domace” aplikacije. i koristenje tih snimaka u ovom zapisniku, slicno kao OneNote sto funkcionira. Sa razlikom da OneNote vec ima integriran u Windows Phone Office i radi po nama bolje nego kako je on zamislio ovu “neurednu” povrsinu “zapisnika”. Da je sve slozio u Metro stil, recimo u zive plocice koje otvore ona list bijeli na kojem su ti zapisi ili biljeske koje ste uradili bilo bi dosta bolje. Ovako izgleda previse razbacano i vjerujem da ovako neuredno niko ko voli Metro ne zeli vidjeti.

Ipak sve u svemu Koncept je potpun i prvi je koncept koji je se pozabavio svim zeljama i pokusao ih spojiti u jednu cijelinu. Jeste da nedostaje dosta toga, kao pozivi i kako izgledaju pozivi, koje opcije imaju tamo, kako izgleda stranica sa zadnjim pozivima koju danas imamo, koje opcije imaju na njoj nove, koje su otisle itd. Ali ipak lijepa vizija izuzev par stvari koji odudaraju previse od Metro filozofije. Ipak svaka cast Andy Weir.

Izvor: Neowin.net

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar